ETI-TERMÉSZETGYÓGYÁSZ KÉPZÉS

Munkacsoportként müködünk 1988 óta
OKÉV számunk :00966/2009

ISKOLÁNKBAN NEM CSAK a TERMÉSZETGYÓGYÁSZOKNAK TARTUNK KÉPZÉST

EZÉRT

Szeretettel Köszöntelek!

Gondolom azért találtál Ránk,. mert segítségre van szükséged…lapozz…hátha találsz megfeleő információt a kérdésedre…

AZ EGYNAPOS – FŐKÉNT GYAKORLATI – KÉPZÉS SEGÍT EBBEN

Tanfolyamainkat mindenki számára hasznosak lehetnek

*Két napos Gloria Mentis tréning ára ————————–22000 Ft.

/pszicho-neuro-endocrino-immunológiai átíródás/

*Egy napos Szemtréning eljárások ára———————– 11000 Ft.

*Négy napos Iriszdiagnosztika ára—————————– 44000Ft.

„A gloria mentis erről is szól….és másként szól….a lélek és elme hangján énekel, hogy finom hullámain eljuttasa információit az agy-szem huzalán keresztül az elmédhez, a lelkedhez.”/Dr. Ozsváth Mária/

ISKOLÁNK NEVÉT

Dr. Ozsváth Mária adta és a GLORIA MENTIS egy olyan ÖNFEJLESZTŐ MÓDSZER/ és nem vallás/, amelynek célja, hogy megismerjük testi,lelki jól létünket és a jól lét gyakorlásához szükséges alapvető feltételeket. Átbeszéljük mik is azok a klasszikus okok, amik hátráltatják az otthoni gyakorlást és mit lehet tenni ellenük..Névadónk szerint „a szem a lélek tükre és a test ablaka”és „amennyiben megfelelő tudással gyakorolunk agyunk győzedelmeskedik és segít kinyítani a test ablakát”/Dr. Ozsváth Mária/

A tréninget szűk körben fogjuk megtartani, így javaslom, hogy jelentkezz most, hogy biztosan legyen helyed!

Ehhez tedd szabaddá a hétvégédet!

Jelentkezések után a tréninggel kapcsolatos egyéb apróságokról( fizetés módja, pontos helyszín, stb) külön e-mailben kapsz tájékoztatást.

Találkozunk szombat reggel, hogy belevágjunk abba

Bízom benne, hogy az információink az egészségesebb és boldogabb élet felé irányítják tekintetedet….hiszen eddig az élet bonyolultsága nyomta el ezt a képességet. . hogy elméd , előhozza atudatalatti memóriából azt a tudás és látás töredékeket, amelyet friss információkkal ötvözhetsz,hogy látásod is egyre élesebb legyen. Bár az anatómiai helyzet nem változik, de az intuíciód válaszokat erdményeznek, és ez megváltoztathaja későbbi életedet, látásodat, környezetedhez való viszonyodat.

„A gloria mentis erről is szól….és másként szól….a lélek és elme hangján énekel, hogy finom hullámain eljuttasa információit az agy-szem huzalán keresztül az elmédhez, a lelkedhez.”/Dr. Ozsváth Mária/

„A szembetegségeket a rossz nézési szokások által kiváltott mentális feszültséggel magyarázza dr. Bates, amit lazító gyakorlatokkal oldani lehet. Ekkor minden esetben eredmény születik. Megfigyelte, hogy a szem csak akkor lát jól, ha állandó, tudatalatti, passzív mozgást végez. Minden külső és belső hatás módosítja ezt az egyenletes, lassú, állandó és nagyon pici mozgást, ami látásproblémákat okoz. Tehát kiváló látású egyéneknek is rossz a szemük időnként. Tartósabb stressz esetén a látásproblémák állandósulnak, amiből idős korra komoly ideghártya gondok keletkezhetnek a lerakódások miatt (hályogok, makula degeneráció, meszesedések), amelyeket alternatíva kipróbálása nélkül nagy felelőség csupán szemüvegekkel, lézerkéssel, stb. korrigálni, enyhíteni…

Ha a látásunk jó, akkor a tudatunk fókusza (központi beállítás) is tökéletes, tehát a pontos agyi utasítás miatt a szemlencse fókusza is az éles látás helyére esik. Míg, ha helytelen nézési szokások miatt a tudat defókuszál, a szemgolyó alakját is erre kényszeríti, és rossz helyre kerül a szemlencse fókusza…

Belátható, ha a korabeli -és a jelenlegi – orvostudomány bár vétlenül, és a legjobb tudása szerint, de „csak” ennyit tehet a látásért, mekkora a felelőssége – tapint rá keserűen a dolgok gyökerére dr. Bates a hét évvel később indított Jobb Látásért Magazin (Better Eyesight Magazin)bevezető cikkeiben. Arról ír, hogy az Amerikai Orvosi Kamara Szemészeti Tagozata minden tagjának megvolt a lehetősége, hogy elolvassa felfedezése részleteit, hisz a szaksajtó számos cikkben lehozta a módszert, de eleddig (1919) nyilvánosan senki nem vitatta megbízhatóságát. Ha valaki elvégezte a leírt egyszerű kísérleteket – fejti ki továbbá- és elmulasztotta közölni az eredményeit, felelőséggel tartozik hallgatása miatt. Ha elvégezték, és látták, hogy amire rájöttem, igaz, de mellőzték ennek megerősítését, akkor nekik kell viselniük a felelősséget, hogy megfosztották az emberiséget egy eljárás jótékony hatásától. Ha pedig arra jutottak, hogy amit kidolgoztam tévedés, akkor azért a kárért felelősek, amit közönyükkel okoztak (Jobb Látásért Magazin 1919 júl.5.o., és 1919 aug. 9.o.). A havilap 10 éven át ontotta az információkat Amerika és Európa számára az újfajta szemészet eredményeiről „/Vén Péter/freeweb.hu/latastrening/

Kialakult egy képességem, ami segít abban, hogy értsem, ami körülöttem zajlik, hallatszik, de nem reagálok. Meg tudom állni, hogy a szándékos ingerek hidegen hagyjanak.
Koncentrálóképesség javulást tapasztaltam meg. Ez jó.

Te is szeretnél ilyen vagy hasonló eredményeket?

KINEK SZÓL A GLÓRIA MENTIS?

Neked!

vagyis mindenkinek aki a látásproblémája miatt szenved és

boldogabbbb életet akar és hajlandó ezért tenni is,
aki esetleg félénk, visszahúzódó
akinek látásával problémái vannak
aki társat szeretne
aki több sikerre vágyik
aki jobbá akarja tenni az életminőségét

a gyerekével
a szüleivel
a szomszédaival

a munkatársaival

Két, kemény munkával és tanulással teli, eredményes de mindemellett szórakoztató nap alatt megtanulsz jobban látni, könnyebben tudomásul venni látásoddal kapcsolatos nehézségeidet,
A Gloria Mentis tanfolyam egy rövid elméleti részből és jó néhány , egymásra épülő, párosan végzendő gyakorlatból áll.
A hatékony látásfejlesztést a legjobban a gyakorlatban lehet elsajátítani!

De amit én mondok, az csak az egyik oldal.

Remek hétvége volt ez számomra. Biztos vagyok benne, hogy a a látásommal és szememmel kapcsolatosan kialakult gátlásom megváltozott és ez – sok segítséget nyújt a családi életemben, munkámban. Túl ezen, megismertem remek embereket is.

Kialakult egy képességem, ami segít abban, hogy értsem, ami körülöttem zajlik, hallatszik, de nem reagálok. Meg tudom állni, hogy a szándékos ingerek hidegen hagyjanak.
Koncentrálóképesség javulást tapasztaltam meg. Ez jó.

A szemtréning

Egy prevenciós eljárás, ahol a látást tehermentesítő életmód és életviteli módszereket hívjuk segítségül.

Ezek a lehetnek:

táplálkozás
mozgás
kínai gyógymódok
vitaminok
relaxációs technikák
szemizom gyakorlatok és
lelki segítségnyújtás a szemproblémákkal hozzánk forduló embertársainknak

Fő feladatunk a látás megőrzése és a maradék látás megtartása. Amikor a szemet vizsgáljuk, akkor az egész embert vizsgáljuk, így tudunk csak igazán jó prevenciós tanácsot adni, hiszen a szem nem választható külön az emberi testtől. Az egészség fejlesztésével a jól látást vagy jobban látást is tudjuk fejleszteni, a megfelelő technikák kiválasztásával és alkalmazásával.

Prevenció Magába foglalja mindazon törekvéseket, melyek az egészség fejlesztését, megőrzését, illetve egészségkárosodás esetén az egészség mielőbbi visszaállítását, a károsodás további súlyosodásnak kivédését szolgálják.

Prevenció szintjei

Elsődleges megelőzés primer prevenció
Másodlagos megelőzés szekunder prevenció
Harmadlagos megelőzés tercier prevenció
Kockázati tényezők megelőzése primordiális prevenció

Primordiális prevenció Általában össztársadalmi, kormányzati tevékenységek, melyek célja megakadályozni a tömegesen veszélyeztető tényezők , környezeti, gazdasági, szociális, magatartás-és életmód-minták , kialakulását és elterjedését.

Primer prevenció Középpontjában az egészség általános védelme és támogatása áll.

Célja:

az egészségkárosodás, és a megbetegedés bekövetkeztének megelőzése,
a fizikális ellenálló képesség, a mentális jólét, a környezeti biztonság megőrzése és erősítése,
a fertőző betegségekkel szembeni védettség védelem erősítése.

