http://www.ozsvathmethod.hu

www.ozsvathmethode.hu 
http://www.ozsvathmethode.hu

www.ozsvathmethode.hu 

www.komplementermedicina.5mp.eu

www.bioeoptika.hu

www.etiszemtrening.5mp.eu

funduskamerea.blogspot.com

www.szemforum.5mp.eu

www.gaborbacsi.5mp.eu

www.pixasag.5mp.eu

www.alternativszemdr.5mp.eu

MAIA a világban—szakmai vélemények a világ szemész orvosaitól a microperymetriás kezelésről

Klinikai frissítés
Bővített szerepe a mikroperimetriában a vizuális rehabilitációban
Írta: Annie Stuart, közreműködő író
Interjú Samuel N. Markowitz MD, MD Lylas G. Mogk és MD Janet S. Sunness
Views2389

PDF letöltése

A páciens úgy hangzott, mint egy törött rekord, mondván a szürkehályogát újra és újra, hogy nem tudott olvasni. De a sebész zavarba jött – a páciens 20-30 éves volt és a retina jól nézett ki. „Gondolja, hogy a gépe segíthetne?” – kérdezte a sebész egy kismértékű rehabilitációs kollégáját, aki beleegyezett, hogy mikroperimetriát készít.

Az eredmények lenyűgözőek voltak: A páciensnek volt egy kis látószöge, teljesen körülvett egy hatalmas skotóma. Végül volt magyarázat arra, hogy miért tudott egyszerre egy nagy kontrasztú levelet azonosítani a szemgömbön, de feladta a reggeli újság olvasását.

Ez a páciens tapasztalata kritikus betekintést nyújtott: „Amit látsz a szemorvoszkóppal vagy a TOT-val – vagy milyen méretű leveleket olvas a beteg a szemgömbön – nem az egész történet.” – mondta Lylas G. Mogk, orvosi igazgató a Centers for Vision Rehabilitation a Henry Ford Egészségügyi Rendszerben a Grosse Pointe Parkban és Livoniában, Mich.

A mikroperimetriák segítségével a szemész orvos megoldhatja az olyan betegek által előterjesztett rejtélyes problémákat, amelyeknek vizuális funkciója nem felel meg a látásélességnek. (A mikroperimetriához nem jutó felhasználók számára egy általánosabban elérhető alternatíva egy 10-2-es hagyományos perimetriás vizsgálat.) Ezen túlmenően a mikroperimetriát a gyengénlátó szakemberek használhatják arra, hogy betegeiket a fennmaradó látásuk leghatékonyabb felhasználása érdekében használják fel. És egyre szélesebb körű klinikai gyakorlatban kezd el alkalmazni alkalmazásokat.
Mi a mikroperimetria?

A mikroperimeterek a beteg retinális érzékenységének mintázatát ábrázolják az adott fundus képére. Mérik a páciens válaszát a fényinfúziókra különböző retinális pontokon, és felszínre helyezik azokat a képeket, amelyeket a lézeres szemészeti (SLO) szkennelés vagy a fundus fotózás során rögzítettek, hogy pontosan azonosítsák a károsodott vagy megőrzött funkciókat. A jelenlegi modellek szem-követési technológiát alkalmaznak a szemmozgás korrigálására, lehetővé téve ugyanazon retinális pont pontos vizsgálatát és újbóli tesztelését, mondta Dr. Samuel N. Markowitz, a szemészeti szakorvosi docens és a Torontói Egyetem Low Vision Rehabilitációs Programjának igazgatója, Ontario.

A retinális betegség miatt gyengén látó betegeknél leggyakrabban a mikroriméterek kimutatják a maradék látás és a funkcionális látás korrelációját, pontosan úgy, hogy a szabványos automatizált perimetria és optikai koherencia-tomográfia (OCT) nem, mondja Dr. Markowitz.

A mikroperimetria lehetõvé teszi az orvos számára, hogy azonosítsa azokat a skótokat, amelyek egyébként nem mutathatók ki, mivel nem korrelálnak a fundus megjelenésével, mondta Dr. Mogk. „Megmondja, hogy a makula melyik része látja vagy nem látja, vagy például egy stroke beteg esetében, hogy melyik macula rész nem az agyat rögzíti. A mikroperimetriák segítenek a beteg szemében a világ szemszögéből nézni, úgymond, ami rendkívül értékes a rehabilitáció szempontjából. „
Közép-sziget
Microperimetry
A mikroperimetria kiterjedt területeket mutatott ki a sűrű skotóma (DS) és a változó skotóma (VS) között a rögzítés körül (vörös kör). A beteg látásélessége 20/100.
Microperimetry és Low Vision Rehab

Nem számít, mennyire rossz a beteg látása, a maradék funkcionális látás hatékonyabban használható a rehabilitációs beavatkozásokon keresztül, mondta Dr. Markowitz. A mikroperimetriának számos olyan alkalmazása van, amelyek hasznosak a rehabilitációs erőfeszítések irányításában és a betegek tanításában, hogy megtalálják és maximálisan kiaknázzák a legjobb látásterületüket.

