Gondviselés az egészséges és gyengén látó szemekre /Beer Gy. J/

Szemünk védelmében

Növekszik a szemorvoshoz forduló fiatalok, köztük a gyerekek szá-ma, és az esetek többségében a szakember úgynevezett szárazsze-muséget kénytelen megállapítani. Dr. Ozsváth Mária szemész akiszemtréner is egyben mindezt azzal magyarázza, hogy egyre többidôt töltenek a fiatalok képernyô elôtt, beleértve a számítógépet és atelevíziót is. Aszemnek nincs ideje a pihenésre, és bekövetkezik a lá-tásromlás. Nem véletlen, hogy jogszabály intézkedik a képernyôelôtt végezhetô munka idôtartamáról, a kötelezô pihenôidôrôl, demindez elsôsorban a felnôttekre vonatkozik. Azt senki semellenôrzi, hogy az iskolai számítógépezés után odahaza még hányórán át nézik mereven a gyerekek a monitort. Az Országos Munka-higiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézettôl kapott tájékoztatásszerint ebben az évben átfogó ellenôrzést kezdenek a képernyôsmunkahelyeken, hogy betartják-e a jogszabály elôírásait. Ozsváth doktornô mindazonáltal arra is figyelmeztet, hogy elsô-sorban az ötven éves életkor fölötti korosztályban nagy a szemfenékelmeszesedésének veszélye, ami csökkent látással, de akár vakság-gal is járhat. A korai felismerés után nyomban megkezdett kezelésmegelôzheti a komolyabb károsodást. Ezért szükséges a rendszeresszemorvosi ellenôrzés, nem elég az üzleti szemészet kategóriájábatartozó számítógépes vizsgálat. Elkerülhetetlenné válik, hogy amunkahelyeken mûködô foglalkozás-egészségügyi szolgálat amelynek hivatalból kötelessége a képernyô elôtti munkavégzésszabályainak ellenôrzése a munka-alkalmassági vizsgálatokat ki-egészítse a szemészeti kontrollal is.Az optikai látáshibák kialakulásának megelôzésében nagy szere-pe van a szemtréningnek, ami hazánkban 1997 óta jogszabályban el-ismert természetgyógyászati tevékenység. Munkahelyen és otthonegyaránt elvégezhetôek az egyszerû gyakorlatok, de ma már hiva-tásos szemtrénerek is segítenek jó látásunk megôrzésében.Az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet SajtószolgálataA témáról bôvebb tájékoztatást dr. Ozsváth Mária szemész, szemtrénerad; hívható a 06-20-980-54-72-es telefonszámon.

.

Ez számomra öröm

Szerzõ Beer, Georg Josef

Cím Gondviselés az egésséges és gyenge szemekre

Kiadás helye Bécs
Kiadás éve 1805

ez számomra öröm.

Szerző: ozsvathmari Dátum: kedd ápr. 01, 2008 9:38 am

Ezt a címet azért adtam ,mert amikor 1989-ben először elmondtam egy kongresszuson, hogy a a szemtrona , a mozgás, az akupunktúra és a táplálkozás hogyan tudja megváltoztatni a látás élességet, akkor kollegáim kicsit megmosolyogtak.
Az idő pedig minket igazolt, és örülök neki, hogyí egyre többen foglalkoznak világ viszonylatban is a látás , a mozgás, a táplálkozás támakörrel, hiszen minden mindennel összefügg.11.01. – A sok mozgás gyógyír az időskori látásromlásra
Az időskori makuladegeneráció (AMD) a szem éleslátásért felelős központi területének, a sárgafoltnak (makula) idült, elfajulással járó megbetegedése. Ez a szembetegség az oka a hatvan év felettiek között előforduló visszafordíthatatlan látáskárosodások és vakságok jelentős részének.
Bár a betegség az idős korral áll összefüggésben, nemrég amerikai kutatók rájöttek, hogy testmozgással, így sétával vagy lépcsőjárással, sokat lehet tenni ellene.
Michael Knudtson és munkatársai a Wisconsin Egyetemen 4000 férfin és nőn vizsgálták a testmozgás hatását 15 éven át. Az önkéntesek 43 és 86 év közöttiek voltak, amikor a kutatás elkezdődött 1988/1990-ben. Arról kérdezték ki őket, hogy mennyit mozognak, az adatokat pedig ötévente értékelték ki. A vizsgált alanyok 25 százaléka élt tevékenyen, és csaknem ugyanennyien jártak naponta legalább hatszor lépcsőn.
Bebizonyosodott, hogy testmozgással csökkenteni lehet az AMD „nedves” változatának kockázatát.
Az AMD-betegek mintegy 10 százalékánál a normálistól eltérő erek nőnek a makula területére, s ezekből folyadék szivárog a szövetek közé: ez az AMD „nedves” formája.
Az AMD-vakságok 80 százalékban e nedves változat miatt következnek be – idézte a Reuters hírügynökslg a brit szemészeti szakfolyóirat cikkét. (forrás: MTV)
ozsvathmari www.alternativszemdr.hu
www.llelkiszem.gportal.hu
Hozzászólások: 174