Egészségfejlesztés (health promotion) Az egyén a populáció általános egészség potenciáljának megőrzésére, megerősítésére és növelésére irányuló törekvések, intézkedések.

A betegség megelőzés (disease prevention) Koncepciójukban különböznek, míg a betegség megelőzés egy konkrét betegség megelőzésére szolgál, addig az egészségfejlesztés az egészség általános értelemben vett támogatását jelenti.

Az 1997. törvény az Egészségügyről lehetőséget adott egy új szakmának, éspedig a látást tehermentesítő életmód és életviteli korrekciókat alkalmazó szemtréner szakma kialakulásának.

Szemtrénerek képesítő vizsgája

A szemtrénerek az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben tesznek képesítő vizsgát. A szem reflexológiája (íriszdiagnosztika) alapján döntik el, hogy egyénre szabottan kinek milyen életmód változtatásra van szüksége a látás tehermentesítése céljából.

Elsősorban az egészséges látás megőrzésében segítenek. A napi 8-10 órát számítógép előtt ülőknek dolgoznak ki személyre szabott gyakorlatokat annak érdekében, hogy a képernyőmunka által kifáradt szem megpihenjen.
Csoportos látás megőrző programokat szerveznek a hasonló problémákkal jelentkező embercsoportoknak.
A maradék látás megőrzésében segítik azokat a csökkent látókat, akiknél a látáscsökkenés orvosilag nem javítható, vagy folyamatosan rosszabbodó (pl. a szemfenék meszesedés).

A szemtréner:

nem tévesztendő össze a szemorvoslással, hiszen nem orvoslással foglalkozik, és nem tévesztendő össze a látszerészettel sem, hiszen nem a szemüveg készítésével és kontaktlencse forgalmazásával foglalkozik.
a látás megőrzésében segítő szakember, aki ellátja speciális tanáccsal a hozzá forduló, egészséges életmódra vágyó embereket.
nem árusít különböző lyukas szemüvegeket, mert a szemtréning egyénre szabott, a szemet izommunkára készteti, ezzel pedig az a célja, hogy fizikai tornagyakorlatokkal javítsa a szem vérkeringését és ezáltal a látást.
Állapotfelmérő térkép

A holisztikus egészségességi állapotfelméréshez nélkülözhetetlen az íriszdiagnosztika a tudományosság szemszögéből optikai reflexológia a szemtrénerek állapotfelmérő térképe.

A szem az agy kihelyezett része és a lélek tükre. A beidegzés és a vérellátás, valamint a genetikai fejlődés bizonyítja hogy mennyire megtalálhatók a szivárványhártyán az egyes szervek vetületei. A fül mellett (amelyen kezelünk is), a szem reflextérképét elsősorban egészségességi állapotfelmérésre használjuk. Az íriszdiagnosztika a szivárványhártya összefüggéseit tanulmányozza. Az egészség fenntartásában fontos szerepet játszik az íriszdiagnosztikával nyert elemzés, hiszen célzottan tudunk figyelni egészségünkre.

2.1 Íriszdiagnosztika, mi is ez?

Az írisz (szivárványhártya) optikai reflexológiás területe.

Az örökletes tényezők, a belső szervi megbetegedések, a toxikus anyagok, a stresszhelyzetek különböző nyomokat, jeleket hagynak az íriszen.

Precíz szervtérkép alapján következtetni lehet a teljes szervezet működésére, az energiaszintre éppúgy, mint a szerzett tulajdonságokra, betegségekre.

Az írisz vizsgálata réslámpával történik. Maga a vizsgálat fájdalommentes, ártalmatlan, bármikor és bármilyen gyakorisággal elvégezhető. Megállapítható vele a szervezet funkcióköreinek működése, a szervezet holisztikus egyensúlya.

Nem téveszthető össze semmiféle diagnosztizálással, mert nem diagnosztizál, bár a neve így idegződött be, hanem a szervezet működésének funkció szintjeibe nyújt betekintést.

Elváltozások az íriszen

Abban az esetben, ha valakinek eltört a lába, de ez a szervezet működésében nem okoz gondot, akkor az íriszen sem látható semmiféle jelzés a működészavarra. Abban az esetben, hogyha, az illetőnek semmiféle panasza nincs, de esetleg a szervezet valamilyen működészavart jelez, akkor viszont látható a szervezet energiaszintjeinek egyensúlyzavara.

Véleményem szerint az íriszdiagnosztikát nem fényképezőgéppel és nem nagyítóval kell végezni, hiszen a funkciókörök a szervezet, az idegrendszer a vérkeringés állapotától függően állandó változásban vannak.

Az, hogy a tudomány még nem tudta igazán bizonyítani tudományosságát, azért van, mert az íriszdiagnosztika nem olyan, mint a röntgen, vagy mint az ultrahang vizsgálat, ahol konkrét anatómiai elváltozást lehet látni. A tudományosság bizonyítása még várat magára, mind az orvostudomány, mint a természetgyógyászat terén. Ettől függetlenül a tényeket el kell fogadni, a jót felhasználni és a tapasztalatot továbbadni, mert azok működnek akkor is, ha még nem tudjuk a tudomány eszközeivel bizonygatni. A tudományra szükség van, de a ténytan is működik:

Jin-Jang energiarendszerek egyensúlyának változása
öröklött genetikai hajlamok
energiaszintek
egyes szervek működészavarai
a szervezetet terhelő stressz

Az íriszdiagnosztika az alternatív gyógyászat egyik formája, amiben a páciens egészségi állapotát az íriszében látható színek, minták és egyéb jellegzetességek alapján próbálják megállapítani. A megfigyeléseket írisztérképekkel vetik össze, amik az íriszt számos zónára osztják. Az íriszdiagnosztika gyakorlói szerint ezek a zónák az emberi test részeinek felelnek meg.

Az íriszdiagnosztika nem alkalmas a betegségek kezelésére

Mivel az íriszdiagnosztika a betegségek kezelésére nem alkalmas, gyakorlói rendszerint az alternatív gyógyászat más ágait is tanulmányozzák. Az írisz vizsgálatát a gyógyítás első lépéseként, mint a diagnózis , ez azért téves, mert az íriszdiagnosztika, nem diagnózist állít fel, hanem a szervezet funkcióinak általános állapotáról ad tájékoztatást a vizsgálónak , felállítására használják. Az íriszdiagnosztika nem más, mint optikai reflexológia.

Az íriszdiagnosztika elsősorban Európában (azon belül is Angliában és Németországban) népszerű, ahol körülbelül 20 000 gyakorlója van; az Egyesült Államokban tizedennyien vannak.

A szem vizsgálata régóta az egészségi állapot megállapításának része, már az ókori görögök is használták.

Chiromatica Medica

Az íriszdiagnosztika elveinek (például a homolateralitásnak) az első leírását a Chiromatica Medica tartalmazza, amit 1665-ben jelentetett meg. Ebben még nem szerepelt az íriszdiagnosztika kifejezés. Az Augendiagnostik (szemdiagnosztika) kifejezést Ignatz von Péczely, egy 19. századi magyar orvos vezette be.

Az Első Nemzetközi Íriszdiagnosztikai Kongresszuson Péczely unokaöccse, Dr August von Péczely kitalációnak nevezte a történetet, és azt állította, hogy efféle csíkok nem figyelhetőek meg. Aki nem tudja elemezni a funkcionális elváltozásokat, az csak csíkokról tud beszélni, ami valóban nincs, mert ha az energia-funkciókörök helyreálnak nem látható a nyoma semmiféle elváltozásnak, még a lábtörésnek sem, hiszen helyreállt a működés a törés ellenére is.

Az Egyesült Államokban az 1950-es években jött divatba az íriszdiagnosztika, amikor egy Bernard Jensen nevű amerikai kiropraktikus oktatni kezdte a saját változatát.

Kevés kutatónak sikerült támogatást találnia a szem feltételezett nem vizuális funkcióinak vizsgálatához. Egy, a Medical Hypotheses-ben megjelentetett cikkben az egyik ilyen csoport átlátszó mintázatokat figyelt meg az íriszben, amik fényt juttattak az ora serrata-ba (a retina peremére), amiket az ún. functio ocularis systemica feltételezésével próbáltak magyarázni.

A funkcióköröket nem fénnyel kell megvilágítani, és nem is használható a fény a funkciókörök erősítésére, hiszen a szervezetben a meridiánok végzik ezt a szerepet, és az íriszen csak jelzés értékkel kapjuk meg az adott funkciókör gyengeségéről az információt.

Ezt úgy kell értelmezni, mint egy tünetet, bárhol a szervezetben, aminek még nincs anatómiai háttere. Például egy fejfájás esetében, amikor a kivizsgálások ellenére sincs semmiféle orvosi diagnózis, viszont fájdalommal küszködik a paciens. Az Optikai reflexológia ilyenkor segít abban, hogy melyik funkciókörön , meridiánon , kell segítséget adni a paciensnek, hogy a fájdalmát enyhíteni tudjuk.

Az íriszdiagnosztika tudományos vizsgálata

Az íriszdiagnosztika tudományos vizsgálata többnyire , de nem minden esetben ,negatív eredményt adott. A módszertanilag átgondolt, kettős vak teszteken az íriszdiagnosztika egyetlen esetben sem bizonyult statisztikailag szignifikánsnak, mert nem a funkcióköröket próbálják vizsgálni, hanem az anatómiai elváltozásokat, pöttyöket, jeleket.