A makula feltérképezése. A központi scotomátumban szenvedő betegeknél nehéz lehet rögzíteni a szokásos perimetriában használt célpontokat. Ezzel szemben a mikroperimetria lehetővé teszi a központi rögzítés nélküli térképezést, ami rendkívül hasznos a központi látáscsökkenés értékeléséhez, mondta Dr. Mogk. Ez fényt derít arra az esetre, amikor a mért látásélesség jó, de a funkció rossz, vagy amikor ismerjük a patológiát, de nem értjük teljesen, hogy ez hogyan befolyásolja az ember látását, mondta Dr. Mogk. Ha csak az egyedüli nyomtávot használod, akkor a 20/40 vagy a 20/70-es életélességet egy alacsony látószögű betegben ünnepeljük, mondta. „De mi van akkor, ha a páciensnek van egy nagy paracentrális skotóma, csak a rögzítés jobb oldalán, ami megakadályozza a folyékonyan olvasó balról jobbra írt olvasást, vagy egy kicsi scotóát, amely csak egy kis szigetre kímélhető?” A mikroperimetria hasonló mintákat tüntet fel, nem változtatja meg drasztikusan a betegség kezelését.

A technika különösen hasznos a gyerekek számára, tette hozzá Janet S. Sunness, az alacsony látásmódú, maculáris és retinás betegségek specialistája, a vizuális funkciók tesztelése, valamint a Hoover Services orvosi igazgatója a Baltimore-i Md Baltimore Medical Centerben. a mikroperimetriájú vak foltok sokkal könnyebb számukra, mintha videojátékot játszanának. „

PRL kiválasztása. Azok a betegek, akik elveszítik a központi rögzítést, automatikusan kiválasztják a legközelebbi legjobb helyet, az úgynevezett kedvelt retinális lokusz (PRL). „A legtöbb beteg nincs tudatában annak, hogy hol van ez a hely – mondta Dr. Mogk -, ezért mindenképpen mozgatniuk kell a fejüket, amíg meg nem találják. A mikroperimetria rövidítést biztosít: Miután a vizsgálat megmutatja a scotoma helyét, méretét és pozícióját a PRL-hez képest, a terapeuta a beteget gyorsan és hatékonyan megtalálja a PRL-nek. Először flashcardot használnak, hogy megmutassák, hol van, majd segítenek a betegnek a feladatokra alkalmazni. „

A rögzítési stabilitás az a képesség, hogy a szemet rögzítsük a PRL-re. A mikroperimetereknél a gyengénlátó orvos becsülheti a rögzítési stabilitást a PRL-ben, ami lehetővé teszi a funkcionális látás javítására irányuló beavatkozások logikus tervezését, mondta Dr. Markowitz. Előfordulhat, hogy a prizma szemüvegek átirányítják a képeket a PRL felé. Más betegek úgy találják, hogy a PRL-képzés sikeres és olcsóbb a foglalkozási terapeutával, tette hozzá Dr. Mogk.

Beteg oktatás és képzés. A vizuális peremterület „térkép” értékes betegképzési eszközt nyújt, mondja Dr. Sunness. „Azt akarjuk látni, hogy hol vannak a rögzítés és a vak foltok természete a rögzítés körül” – mondta. „Miután ezt az információt kaptuk, tudjuk, hogyan kell tanácsot adni a páciensnek és tanítani a skotóma tudatosságot – hol van a vak hely, és hogyan lehet hatékonyabban eltolódni?”

A rehabilitáció stratégiája részben függ a PRL és a scotoma közötti kapcsolattól, állapította meg Dr. Mogk. Például egy bal oldali központi skotóppal és PRL-vel rendelkező beteg használhat egy „ticker tape” stratégiát az olvasáshoz: a nyomtatást jobbra-balra mozgatja, nem pedig balról jobbra mozgatja a képet. Vagy valaki, akinek a PRL-je jobb a scotóma számára, akár egy különálló olvasószemüveget is elhelyezhet egy könyvet egyenesen, nem pedig egy szabványos olvasási pozícióban.

Microperimeter, mint egy edző. „Néhány mikroperimeternek van egy biofeedback modulja, amely arra készteti a szemet, hogy jobb perifériás helyet használjon” – mondta Dr. Markowitz. A program hallási visszajelzést ad, amikor a beteg megközelíti a kívánt rögzítési célt.