Csatlakozott: kedd máj. 08, 2007 7:47 am

IDŐSKORI MACULA-DEGENERÁCIÓ
(Korral járó sárgafolt-elfajulás, időskori szemfenék-meszesedés)

A korral járó macula-degeneráció (sárgafolt elfajulás, sokszor nevezik időskori szemfenék meszesedésnek is) a látáscsökkenés egyik vezető oka az idős korú népesség körében; előfordulása 60 éves kor előtt ritka. Amikor a retina központi része (az úgynevezett sárgafolt, macula) korral járó kopása1; elkezdődik, a látótér központi része károsodik. Normál esetben ez a központ a látótér legtisztább, legértékesebb része; ha ez károsodik, akkor annak a képe, amire éppen ránézünk, torzul, elmosódott vagy homályos. A perifériás vagy széli látás minősége nem függ a macula állapotától, ezért a macula-degeneráció még legsúlyosabb formájában sem okoz teljes vakságot.

A szem 1; mint fényképezőgép Az ideghártya (látóhártya, retina) fényérzékelő idegszövet vékony rétege, ami a szemfenék belső rétegét alkotja, a fényképezőgépben elhelyezkedő filmhez hasonlóan. Ez az a ;képernyő, amelyre a külvilág tárgyainak képét a szem optikai rendszere (a szaruhártya és a lencse) fókuszálja. Az ideghártya központi része a sárgafolt (macula lutea). Átmérője kevesebb, mint 1 mm, de itt találhatók a fényérzékelő idegsejtek a legnagyobb sűrűségben, ezért itt a legnagyobb az ideghártya feloldóképessége (két pontnak az a legkisebb távolsága, ami mellett megkülönböztetésük még éppen lehetséges). A sárgafolt épsége a központi éleslátáshoz (tehát hogy élesen lássuk azt, amire éppen ránézünk) feltétlenül szükséges; ha ezek az idegsejtek sérülés, betegség vagy korral járó kopási folyamat folytán károsodnak, a központi éleslátás rosszabbodik, és a beteg nem lesz képes olvasni vagy más olyan tevékenységet végezni, ahol apró részletek megkülönböztetése szükséges (pl. varrás, hímzés, finom szerelés, stb.)

Mi az időskori macula-degeneráció oka?

Nem ismerjük a pontos okát, hogy a retina központi része, amely a beteg eddigi élete során jól működött, miért kezd tönkre menni. A közvetlen ok a sárgafolt területében az ideghártya táplálkozási zavara, amit az ideghártya e területét ellátó hajszálerek károsodása okoz. Lehet ebben fontos szerepe örökletes tényezőknek is, az élet során a szemet érő napsugárzásnak is. A dohányzás és a szív- és érrendszeri betegségek rizikó-tényezőnek tekinthetők, de közvetlen ok-okozati összefüggés nem áll fenn. Egyes vizsgálatok az anti-oxidáns vitaminok és ásványi anyagok (nyomelemek) hatásosságára utalnak a folyamat kivédésében, illetve lassításában, ám a meggyőző bizonyítékok még hiányoznak. Azt biztosan állíthatjuk, hogy a szem normál használata (tv- vagy monitor-nézés, olvasás) akár hosszú évek, évtizedek során sem okoz ilyen elváltozást.

Az időskori macula-degeneráció formái
A betegségnek két fő formáját különböztetjük meg: az úgynevezett ;száraz és 220;nedvesagy exsudatív típust. Lényegesen gyakoribb a kevésbé súlyos szára; forma: ez általában lassan, fokozatosan halad előre, több év alatt jön létre a sárgafolt olyan mértékű károsodása, ami komoly látásromlást okoz. Egyes esetekben apró sárga lerakódások – úgynevezett drusenek képződnek az ideghártya alatt a macula területében. Ez lehet a korral járó normál elváltozás, de lehet az időskori macula degeneráció kezdeti tünete is.
A nedves formában az időskori szöveti elfajulás kóros erek képződésével jár: ezekből az ideghártya alatti kórós érburjánzásokból folyadék vagy vér kerül a sárgafolt területébe, ami a látás torzulását, későbbi hegesedése a központi látás nagyfokú romlását okozza.

Kezdeti tünetei

Legtöbb esetben a látás romlása lassan, fokozatosan következik be, a beteg többnyire arra gondol, hogy erősebb olvasó szemüvegre van szüksége. Az új szemüveg felírása azonban általában nem oldja meg a problémát, hiszen az olvasási nehézség nem abból származik, hogy az ideghártyára eső kép optikailag nem éles, hanem abból, hogy maga az ideghártya beteg. Amikor az olvasott szavak egyes betűinek képe az ideghártya nem működő, beteg területeire esik, a szöveg egyre nehezebben érthetővé válik. Gyakran mondják a betegek: egyes betűket ki tudok venni, a szavak mégsem állnak össze.
A betegség nedves formájában a látásromlás néha rövid idő alatt, viszonylag hirtelen következik be; a látótér központi részében homályos, torzító folt jelenik meg, az egyenes vonalak, pl. az ajtófélfa görbének látszanak. Ha az elváltozások eleinte csak az egyik szemen jelentkeznek, akkor a kezdeti tünetek sokáig észrevétlen maradhatnak, míg a beteg egyszer letakarva a jó szemét, rá nem döbben, hogy az egyik szemével már nem tud olvasni.