Egy, a Journal of the American Medical Association-ben publikált vizsgálatban három képzett íriszdiagnosztának íriszek fényképei (a fényképekről nem szabad és nem is lehet véleményt felállítani a szervezet egészségességi állapotára vonatkozóan) közül ki kellett választania azokat, amik vesebetegségben szenvedő emberekről készültek

A kutatók végkövetkeztetése szerint az íriszdiagnosztika sem szelektívnek, sem specifikusnak nem bizonyult.

Dr. Knipschild végkövetkeztetése szerint a vizsgálat kimutatta, hogy az íriszdiagnosztika diagnosztikai segédeszközként hasznavehetetlen. Az íriszdiagnosztika nem is diagnosztikai segédeszköz, ez nagy tévedés, ha a kutatók ezen a vonalon próbálkoznak. Az íriszdiagnosztika funkcionális állapotfelmérő módszer.

Demea pozitív eredményt mutatott ki.

A kutatás bizonyos írisz-jelek és a tanulmányozott páciensek általános patológiája közötti összefüggést vizsgálta. 57 kórházba utalt pácienst vizsgáltunk.

A kapott korrelációk erős összefüggést mutattak az íriszdiagnosztika által megállapított jellemzők és a létező patológia között.

Az írisz-vizsgálat nagyon hasznos lehet az általános patológia diagnosztizálására, a páciens holisztikus megközelítésének jegyében. Mivel a vizsgálat nem teljesítette a megbízható tudományos kutatások kritériumait (vak tesztek, elfogultság hiánya, az eredmények statisztikai szignifikanciája stb.), a szkeptikusok szerint nem sok jelentősége van. Pedig az általános egészségi állapotfelmérésben utat tud mutatni a paciensnek a hova tovább?úton.

Az orvosok többsége az íriszdiagnosztika minden állítását elutasítja, és azt áltudománynak vagy akár szélhámosságnak tartja. A kritikusok , köztük a mainstream orvostudomány képviselői , elsősorban azért utasítják el az íriszdiagnosztikát, mert a tudományos vizsgálatok nem igazolták az állításait.

Véleményem szerint a tényeket nem kell bizonygatni a tudomány eszközeivel. A megtarthatót fel kell használni, a nem megtartható tényt ki kell iktatni. Attól még mozog a föld, hogy a tudósok nem tudnak valamit bizonyítani.

Hiszen ,mégis mozog a föld pedig…. aki ezt állította, azt máglyán égették el.

A szemtréning nem kimondottan a klasszikus értelemben vett gyógymód, mégis óriási szerepe van az optikai látáshibák kialakulásának megelőzésében és a gyógyíthatatlan szembetegek rehabilitációjában.

Az évtizedek óta működő módszerek és szemtréning-típusok külön-külön is mind értékes eljárások, mégis az összes eljárás összegezve a leghatékonyabb. Ki tudjuk választani a terítéken álló palettáról az adott szemhibának legmegfelelőbbet, a szem adott szegmensének anatómiai és élettani funkcióira a legjobban ható típust.

Elfogulatlanul… Nem vagyok elhivatottja külön-külön sem a Bates-, sem a Schneider-módszernek, még a kínai masszázsnak sem. Véleményem szerint a tréningmódszerek- és eljárások részletes ismerete annyira fontos a természetes tréningezésben, mint a gyógyszertan ismerete az orvos számára.

Fontos a legalkalmasabb gyakorlat kiválasztása

Anélkül, hogy ismernénk az összes módszer hatását és ellenhatását, szinte lehetetlenség szemtrénernek titulálni magunkat. A legfontosabb, hogy a szem anatómiai felépítésének és fiziológiai működésének megfelelően válasszuk ki a legalkalmasabb gyakorlatokat. A tapasztaltak és statisztikai felmérések alapján elmondhatom, hogy a tréningezett szem olyan, mint az edzett test. Megnő az alkalmazkodóképessége és rugalmasabb a szubjektív látóélesség beállító képessége.

A miniatűr szemizmoknak az edzés éppen olyan hatékony, mint a szervezet nagy izmainak. Az iskolákban történtek már felmérések, a kínai masszázs (Eory A.) jótékony hatásáról, a látásélesség javításáról. Eory elsősorban a rövidlátó szemeken végezte megfigyeléseit. Megállapította, hogy a rövidlátás előrehaladásának lassításában és megakadályozásában milyen jelentős szerepe van a rendszeresen végzett szemmasszázsnak.

A Bates-módszer

A Bates-módszer hazai viszonylatban is széles körben alkalmazott. Az iskolai látásmegőrző programot Vén Péter szemtréner a Visus alapítvány megbízásából irányítja. Lelkes munkásságának köszönhetően az iskolás gyerekek között sikerült felmérni a Bates-módszer eredményességét. A rendszeresen edzett szemű iskolások látása nagyobb mértékben tud alkalmazkodni a tanulás terheihez, később fárad ki a napi munkában, és kisebb százalékban jelzik a látóélesség gyengülését.

A tudatos és tudatalatti funkcionális együttműködésnek köszönhetően az alkalmazkodóképesség megnövekedését néztük Sasszem vetélkedő keretében. A jól látó gyerekek, akik rendszeresen edzették a szemüket 5 m távolságról el tudták olvasni azokat a betűnagyságokat, amelyet egyébként 1,5 m-ről lehet látni.

Orvosilag ismert az a tény, hogy a gyermekek szemének alkalmazkodóképessége +-3 D-a. Ezt az alkalmazkodó képességet képes növelni, vagy megtartani a Bates-módszerrel végzett szemtorna.

A Schneider-módszer

A Schneider-módszer hazai adaptálása a Visus alapítvány képviseletében működik. Ez a módszer a Bates-féle elemeket továbbfejleszti és elsősorban a vizualizációs, meditációs gyakorlatokkal egészíti ki.

Segít:

a súlyos betegeknek maradványlátásuk megőrzésében,
a csökkent látás fokának megtartásában,
a további látásromlás akadályoztatásában.

Nagyon nehéz mérni a látásélesség javulást, a lelkileg is sérült súlyos szembetegeknél. Maga Schneider is veleszületett csökkentlátó volt, aki saját maga fejlesztette tovább a Bates-módszert a megfelelő masszázs és fordított mozgás-technikával. A sikert saját szemén elért eredménye koronázta. Jelenleg az USA-ban él, és 67 %-os a látása.

A Balinger-módszer

A Balinger-módszer a kényelmesebb, kevesebb fáradtságot igénylők módszere. A lyukszemüveget néhai Öveges J. fizikus professzor fedezte fel, és írta le hatását. Tulajdonképpen a fényinterferencia jelenségén alapul a működési elve, és a látóideghártya keringésének javítását serkenti. A kulcslyukhatás mindenki számára ismert hatását használja fel a látásélesség javítása érdekében. A szem kis izmainak alkalmazkodó képessége ezáltal megnövekszik, és elsősorban a degenerációs szemfenéki elváltozásban szenvedőknek segít maradványlátásuk megőrzésében az interferencia törvény alapján, amely szerint a fényhullámok a hullámhossz páros számú többszörösével, megegyező hullámok erősítik egymást, míg a páratlan számú többszörössel, azaz az ellentétes fázisban lévő hullámok gyengítik egymást. Az erősebb fényhullámok a fényinger hatására a retina keringésének javulását eredményezik. A Véda Vision a többlyukú szemüveg hazai forgalmazású.

A szemüveg; apró kis lyukakból álló átlátszatlan fekete műanyag; szintén az optikai fizika elvén működik, a fénydifrakció jelensége alapján. A lényege, hogy a fény az útjában álló akadályt megkerülve, újabb hullámot hoz létre. Az akadály két széléről kiinduló hullámok szintén interferálhatnak, azaz erősíthetik és kiolthatják egymást. Ha a távolság a két sötét folt sugaránál kisebb, akkor erősítik egymást, ha nagyobb, akkor gyengítik egymást. Ezt a jelenséget szintén elsősorban a szemfenéki degenerációs elváltozások körüli ép látóideghártya vérellátásának növelésére használjuk fel a szemtréning eljárásaiban.

Az orosz Koplakov edzéstervét magam próbáltam ki 300 betegen. Két csoportra osztottam pacienseimet.

Az első csoport az optikai látáshibákkal küszködők, a másodikat a szemfenéki degenerációs elváltozásokban szenvedők alkották. A módszer az egész testet érintő tornagyakorlatsoron alapszik, amelynek a lényege, hogy a lábaktól a szemig vérkeringést fokozó gyakorlatokat végezzük. Tapasztalataimat az 1989 Az akupunktúrás kongresszuson, 1989, 1990, 1991-es szemész kongresszusokon is bemutattam. Kiegészítő módszerként a második betegcsoportnál akupunktúrás (akupresszúrás pontmasszázst) is alkalmaztunk. A statisztikai eredmény a szubjektív látásélesség 35-50 %-os javulását eredményezte, betegségtől függően. A látásélesség-javulás visszaromlott a tréning és kezelés abbahagyása után kb. l év alatt. A rendszeresen tréningezett és akupunktúrával kezelt szemeknél viszont sikerült megtartani a szubjektíven feljavított látásélességet.

Az eredmények, bármennyire is nevetséges-nek hangzanak az egyes tudományok képviselői véleményeiként magukért beszélnek. Egy biztos, hogy ősi megfigyelésen alapuló ténytan gyakorlati alkalmazásáról van szó. A tények elfogadása és toleráns ismerete, alkalmazása a mai orvostudományban is kívánatos, miután csak egyfajta orvoslás létezik, ahol az akadémikus és a komplementer egymást kiegészítik.

