Farkasvakság

A farkasvakság, más néven szürkületi vakság egy A-vitamin-hiány következtében kialakuló betegség, amely a látás alkonyatban való jelentős romlását jelenti. A betegség leggyakrabban a 2-5 éves korosztályt, illetve a terhes nőket veszélyezteti, leginkább a fejlődő országokban, ahol az alultápláltság vitaminhiányt okoz.
A betegség egyértelmű jellemzője az alkonyati látásromlás, amelyet az A-vitamin-hiánytól kialakuló látóidegsejtek, azaz pálcikák pusztulása okoz. Emiatt nem tud a szem alkalmazkodni a sötéthez. Súlyosabb esetekben fényérzékenység, vakság léphet fel.

Emellett az A-vitamin a csont- és szövetfejlődéshez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükséges, ezért hlátásromlás mellett a farkasvakság jellemző tünete még az étvágytalanság és az immunrendszer gyengülése, a légúti betegségekkel szembeni ellenállás csökkenése. Elváltozik a bőr és a fogazat, romlik a haj és a körmök minősége; előrehaladott állapotban pedig súlyos látáskárosodás és vakság is bekövetkezhetiánya bőr- és nyálkahártya betegfarkasvakság egyszerűen megelőzhető rendszeres A-vitamin-bevitellel, amelyet az egészséges szervezet hónapokig raktározni tud, a felesleget azonban kiüríti, így túladagolás nem fordulhat elő. A kialakult betegség tünetei szemorvosi vizsgálat után A-vitaminnal kezelhetők. Az esetek többségében a vitamin pótlásával a betegség gyorsan visszafordítható, de a teljes vak farkasvakság olyan, általában örökletes betegség, ami gyermekkorban nem feltétlenül derül ki.

A betegség során az úgynevezett pálcikák, melyek az ideghártya perifériás részén a sötét-világos látást, illetve a perifériás alaklátást biztosítják, folyamatosan pusztulnak. Legtöbbször fiatal felnőtteknél jelentkezik a gond, akik először szürkületben észlelik, hogy nem jól látnak. Később mindinkább szűkül a látótér, és úgynevezett csőlátás alakul ki. Noha a beszűkült látómezőben a beteg élesnek látja a képet, közlekedni alig tud. Ennek a betegségnek nincs gyógymódja, ezért a beteg életminőségét megfelelő pályaválasztási tanáccsal lehet többé-kevésbé óvni.ságot már nem lehet gyógyítaniségeket, bőrszarusodást, szájgyulladást okozhat

Még szintén kedvelheted