Dr. Mogk intézménye azonban nem használja az eszközt. Először is, a rehabilitációs szakemberek nem próbálják megváltoztatni a beteg PRL-ét; és másodszor, úgy vélik, hogy a PRL használatában való képzés a legjobb a valós világban. „A foglalkozási terapeuták a PRL-képzést a tényleges feladatokkal összefüggésben végzik, nem pedig a beteg fejét a gépben rögzítették.” Ezen túlmenően, a rendszeres géphasználat céljából a központba történő szállítás valóságos probléma lehet ezeknek a látássérült betegeknek, azt mondta.
Microperimetry
PRL MAPPING. (2) A MAIA mikroperimetrátorban található telek zöld területe a beteg preferált retinális lokuszát (PRL) és rögzítési stabilitását mutatja. ( 3) A retinánál (a páciens területén alacsonyabb ) választott retinális lokusznál kedvezőbb retinális lókusz esetén a páciensnek érdekesnek kell lennie, hogy a legjobban látja.
Klinikai felhasználások bővítése

A mikroperimetria más klinikai területeken is ígéretes, mind a gyakorlatban, mind a kísérletekben. A kérelemtől függetlenül Dr. Sunness hangsúlyozta annak fontosságát, hogy egyértelműen meghatározza a mikroperimetriából nyert információkat, mielőtt kiválasztaná a tesztmintákat és a kapuzási stratégiákat. Néhány beteg esetében egyszerűen csak egy vak helyet kell találnod, és nem kell sok pontot ellenőrizni, mondta. De mások számára jobb látás, akkor akarsz még finomabb tesztelést.

Anti-VEGF injekciókat követően. Dr. Sunness a mikroperimetriát hasznosnak találja a nedves korral összefüggő makuladegenerációban szenvedő betegek értékelésében, akik anti-VEGF gyógyszerekre vonatkoznak. „Lucentis, Avastin és Eylea előtt a betegek általában zaklatották a sebet , ami nagyon nyilvánvaló volt” – mondta. Ma a látást jobban megőrzik ezek a gyógyszerek, de az emberek gyakran vak pontokat látnak a vizuális területen, amelyek nem klinikailag nyilvánvalóak. „A mikroperimetria segít azonosítani. Ezután minden betegnek szüksége lehet egy kicsit több scotoma-tudatosító coaching-szal, erősebb szemüveg hozzáadással és / vagy egy kicsit könnyebbé válik, és gyakran visszajutunk a rendszeres nyomtatáshoz.

Rögzítés és funkció. Néhány beteg esetében a vizuális funkciót nem sikerült helyreállítani a sikeres strukturális javítás ellenére, mint például egy retina reteszelése vagy egy vízfolyadék csatornájának megnyitása a glaukómában, mondta Dr. Markowitz.

De a mikroperimeterek segítenek feltárni a tartós funkcionális károsodás okát, mondta. A makuláris lyuk lezárása után például a retina szakemberek támaszkodnak az OCT-re, hogy meggyőződjenek arról, hogy a szövetek rendben vannak. Azonban a közelmúltban végzett kutatások azt mutatják, hogy a rögzítési stabilitás a látásélesség megbízhatóbb prediktora az ilyen típusú műtét után. 1 Hasonlóképpen, a látásélesség súlyosbodhat a glaukóma műtét után is, mondta Dr. Markowitz, mivel a műtét megtörte az egyensúlyt a fixációs stabilitás és a PRL között.

A klinikai vizsgálatokban alkalmazott intézkedésként. A jelenlegi és a jövőbeni klinikai vizsgálatok egyre nagyobb hasznot hozhatnak ehhez a technológiához, mondta Dr. Sunness. A ProgStar példáját példázta a Stargardt-betegség természettörténetének tanulmányozása, melyet az Alapítvány harci vaksága nemrég indított kilenc központban. „A mikroperimetriát a vizsgálat során a retinális funkcióvesztés progressziójának követésére használják,” mondta, „mert Stargardttal ez az egyetlen módja ennek az információnak a megszerzésére.”

Előretekintve. Habár a mainstream szemészetben még mindig viszonylag ritkán használják őket, a mikroperométereket egyre inkább felhasználják a vizuális funkció értékelésére és a beavatkozások különböző körülmények között történő további irányítására. Az új technológia iránti érdeklődés növekszik; például a kanadai Journal of Ophthalmology egy speciális kiadása, amelyet teljes egészében a mikroperimetriára terveznek 2013 októberéig. Vigyázz rá.

www.eyefreecenter.5mp.eu

www.latasapolas.blogspot.com

www.valaszolok.blogspot.com

www.latas-eletmod.5mp.eu

www.kepernyostorna.blogspot.com

www.pcosszemszet.blogspot.com

www.pcosszemfenek.blogspot.com

www.drozsvathmaria.blogspot.com

www.freeforum.hu/drozsvathmaria

www.lelkiszem.gportal.hu