A megfelelő edző módszer

A szemtrénereknek, valamint orvos kollégáimnak is az a célunk, hogy az eredményeket az európai szabványban elfogadott tudományos szinten értékeljük. Ennek érdekében dolgozunk és gondolkodunk. Az eredmények biztatóak. A szem anatómiáját tekintve minden anatómiai rétegnek kiválasztható a fenti repertoárból a megfelelő edző módszer.

Néhány példa:

A szaruhártya és a kötőhártya edzésére elsősorban az akupresszúrás pontmasszázst ajánljuk. A megfelelő módon masszírozott akupresszúrás pontokkal elérhetjük a szaruhártya energetikai állapot javulását, elsősorban a szemkörüli pontmasszázzsal. A külső szemizmok edzésében a legeredményesebbek a Bates-módszer gyakorlatai falra.
A csarnokzug elvezető csatornácskáinak a Schlemm csatornáknak az akupresszúrás pontmasszázs a legjobb, amelynél elsősorban a hólyag meridián pontjai kezelendőek.
A glaukómások (zöld hályog) kiegészítő terápiájaként szoktuk használni a szemorvos által felírt szemcseppek mellett. Segít a kompenzált fázis fenntartásának megőrzésében. A szemlencsére és a lencse függesztő izmokra az akupresszúrás pontmasszázs és a Bates-gyakorlatok sikerrel alkalmazhatók. Akupresszúrás meridiánként a gyomor meridiánt használjuk. Elsősorban ennek a pontnak a masszírozása késlelteti a lencsehomályok átalakulását szürke hályoggá. A váltott takarás a pupilla szűkítő és tágító izmok gyakorlata. Segíti a szem alkalmazkodását a sötét és világosban való látáshoz, valamint az írisz sympatikus és parasympatikus beidegzését erősíti. (sympatikus és parasympatikus az autonóm idegrendszer két része).
Az üvegtestet megmozgató gyakorlatok a Bates-féle himbálás vagy a Koplakov-féle keresztdöntés gyakorlatok.
A látóideg hártyára ható legtöbb látástréning módszer a Bálinger-szemüveg, a fekete műanyagon egy apró lyuk a fény hullámtermészete alapján hat és élénkíti a látást.
A Vida Vision szemüveg szintén a hullámoptika fénydifrakció elvén serkenti a látóideghártya idegsejtjeit.

Schneider meditációs gyakorlatai, Bates meditációi szintén a tudatos és tudatalatti kapcsolatrendszer összehangolása révén hatnak látásformálásába, elsősorban a pszichológiai látásfejlesztésben.

Koplakov edzésterve a jól összeállított gyakorlatsorok alapján az egész szemgolyó keringését javítja, de a látóideghártyára különösen jó hatású. Az akupresszúrás pontmasszázs nem csak energetizálja, erősíti a szemet, hanem a látóideghártya keringésének javításával a látásélesség fejlesztésében is óriási szerepe van.

A látás pszichológiája és a szemtréning

A látás pszichológiája és a szemtréning szoros összefüggést mutat. A pszichésen is jól időzített szemtréning sokkal hatásosabb, mint egy feldúlt idegállapotú egyénen végzett gyakorlatsor. Minden anatómiai szegmensre megvan a megfelelő szemtorna, de azt, hogy ez a szemtorna az adott szegmensre alkalmazható- e szigorúan csak szemorvosnak szabad eldönteni. A szemtréning gyakorlati kivitelezésben a szemtrénereké a szerep, azok alkalmazásában eldönteni adott paciensnél a javallatokat, ellenjavallatokat.

A szemtrénereknek pontosan ismerni kell és be kell tartani a szemorvos véleményét ahhoz, hogy az együttműködés biztos és hatékony legyen.

2.2 A módszerek részletes ismertetése

Bálinger-szemüveg

Bálinger-szemüveg

Alapja Öveges József Kossuth díjas professzor tudományos leírása (szabadalmaztatta Bálinger Antal nyugdíjas, Bp. 167085/1975, nemzetközi osztályozás: G 02 c 7/16.). Megjelenése után Magyarországon több tucat látszerész szaküzlet forgalmazta évekig. Egyszer csak eltűnt. Vajon miért, senki sem tudja. Megjegyzem, hogy ezt a szemüvegfajtát nem most találták fel, hanem a szemészetben mintegy száz éve alkalmazzák, a szemfenéki elváltozások kezelésében (retinaablatio és degeneráció) lyukszemüveg néven. Szemünkben a fény a pupillán keresztül jut be. Ha a pupillánk elé egy még kisebb lyukat helyezünk, a kép még tisztább lesz. A lencsenyílás szűkítésével, a Bálinger-szemüveggel élesebb és tisztább képet képes létrehozni a retina.

Látásjavító és szemvédő készülék Magyarországon

Látásjavító és szemvédő készülék Magyarországon (magyar szabadalom)

A látásjavító és szemvédő készülék, amely szem elé helyezhető és a fülre vagy fejre rögzíthető fényzáró ernyője van. Mint ismeretes, a látás javítására különböző lencséjű szemüvegeket alkalmaznak a legelterjedtebben. A szem védelmére viszont színezett üvegű vagy lencséjű szemüvegek kerülnek leginkább alkalmazásra. Az ilyen szemüvegek azonban csökkent látóképességű személyek esetén csak korlátozottan tudják a látást javítani, illetve az egészséges vagy beteg szemet védeni.

A Koplakov-féle módszer

Munkahelyen végezhető gyakorlatok:

Álljunk fel, a lábakat zárjuk össze úgy, hogy a sarkak összeérjenek, ám a lábfej eleje terpeszben legyen, a karokat engedjük le. Egyre és kettőre emelkedjünk lábujjhegyre, s kinyújtózkodva körözzünk a karokkal. Háromra és négyre ereszkedjünk vissza a kiindulási helyzetbe. Négyszer ismételjük meg.
Álljunk az asztal mellé, jobb lábbal álljunk lábujjhegyre, a törzset döntsük előre, a kezekkel támaszkodjunk az asztalra. Egyet-kettőt számolva váltogassuk a lábakat. Egy-két percen át végezzük.
Álló helyzetben helyezzük a kezeket mellhez. Egyet-kettőt számolva hol hajlítsuk be, hol nyújtsuk ki az ujjakat. Tizenötször-hússzor ismételjük meg.
Álljunk terpeszállásba, a karokat hajlítsuk be úgy, hogy a kezek a vállhoz érjenek. Egytől négyig számolva körözzünk a vállal előre, öttől nyolcig számolva körözzünk vele hátrafelé. Tizenötször-hússzor ismételjük meg. Zárjuk a lábakat úgy, hogy a lábfej eleje terpeszben maradjon, a karokat engedjük le, az állal érintsük meg a mellett. Egyre és kettőre hajtsuk a fejet a bal vállra úgy, hogy az áll maradjon a mellen, háromra és négyre egyenesítsük ki a fejünket. Ugyanezt végezzük el a jobb váll irányában is. Ötször-tízszer ismételjük meg mindkét oldalra. Mindkét kezünkkel masszírozzuk a nyakat a tarkó alatt le és fel. Háromszor-négyszer ismételjük. Zárjuk a lábakat úgy, hogy a lábfej eleje terpeszben maradjon, a karokat engedjük le, nézzünk fölfelé, a fejet hajlítsuk hátra. Egyre hajlítsuk a fejet balra, kettőre egyenesítsük ki. Ugyanezt végezzük el jobbra is. Ötször-tízszer ismételjük mindkét oldalra.

Otthon végezhető hasznos gyakorlatok:

Járás és futás 3-5 percig.
Feküdjünk le a szőnyegre hanyatt, a karokat helyezzük a test mellé. Egyre emeljük a karokat a mell mellé, kettőre engedjük le őket a mellre, háromra nyújtsuk a karunkat a mell elé, négyre pedig emeljük magasba. Öttől nyolcig számolva ugyanezt ismételjük fordított sorrendben.
Háton fekve nyújtsuk karunkat oldalsó középtartásba, tenyérrel fölfelé. Egyre emeljük a karokat a mell elé, kettőre engedjük le őket a mellre, háromra emeljük fel őket a mellről, négyre helyezzük őket kiindulási helyzetbe.
Maradjunk háton fekve, a kezeket tegyük a mellre. Egyre emeljük fel, kettőre engedjük vissza őket a mellre.
Hanyatt fekve a jobb kart emeljük fel, a bal maradjon a test mellett. Egyet-kettőt számolva váltogassuk őket.
Forduljunk hasra, a kezeket kulcsoljuk össze a tarkón. Egyre emeljük fel a törzs felső részét, s maradjunk ilyen helyzetben, míg háromig számolunk, majd négyre ereszkedjünk le kiindulási helyzetbe.
Üljünk le egy székre, a térdek merőlegesek legyenek a talajhoz viszonyítva, a karokat engedjük le. Egyet-kettőt számolgatva hajlítsuk be és nyújtsuk ki a karokat.
Álljunk terpeszállásba, a jobb kart emeljük fel, a balt helyezzük a test mellé. Egyet-kettőt számolgatva váltogassuk a karokat.
Maradjunk terpeszállásban, mellre tett kézzel hajoljunk előre. Egyre egyenesedjünk fel, a karokat oldalsó középtartáson át emeljük a magasba, s a kéz-hátakat érintsük össze a fej fölött. Kettőre térjünk vissza a kiindulási helyzetbe.
Terpeszállásban hajoljunk előre, a karokat tenyérrel fölfelé nyújtsuk oldalra. Váltogatva fogjuk meg a másik lábfej ujjait (malmozzunk.

Kínai masszázs

Magyarországon az ősi kínai akupresszúrával kapcsolatos megfigyelések gyakorlata évtizedes múltra tekint vissza. (Dr. Eöry orvosi diploma dolgozata ezt a témát dolgozta fel).

Mi is a lényege a módszernek?

Tenyerünket szemünk elé fordítva addukált hüvelykujjunkkal a szemöldök belső széle alatt és a belső szemzug felett lévő pontot körkörösen masszírozzuk nyolcszor befelé, majd nyolcszor kifelé összesen 4-szer. Eközben a többi ujjunk a homlokon nyugszik.
Bal vagy jobb kezünk hüvelyk- és mutatóujjával összecsípjük orrnyergünket 1-2 milliméterrel a belső szemzug felett. Le-fel, toló mozdulatokkal masszírozzuk, szemünket végig csukva tartva (ez minden gyakorlatnál ajánlott).Felfelé erősebben hozzányomhatjuk ujjunkat az orrgyöki részhez. A toló mozdulatot is 32-szer ismételjük.
Előkészületként mutató és középső ujjunkat ferdeszögben az orrnyílás redőktől közvetlenül laterálisan helyezzük el. Ekkor visszavéve a középső ujjunkat, a mutatóujj az előrenéző szem pupillája vonalában maradva az ún. foramen infraorbitale – a hagyományos kínai csatornarendszerben a „Gyomor-2” -pont felett van. Itt körkörösen masszírozunk befelé nyolcszor, majd kifelé nyolcszor, összesen 4-szer.
Helyezzük hüvelykujjunkat az azonos oldali halántékunk közepére. Ekkor tenyérbe hajlított mutatóujjunk 2. izületi bütykét a orrnyereghez helyezve először végigmasszírozzuk a szemöldökünk felett a szemgödör felső peremét, eljutva egészen a hüvelykujjunkig. Ezt követően ismét az orrnyeregtől kiindulva a szemgödör alsó peremét masszírozzuk a halántékig. Mindkét mozdulatsor 4×8-szor ismételjük alternálva.

  1. Megelőzni jobb, mint gyógyítani

A napi egészség ápolásához néhány ötlet

A szemtréning a látászavarok és szembetegségek megelőzésére szolgáló hatásos megelőző intézkedés. Ezen túlmenően látószerveink és látóerőnk érdekében még naponta sok mindent tehetünk és nem csak a szem látáshibáinak előfordulása után. Az alábbi egészségügyi ötletek ezért segítő útmutatások, hogy miként védheti meg szemét, testét és lelkét a túlterhelésektől és miként őrizheti meg jó közérzetét.

Fényviszonyok

Minden tevékenységénél ügyeljen arra, hogy megfelelő és jó fényforrások legyenek. Ha szemébe órákon át túl kevés vagy túl sok fény jut (blendehatás), akkor túl lágy vagy túl kemény kontrasztoknak és túl monoton vagy túl erős színeknek van kitéve, és ekkor számolhat fáradtsággal, szemégéssel, könnyezéssel, villózással vagy tompa fejfájással. Ha ilyen nehézségeket visel el hosszabb időszakon keresztül, akkor teste jelentős teljesítmény csökkenéssel és beteg szimptómákkal reagál.

A megfelelő, a szem számára kellemes világítás a fény a kontraszt a szín és a reflexió megfelelő arányát igényli, valamint a blendézés elkerülését. A neonfény például olyan fényforrás, amely a szemeit erősen blendeli. Divatból a napszemüveget minden alkalommal hordják (diszkó, esti sétálás) és a mindenkori ruházattal hangolják össze (elegáns, sportos, stb.). Ez az irányzat azonban a szem számára káros. A szem állandó elsötétítésével a pupilla nyomás reakcióképessége csökken és így a világos fénnyel szemben a szem természetes védőmechanizmusa jelentősen legyengül. Ezért csak szélsőséges fényviszonyok mellett hordhatunk napszemüveget, mint pl. víz és havon erős reflexiónál vagy gépkocsizás közben közvetlen és vakító napsugárnál. Ha fényérzékeny és az orvosa napszemüveget rendel, akkor természetes, hogy mesterséges fénnyel a szem fényfürdőzése hatásos módszer ahhoz, hogy a szemet fokozatosan ismét hozzászoktassuk a világos fényhez.

A közeli munka végzése

Ez a fogalom számos tevékenységet takar, amelyeknél a szemünket túlnyomórészt kis távolságra kell beállítani, például olvasásnál, írásnál, kézimunkánál és minden precíziós munkánál, mint pl. az aranyműves, az órás, fogtechnikus stb. A koncentrált egyoldalú látás e módjánál könnyen fennáll a szem túlterhelésének és a szemizmok görcsösödésének veszélye. A feszültségek mindig akkor lépnek fel, ha a pillantása egy pontra tapad és a szemeit összehúzza. Mivel a merevítéssel a tárgy azonban semmi esetre sem lesz világosabb vagy jobban látható, ilyen pillanatokban mélyet lélegezzen és pislogjon.

Vesse pillantását gyakran a távolba vagy csukja be a szemét néhány másodpercre. A rövid és a legnagyobb távolságok állandó és akaratlan cseréjével a szemizmokat nem terheli túl és azok lazák és rugalmasak maradnak. Szemét és lelkét megörvendeztetheti, ha a munkahelyén a szemközti falra egy szép képet vagy egy kellemes színű fényképet akaszt. A zöld és a kék színek például látószerveinkre nyugtató, kiegyenlítő hatást gyakorolnak. Éppen az olvasásnál és az írásnál kerülhetünk el számos látási bűnt.

Nézzen fel munkájáról és könyvéről és hagyja a szemét a szobán átvándorolni vagy az ablakon kipillantani. Lapozás vagy egy bizonyos munkaszakasz után csukja le a szemét pár pillanatra és vegyen pár mély lélegzetet. E frissítő szünet után próbálja meg a pillantását lassan és lazítva a betűkön. Ily módon hatásosan megvédheti szemét a fáradtságtól. Ha fáradt vagy beteg, akkor lehetőleg ne olvasson vagy csak rövid ideig olvasson vagy írjon. Ez a feszültség nemcsak a szemének árt, hanem késlelteti a gyógyulását is.

Televízió és számítógép (képernyő) alkalmazásával végzett munka

Mivel statisztikai adataink szerint szabadidőben igen sokat tévézünk (napi 4 órát), a szemünket igen erősen megterheljük. Ehhez járul még, hogy manapság már számos munkahelyet komputerekkel szereltek fel, aminek következtében a napi 4 órás időtartam szinte megkettőződik. A képernyővel történő munkával és a tévénézéssel ez a tartós terhelés magas követelményeket támaszt a vizuális rendszerünkkel szemben. Ha naponta több órán keresztül szemünket viszonylag kicsi, mozdulatlan felületre irányítjuk, akkor szemizmaink szinte statikus és feszült helyzetet foglalnak el. Többnyire a képernyőig tartó távolság még igen csekély is, úgy hogy szemünket arra kényszerítjük, hogy a képernyő felületét permanens, mozdulatlan közeli helyzetben fixírozzuk.

  1. Szemgyakorlatok

Pihenés és nézés

Palmírozás és vizualizálás

A palmírozás (a latin palma szó jelentése lapos kéz) a hagyományos szemgyakorlatok közé tartozik és a két belső kézfelület segítségével a külső látásbenyomásokkal szemben a szem eltakarását jelenti. Ennek következtében a látószerveink megnyugszanak és megvédjük a túlterheléstől ezeket. Ez az egyszerű, azonban hatásos módszer minden egyes szemgyakorlat után alkalmazandó. Mivel látószerveink naponta igen nagymértékben vannak igénybe véve, a palmírozás erős munka alatt pihenési szünetként is ajánlatos (pl. olvasásnál, kötésnél, írásnál, vagy amíg a képernyőn dolgozunk stb.). A palmírozás technikáját un. vizualizálással egészítjük ki. Vizualizálás alatt a belső szem lelki elképzelő erejét kell érteni. Míg a szemet a külső optikai behatásoktól eltakarjuk, egyidejűleg egy helyzetet vagy tárgyat képzeljünk magunk elé. Ekkor fontos, vajon milyen intenzitással emlékezhet a látott képre. A vizualizálási gyakorlatok segítségével trenírozza lelki fantáziáját és vizuális emlékezőképességét és javítja azt. Ezzel a lazító szemmeditációval szemeit jó érzettel pihenteti és oldhatja az izomszerű feszültségeket.

Szempihentető szünet

Először készítse elő a kezét a palmírozáshoz. Tegye a kezét az asztalra és mindkét karját könyökkel támassza rá (esetleg tegyen párnát alá). Fogja meg a jobb kéz mutatóujját és hüvelykujját és nyújtsa ki a bal kéz belső felületét. A nyújtások egyszer függőlegesen, majd vízszintesen történnek és egyszer mindkét átlós irányba. Ismételje meg az egészet a jobb kéz belső felületével. Ezután mindkét kézfelületét erőteljesen dörzsölje össze, amíg jóleső meleget nem érez. Ez az előkészület lazítja a kezeket és energetikailag feltölti. Ha a kéz kellemes meleg, fedje le csukott szemét kissé beboltozott belső felülettel. Ügyeljen arra, hogy ne szorítsa a szemgolyóra és hagyja szabadon az orrát a légzéshez. Az árnyékolás alatt vegyen egy párszor mély lélegzetet és figyelje meg, mit lát csukott szemmel:

színes csillogó fénypontokat,
meghatározott színeket,
vonalakat,
figurákat vagy
csak mély, fekete pontokat.

Ha szemét szilárdan összezárja, akkor belsőleg még inkább feszített lesz. Hagyja a szemhéjakat kissé lesüllyedni és pihenni. Kezdetben fordítson sok időt a palmírozásra. Az optimális lazítást akkor éri el, ha már csak mély, feketét lát és a szemhéjak nem görcsösek.

Vizualizálás

Ismét palmírozó helyzetben van, vagyis boltozott kézfelületével lefedi csukott szemét. Hagyja légzését könnyedén és rendszeresen átfolyni a testén. Ha eléggé lazává vált, próbálja meg a szobának, amelyben éppen tartózkodik, valamelyik tárgyát maga elé képzelni. Ez például lehet egy váza, egy virág, asztal vagy ehhez hasonló. Fontos, hogy belsőleg tisztán meghatározott tárgyra összpontosítson. Próbáljon a tárgyra emlékezni és belső szemével minden részletét megjegyezni.

Ha a vizualizálás nem sikerül első nekifutásra, fordítson rá még egy kis időt. Ilyen esetben nagy segítség lehet, ha belső nézés-re hagyatkozik. Minden ember rendelkezik ilyen képességgel, gyakran csak az idő szorítása és a teljesítmény akadályozza ebben. Ezért ismételje a gyakorlatot addig (esetleg egy későbbi időpontban), amíg a kiválasztott tárgyat tisztán és világosan láthatja belső szemeivel. Ha sikerült a tárgy vizualizálása, bővítse ki a gyakorlatot több tárgyra (pl. szoba berendezésére, az egész lakásra stb.).

Miután az ismerős környezetet fáradság nélkül maga elé képzelte, most aktív fantáziájára hagyatkozhat. Képzeljen el például egy lágy zöld rétet, sárga virágokkal. Rövidlátók számára a fantáziaképek igen alkalmasak, amelyeknél a pillantást a távolba kell irányítani. Egy madár, amely az égen felszáll, a távoli tenger a horizonton hajókkal stb. A távollátók számára a gyakorlat abban áll, hogy lehetőleg közeli környék tárgyait vizualizálják, például sakkjátékot, a tű fokába a szál befűzése stb. Próbálja meg látászavarát megfelelő vizualizálási gyakorlattal megtalálni és ezt olyan gyakran végezni, ahogy ez lehetséges. Tágabb értelemben is bekapcsolódhat a kísérletbe. Érezze a virág szagát, érezze, miként melegíti fel a nap a testét, vagy hallja a madarak csicsergését. Engedje fantáziáját egyszerűen szabadon és élvezze a belső látás képességét.

Mielőtt a palmírozást és a vizualizálást befejezi, erre belsőleg elő kell készülnie. Ezért ne vegye le hirtelen a kezeit, hanem lélegezzen mélyen és egy párszor pislogjon a szemhéjakkal. Ezután kezeit lassan nyissa ki. E gyakorlat ideje a nyugalom és a lazulás iránti igénytől függ.

Akkomodáció

Akkomodáció alatt (accomodare jelentése beilleszkedés) a szem beállítását értjük a mindenkori látástávolságra. Ez a művelet a szem- és lencseizmok rugalmasságával szemben magas követelményeket támaszt, amelyre azért van szükségünk, hogy a tárgyat követhessük vagy egy közeli tárgyról távolabbi tárgyra pillanthassunk, és fordítva. Maga az akkomodációs művelet a szemgyógyításban ma is még vitatott. Az a kérdés, vajon önmagában a szemlencsének és a cilliáris izmoknak kell-e abban részt venniük (orvos-gyógyászati felfogás) vagy azoknak a külső izmoknak is, amelyek a szemgolyót lezárják és formáját megváltoztatják (Dr. Bates véleménye), tudományos oldalról eddig még nem került megválaszolásra.

Az egységes szemtréning mai képviselői arra a feltevésre hajlanak, hogy mindkét izomcsoport részt vesz az akkomodációban (mind a külső, mind a belső). Fontos azonban először, hogy a rövidlátó, valamint a távollátó szem sincs megfelelő helyzetben az akkomodációhoz. A lentebbi gyakorlatok segítenek annak megtanulásában, hogy a szemet tudatosan és szándékosan megváltoztatott távolsági pontra állítsuk be, hogy a szem és a lencse izomzat mozgékonyságát trenírozzuk. Rendszeres gyakorlattal az akkomodációs képesség fokozatos javítása érhető el így, ami igen nagy jelentőségű, elsősorban a rövidlátóknál, a távollátóknál és az öregedés miatt rosszul látóknál.

Vándorlás a szemmel

Az alábbi akkomodációs gyakorlatok fontos előkészülete a szem jobb központi beállításának gyakorlása. A központi beállítás alatt olyan módszert értünk, amelynél a beeső fény ismét jobban összpontosul a látógödörre (legélesebb látás helye). Annak érdekében, hogy ezt a gyakorlatot elvégezhessük, felosztott négyzet ábrájára van szükségünk.

Tartsa úgy maga elé az ábrát, hogy azt még éppen jól vagy szinte már elmosódva lássa (természetesen látás kisegítés nélkül). Keresse ki a négyzetben azt a helyet, amelyen kezdeni akar és vándoroltassa azután a pillantását szakaszról szakaszra, amíg megkapja a teljes kép benyomását. A fejét is mozgassa a mindenkori látás irányába. Ezzel el kell kerülni, hogy a merevség miatt a szemét túlterhelje. Hagyjon sok időt az egyes szakaszok átpásztázásához. Ne feledje el a hunyorítást és a légzést se. Ha a négyzeten egyszer átvándorolt, a másik alkalomnál ügyeljen arra, hogy milyen szem- és fej helyzetben látja a legélesebben a szakaszt. Ebben a helyzetben a beeső fénysugár optimálisan ér a látásgödörre. Fejezze be a gyakorlatot palmírozással és próbálja meg a beosztott négyzetet még egyszer belső szemével átpásztázni (az egész gyakorlat időtartama mintegy 8 perc).

A Mandala

Egy másik gyakorlat, a Mandala (a szó indiai eredetű és annyit jelent kör), igen alkalmas arra, hogy a szemet lépésenként trenírozzuk a vonalak és görbék kutatásában. Ezen túlmenően a mandala erős hatást gyakorol tudatos és tudattalan gondokozásunkra. Miközben a kört a díszítéseivel intenzíven nézzük, lelki erőinket fokozatosan a középpontra, a mandala centrumára összpontosítjuk. A harmonikus és a szimmetrikus formák következtében a szem fáradságmentesen mozoghat, és lelkünk kellemes feloldódását érezzük. Kezdje a külső körön valamelyik hellyel. Ezután befelé haladva a belső vonal minden egyes centiméterét tapogassa le szemével. Ha elérte a középpontot, vegyen mély lélegzetet és hagyja az egész képet magára hatni. Tartsa a képet az első pásztázásnál olyan távol vagy közel magától, hogy mindent élesen láthasson. Másodszor az ábrát a határtartományának távolságába tegye oda, ahol még jól lát vagy szinte már elmosódottan lát. A tárgyakat is átvándoroltathatja, amelyek a környezetében találhatók (pl. naptár, kép vagy hasonló). Először pásztázza át a tárgy külső vonalait és körvonalait, azután a belső vonalakat, amíg a képet teljesen rögzítheti. Egy további lehetőség abból kínálkozik, hogy lépésenként kikutatja a szintkülönbségeket, a kontrasztokat vagy a fényes-sötét árnyékokat.

Ha egy gyengén és egy jól látó szeme van, akkor a gyakorlatot a következőképpen kell végezni, fedje le a jó szemét a kéz belső felületével. A szem azonban nyitva van, hogy a másik szem mozgásait követhesse. Tartson egy könyvet a határtartományba, amelyben még éppen jól lát vagy szinte elmosódottan lát. Pásztázza át a gyenge szemmel minden szakaszát. Ezután árnyékolja le a rosszul látó szemét, míg a jó szem átkutatja a betűket. Ismételje ezt a műveletet összesen háromszor és fejezze be a gyakorlatot palmírozással.

Az ostor

Az ostor rég bevált szemmozgató gyakorlat, amelynek segítségével igen hatásosan befolyásoljuk a szem akkomodációs képességét. Rendszeres alkalmazásával hozzájárulhat az izomzat rugalmasságának fokozatos javulásához és feloldhatja a krónikus feszültségeket. A gyakorlat azonban igen megerőltető és fárasztó a szemizmok számára. Ezért a gyakorlat végén a szemet palmírozással pihentesse.

Az ostort elsősorban a kor miatt rosszul látók és az erősen rövidlátók gyakorolják, amennyire csak lehetséges. Ha egy gyenge és egy erős szeme van, akkor ez a gyakorlat feltétlenül a napi gyakorlási tervbe beiktatandó. Kezdje először a jobb szemmel.

Tegye ehhez a jobb kézfelületét a bal szemére. A kezet ugyanúgy, mint a palmírozásnál kissé boltozva tegye a szemre, mindkét szeme azonban legyen nyitva úgy, hogy azok együttesen mozoghassanak. Tartsa a bal kezét szemmagasságban annyira balra, hogy éppen még láthasson a jobb szemmel. Nézze a bal kézfelületet egy darabig és vezesse ezután ezt a kezet lassan a jobb szemhez. Ha a kéz néhány centiméterre van a jobb szemétől, mozgassa azt, ismét viszonylag gyorsan a kiinduló helyzetbe vissza. Ekkor fontos, hogy a kezét ide-oda vezetésnél mindig kövesse. Kisegítésként a kéz belső felületére egy pontot festhet vagy kiindulási pontként meghatározott kézvonalat figyelhet. Mihelyt érzi a szemizmok fáradását vagy túlterhelését, meg kell szakítani a gyakorlatot és a szemet először pihentetni kell (palmírozás).

Nem ésszerű, ha arra kényszeríti magát, hogy ennek ellenére a gyakorlatot folytassa. Ez a krónikus izomgörcsösödést nem lazítja, hanem elősegíti. Vegyen egy párszor mély lélegzetet és hagyja, hogy szeme élvezze a jól megérdemelt pihentető szünetet. Ha a jobb szemmel körülbelül tízszer tizenötször gyakorolt, akkor váltson át a bal szemre.

Három távolsági pont

E gyakorlat segítségével aktív behatást gyakorol szemének akkomodációs képességére, mivel a lencsének különböző távolságban fekvő pontokra kell beállnia. Ehhez tartsa az ujját kb. 15 cm-re az orrától a szeme elé és figyeljen egy darabig. Ezután tartsa a másik kezének az ujját azonos magasságban kb. kétszer olyan távolságban (30 cm) a szeme előtt. Váltakoztassa most a pillantását lassan a közeli ujjáról a távolabbi ujjára és ekkor lélegezzen be és lélegezzen ki.

Egyenletes nézés ritmusa

Ezután keresse meg a harmadik, jóval távolabb fekvő tárgyat, mint pl. a gyertya, amelyet előzőleg megfelelő helyzetbe állított. Engedje, hogy pillantása a harmadik tárgyra is átvándoroljon, azután vissza az első ujjához stb. Próbálja ekkor lassan egyenletes nézés ritmust betartani és élje át tudatosan szemének távolság beállását. Ismételje meg ezt a gyakorlatot egy párszor és ezt követően fedje le a szemét a kéz belső felületével (palmírozás). A gyakorlat időtartama mintegy 3 perc.

Közeli és távoli kártya

A látópróba táblát

A látópróba táblát számos rosszul látó ember diagnózis műszerként ismeri. A mi esetünkben a látáspróba kártya azonban csupán a közeli-távoli beállítás céltudatos gyakorlásához használatos.

Eljárásmód rövidlátóknál

Rövidlátóknál az eljárásmód a következő rögzítse az egyik kártyát (távkártya) a falra úgy, hogy a tábla ülésnél szemmagasságban legyen. Menjen most székével olyan közel a kártyához, amíg a betűket és a számokat még éppen jól, vagy szinte már elmosódottan látja. A közeli kártyát ezzel szemben tartsa kézzel maga elé, hogy a jeleket világosan és egyértelműen leolvashassa. Nézze most az első jelet a kézkártyán és cserélje ki azután a falikártya első jelével. Pásztázza át ezt a jelet és próbálja szemét és fejét olyan helyzetbe állítani, amelynél a legjobban láthat. Miután a jelet egészében rögzítette, cserélje ki a második, a közeli kártyán található betűre. Közben ne felejtsen el hunyorítani, és ügyeljen arra, hogy a betűk ne legyenek merevek. A második átpásztázásnál próbálja meg pillantását valamivel gyorsabban váltakoztatni a kártyák egyes jelei között. Ha érzi, hogy koncentráció képessége csökken és szemei görcsössé válnak, fejezze be a gyakorlatot palmírozással.

Eljárásmód távollátóknál

A távollátók számára ez a gyakorlat pontosan a fordított – először nézze a falikártyán a jól leolvasható jeleket. Ezután nézze a közeli kártyájának első, elmosódott jelét. Az összes többi gyakorlat megfelel a rövidlátóknál alkalmazott eljárási módoknak. A közeli-távoli kártyák olvasása olyan emberek számára is alkalmas, akik farkasvakságban szenvednek. Ehhez szükséges, hogy a jelek olvasásánál és átpásztázásánál kevesebb fényt alkalmazzanak (esetleg függönyt húzzanak oda vagy a lámpát fordítsák el). Az összpontosító képesség szerint ez a gyakorlat 15 percig végezhető.

A fúzió

A fúzió gyakorlatok a szemtréning hagyományos technikái közé tartoznak. Fúzió alatt (összeolvadás) a jobb és a bal szem képeinek egyetlen képpé történő egyesítését értjük. Az összeolvasztás az agy látóközpontjában történik. Ennek következtében válik számunkra lehetővé, hogy térbeli képet lássunk, hogy felbecsülhessük a mélységet és a távolságot (binokuláris mélységlátás).

Fúziós problémák

Az egyik szem elvesztésénél igen erősen korlátozódik a háromdimenziós látás. Fúziós problémák azonban nem csak a gyengén látásnál fordulnak elő, hanem egyébként érintetlen látóképességű embereknél is. A túlzott alkoholfogyasztás, a fáradság vagy az emocionális stresszhatások olyan tényezők, amelyek fúziós zavarok idézhetnek elő. A hiányos koordináló képesség a legrosszabb kifejezési módjánál kancsalságban és kettős látásban nyilvánul meg.

A fejfájás, az elmosódott látás vagy a szem körül a feszültség érzete a kevésbé erősen kifejezett fúziós gyengeség szimptómái lehetnek. Az alábbi gyakorlatok segítségével fokozatosan javíthatjuk a szempár koordinálási képességét, ami a kancsal emberek számára rendkívül fontos.

Az ujjak képzete ujj- kapu

Helyezkedjen el kb. 2 m távolságban az ablak előtt és tartsa az egyik keze mutatóujját 30 cm távolságban szemmagasságban pontosan az orra elé. Nézze először az ujját és ekkor lélegezzen be és ki. Ekkor az ujján át nézzen előre az ablakra. Amíg a szempár a távoli ablakra beáll és egyidejűleg a mutatóujját figyeli, a másik ujj benyomása alakul ki Önben. Ezt a látásbenyomást ujjkapunaknevezzük, mivel a két ujj egy kaput vagy egy aknát képez (reális és imaginárius). Próbáljon ezen a kapun keresztül az ablakra pillantani. Ha nem alakul ki új kapu, mialatt az ablakra néz, győződjön meg arról, az ujját nem tartja-e ferdén az orra előtt. Az ujját a szem előtt az orr közvetlen meghosszabbításában kell tartania. Segíthet, ha az ujjával először megérinti az orrát és azután egyenes irányban előre mozgatja. Ha a távolba pillantva az ujj megfelelő tartása ellenére még mindig nem alakul ki az ujjkapu, jóval távolabbi tárgyak elmosódnak vagy kettőzöttnek látja, akkor ez a fúziós nehézségek biztos jele. Mivel a fúziós gyakorlat igen megerőltető, közben mindig ismételten pihentesse a szemét (palmírozzon).

Kerülje el azt is, hogy a tárgyra meredjen, ami görcsösödéshez vezet és ezáltal a látóképességet hátrányosan befolyásolja. Ha az ujjkapu gyakorlat már nem jár nehézségekkel, akkor lassan mozgassa fejét és a mutatóujját jobbra és balra. A kapun át nézzen mindig különböző távolságban elhelyezett tárgyakra. Álljon meg ekkor egyik tárgynál és pásztázza át azt, miként a központi beállításnál gyakoroltuk. Fontos, hogy valamennyi gyakorlási fázisnál ügyeljen a hunyorításra és a légzésre. Az egész gyakorlás időtartama mintegy 5-8 percet vesz igénybe.

Hüvelykujjfúzió

Hasonlóan, mint az ujjkapu gyakorlatnál, ezúttal a hüvelykujjat használja a gyakorlat ellenőrzéséhez és szemünk fúzió képességének trenírozásához. Kényelmesen helyezkedjen el a székben vagy a karosszékben és párszor lélegezzen be és ki. Pislogjon egy keveset a szemhéjakkal. Nyújtsa ki most mindkét karját a kezét zárja ökölbe, a hüvelykujjat nyújtsa ki szemmagasságban maga elé. A két kéz közötti távolság olyan nagy legyen, hogy az ujjcsontot szinte érintse. Ha most pillantását a távolság felénél a hüvelykujjra irányítja és egy kicsit kancsalít, akkor a harmadik hüvelykujj képzelt képe alakul ki, amely a két valóságos hüvelykujj között található. Ha a gyakorlat nem sikerül azonnal, akkor kérjen meg valakit, hogy tartson szemmagasságban féltávolságra egy ceruzát. Összepontosítson most egy másodpercig a ceruza hegyére. Ebben a pillanatban legalábbis néhány pillanatra látnia kell a harmadik hüvelykujjat. Többszörös gyakorlat után a hüvelykujj fúzió egyre könnyebb lesz Önnek, úgy hogy a fantom ujjat hosszabb ideig és élesebben láthatja.

A következő lépés abból áll, hogy a hüvelykujja mögött egy pontra összpontosít. Eleinte ismét kérje meg, hogy egy partner ceruzát tartson vagy egy tárgyat (vázát, ablakot vagy ehhez hasonlót) kisegítésképpen. Ennél a valamivel nehezebb változatnál is a harmadik hüvelykujj illúziója alakul ki. Ha most a hüvelykujj előtt féltávolság és a hüvelykujj mögött távoli pont között cserél akkor a harmadik ujjat világosan és egyértelműen látja. Mivel a hüvelykujj fúziónál a szemizomzat igen nagymértékben van igénybe véve, feltétlenül szükség van arra, hogy ezután a szemét palmírozással pihentesse és lazítsa.

Jelfúzió

Ha az előző fúziós gyakorlatokat sikeresen gyakorolta, akkor a következő gyakorlat már nem jelenthet nehézséget Önnek. Ehhez a két-két térképes ábrára van szüksége, amelyet kinyújtott karral szemmagasságban tart maga előtt.

A gyakorlat célja, hogy a kép két részét egy képpé olvassza össze. Vegye segítségül a mutatóujját, amelyet féltávolságban és szemmagasságban tart a kártya elé. Irányítsa pillantását a mutatóujjra és egyidejűleg figyelje, mi történik az ábrával. Megkérhet egy partnert is, hogy jóval a kártya mögé tartson egy ceruzát. Ha most a ceruzára pillant és az ábrát is látja, akkor ugyanez a hatás alakul ki. Ne feledkezzen meg a hunyorításról, hogy a szeme ne merevedjen meg és laza maradjon. Ha feszültséget érez, akkor néhány másodpercig palmírozzon és ismételje meg a gyakorlatot.

Zsinórfúzió

Ahhoz, hogy a zsinór fúzió sikerülhessen, az előző gyakorlatokat már uralni kell és legyünk megfelelően lazák és nyugodtak. Be kell szerezni 2-3 m hosszú zsinórt, amelyre 30 centiméterenként vastag csomót kötünk. Az egyik végét a széktámlára erősítjük, míg a másikat az orrunk hegyéhez tartjuk a kezünkkel. Mélyet lélegzünk és azután pillantásunkat az első csomóra irányítjuk. Ha távollátók vagyunk, akkor válasszunk ki egy távolabb fekvő csomót. Amíg a csomókat intenzíven nézzük, két zsinór optikai illúziója alakul ki, amelyek pontosan a csomókban keresztezik egymást. Ha ezt nem látja, akkor győződjön meg arról, hogy a zsinórt közvetlenül maga előtt az orra hegye meghosszabbításában tartja-e. A zsinórt nem szabad ferdén tartani.

Ha a keresztezést nehézség nélkül felismeri, térjen át a következő csomóhoz. Esetleg azt észlelheti, hogy a két zsinór nem pontosan a megfigyelt csomón keresztezi egymást. Ezen a helyen fúziós gyengesége világossá válik. Eleinte a zsinóron csak négyszer-ötször vándoroljon végig, mivel szemeit nagymértékben igénybe veszi. Később azonban próbálja meg a gyakorlatot olyan gyakran elvégezni, amennyire csak lehetséges, hogy fúziós problémáinak észlelhető javulását érhesse el. Fejezze be a zsinór fúziót palmírozással, amikor is még egyszer képzelje maga elé a gyakorlat egyes fázisait.

a cikket írta :
Dr. Ozsváth Mária
Honoris Causa szemtréner

Képesített szemtrénereink elérhetőségei:

Kovács Sára Mária 06-30-3099128 www.alternativszemdr.hu

Kovács Zsigmond Ozsvát 06-30-9059868 www.alternativszemdr.hu

Szászné Baranyai Mária 06-20-9389477 www.szemtrenerek.hu

Cseke Vanda 06-20-9620518 www.vizus.hu

Bertalanyné Brandt Júlia 06-70-3365085

Dr. Eőry Ajándok 06-20-3261508 www.egeszsegbiztonsag.hu

Vén Péter 06-1-2161976 www.szemtrening.hu

Lévai Borbála 06-20-9570903 www.tade-biohaz.hu

Az 1997. Törvény az Egészségügyrõl lehetõséget adott egy új szakmának, éspedig a látást tehermentesít életmód és életviteli korrekciókat alkalmazó SZEMTRÉNER szakma kialakulásának.

A SZEMTRÉNEREK az Egészségügyi Szakképzõ és Továbbképzõ Intézetben tesznek képesítõ vizsgát. A szem reflexológiája (íriszdiagnosztika) alapján döntik el, hogy egyénre szabottan kinek milyen életmód változtatásra van szüksége a látás tehermentesítése céljából.

Elsősorban az egészséges látás megőrzésében segítenek a napi 8-10 órát számítógép (képernyő) előtt ülőknek dolgoznak ki személyre szabott gyakorlatokat annak érdekében, hogy a képernyőmunka által kifáradt szem megpihenjen.
Csoportos látás megőrző programokat szerveznek a hasonló problémákkal jelentkező embercsoportoknak.
A maradék látás megőzésében segítik azokat a csökkent látókat, akiknél a látáscsökkenés orvosilag nem javítható, vagy folyamatosan rosszabbodó (pl. a szemfenék meszesedés).

A SZEMTRÉNER, mint a neve is mutatja, nem tévesztendő össze a szemorvoslással, hiszen nem orvoslással foglalkozik, és nem tévesztendő össze a látszerészettel sem, hiszen nem a szemüveg készítésével és kontaktlencse forgalmazásával foglalkozik.
A SZEMTRÉNER a látás megőrzésében segítő szakember, aki ellátja speciális tanáccsal a hozzá forduló, egészséges életmódra vágyó embereket.
A SZEMTRÉNEREK nem árusítanak különbözõ lyukas szemüvegeket, mert a szemtréning egyénre szabott, a szemet izommunkára készteti, ezzel pedig az a célja, hogy a fizikai tornagyakorlatokkal javítsa a szem vérkeringését és ezáltal a látást.

A holisztikus egészségességi állapotfelméréshez nélkülözhetetlen az ÍRISZDIAGNOSZTIKA – a tudományosság szemszögébõl OPTIKAI REFLEXOLÓGIA – a szemtrénerek állapotfelmérő térképe. A szem az agy kihelyezett része és a lélek tükre. A beidegzés és a vérellátás, valamint a genetikai fejlődés bizonyítja hogy mennyire megtatlálhatók a szivárványhártyán az egyes szervek vetületei. A fül mellett, (amelyen kezelünk is) a szem reflextérképét elsősorban egészségességi állapotfelmérésre használjuk. Az íriszdiagnosztika a szivárványhártya összefüggéseit tanulmányozza. Az egészség fenntartásában fontos szerepet játszik az íriszdiagnosztikával nyert elemzés, hiszen célzottan tudunk figyelni egészségünkre.

A szemtrénerek eszköztárába tartozó, egészségi állapot javító módszerek:

alternatív mozgás- és masszázsterápia
akupresszúra
fülakupunktúrás addiktológia
reflexológia
táplálkozási tanácsadás
meditáció, jóga
életmód tanácsadás

Képesített szemtrénereink elérhetősége:

Dr. Ozsváth Mária
Honoris Causa szemtréner, oktató, tanácsadó, szakértõ, konzulens szakorvos, akupunktõr, akupresszõr, fülakupunktúrás addiktológus, reflexológus
Budapest, Nagykőrös
Alternatív szemészeti szakrendelés
Tel.: 06-20-980-5472 vagy 06-53-351-073 Web: www.alternativszemdr.hu
A Magyar Szemtrénerek Szakmai Klubjában résztvevő szemtrénerek konzulens orvosa

Bertalanyné Brandt Júlia
szemtréner, alternatív mozgás és masszázs terapeuta
Budapest
Tel: 06-70-336-5085

Cseke Vanda (Visus Alapítvány)
Budapest
Tel: 06-20-962-0518

Dr. Eőry Ajándok
konzulens orvos, akupunktőr, akupresszőr, fülakupunktúrás addiktológus
Budapest
Tel: 06-20-326-1508

Vén Péter (Visus Alapítvány)
Budapest
Tel: 06-1-216-1976

Árpásné Csiki Éva (Visus Alapítvány)
szemtréner, akupresszőr, alternatív mozgás és masszázs terapeuta
Gödöllő
Tel: 06-20-546-4779

Bartók Ákos
szemtréner, alternatív mozgás és masszázs terapeuta
Gödöllő, Budaörs
Tel: 06-30-297-9389, 06-70-258-1180

Bartókné Bojtor Judit
szemtréner, akupresszőr
Mezőkövesd
Tel: 06-70-941-7350

Bozsó Zsuzsa
szemtréner
Szentendre
Tel: 06-30-354-3946

Dr. Császár Sándorné Erika
szemtréner, fülakupunktúrás addiktológus
Eger
Tel: 06-20-951-1800

Gedai Teréz
szemtréner, akupresszőr, kineziológus
Budapest
Tel: 06-30-242-2621

Izsáki Bea
szemtréner, alternatív mozgás és masszázs terapeuta, reflexológus
Győr
Tel: 06-30-599-1951

Kovács Rita
szemtréner, kineziológus, AFT terapeuta
Budapest
Tel.: 06-30-458-9825

Kovács Sára Mária
szemtréner, látszerész
Budapest
Tel.: 06-30-309-9128

Kovács Zsigmond Ozsvát
szemtréner, látszerész
Budapest
Tel: 06-30-905-9862

Lévai Borbála
szemtréner, fülakupunktúrás addiktológus, akupresszőr
Hévíz
Tel: 06-20-957-0903

Molnár Brigitta
szemtréner, akupresszőr, gyógymasszőr, kineziológus
Budapest
Tel: 06-30-275-7001

Sallay Erika
szemtréner
Miskolc
Tel: 06-20-587-2162

Szászné Baranyai Marcsi
szemtréner, akupresszőr, fülakupunktúrás addiktológus, gyógymasszőr, reflexológus
Budapest
Tel: 06-20-938-9477 Web: www.baramara.hu

Vásárhelyi Tamásné
szemtréner, akupresszőr, fülakupunktúrás addiktológus, ref

Még szintén kedvelheted