Vizsgálatok időskori macula-degeneráció esetén

Amikor a szokásos szemészeti vizsgálat során kiderül, hogy a látásélesség szemüveggel nem javítható, szükségessé válhat a pupilla szemcseppel történő kitágítása, így lehetővé válik speciális lencsék és eszközök segítségével az ideghártya alaposabb vizsgálata és fényképezése is. Ezek a vizsgálatok fájdalommal nem járnak, csak a szembe vetített erős fény okozhat kellemetlenséget. A macula-degeneráció nedves formája esetén úgynevezett érfestéses szemfenék-vizsgálatra van szükség. Ennek során egy sárgás színű festékanyagot adnak be intravénás injekció formájában, és közben sorozat-felvétel készül az ideghártyáról. A szemfenék ereiben megjelenő festék pontosan kirajzolja a kóros érburjánzást, így fontos információt nyújt az orvosnak a folyamat kiterjedéséről és a kezelési lehetőségekről.

Kezelési lehetőségek

A száraz típusú macula-degenerációnak hatásos gyógymódját nem ismerjük; a rosszabbodás lassítása, egyik szem megbetegedése esetén a mások szem védelme érdekében vitaminok, enyhe értágító gyógyszerek szedése ajánlott. A nedves típus esetén, ha az ideghártya alatti érburjánzást még korai stádiumban kimutatják, lézerkezeléssel lehetőség van annak elroncsolására, azonban a lézersugár az ideghártya normál szövetében is elnyelődik, így a lézerkezelés során az is károsodik. A legújabb kezelési módok (fotodinámiás kezelés, termoterápia) célja éppen az, hogy a kóros érburjánzás roncsolása az ideghártya megkímélésével váljon lehetővé. A fotodinámiás kezelés során az intravénásan beadott speciális, fényérzékenységet okozó festékanyag az ideghártya alatti kóros erekben felhalmozódik, s így a megfelelő hullámhosszúságú lézerfény segítségével ezek elroncsolhatók az ideghártya károsodása nélkül. Történnek beavatkozások izotópkezeléssel is, az érburjánzás eltávolítása műtéti úton is lehetséges, azonban ha az ideghártya a sárgafolt területében már károsodott, a látás nem javul, csak a további rosszabbodás előzhető meg. Lényeges a korai diagnózis; ezért különösen azoknak a betegeknek, akiknek egyik szemén a macula-degeneráció nedves formája következtében az éleslátás elveszett, rendszeresen tanácsos ellenőrizniük a látásukat például egy négyzethálós lap megtekintésével, nincs e látóterükben torzult, elmosódott folt.
Az időskori macula-degeneráció tehát az esetek többségében nem gyógyítható, a központi éleslátás károsodása azonban különböző mértékű lehet: enyhe esetben csak az apró betűs nyomtatás olvasása nehezített, súlyosabb esetekben a nagyobb betűk olvasása, az arcok felismerése is problémát okoz. A perifériás látás azonban nem károsodik, így a közlekedés, térbeli tájékozódás képessége megmarad. Miután a folyamat az esetek többségében igen lassú, a legtöbb beteg egyre inkább megtanulja az ideghártya épen maradt területeit használni, azáltal, hogy kissé mellé néző a tárgyaknak. Ha a sárgafolt károsodása legalább az egyik szemen viszonylag kis kiterjedésű, látásjavító optikai segédeszközök (speciális nagyítók, távcsőszemüveg) segítségével ezek a működő területek tovább erősíthetők, így még nagyobb betűs szövegek olvasása is lehetővé válhat; ilyen segédeszközök Magyarországon is hozzáférhetők.
draczelklara
……………………………………………………

WHO figyelmeztetése az alternatív orvoslással kapcsolatban

WHO, alternatív medicina, komplementer

Az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy az alternatív gyógyszerek szabályozás nélküli alkalmazása kellemetlen, sőt esetleg veszélyes reakciókat válthat ki. A szervezet új irányelveket adott ki, amelyekben tanácsokkal látja el a fogyasztókat az akupunktúrától a gyógynövényekig vagy a táplálék-kiegészítőkig terjedő kezelési módokkal kapcsolatban.

A figyelmeztetések elsősorban azoknak szólnak, akik vény nélkül vásárolnak alternatív szereket, és erről nem számolnak be orvosuknak.

Számos példa van arra, hogy az alternatív szereket helytelenül használatva ezek interakcióba lépnek más gyógyszerekkel, és ez nemcsak kellemetlen, de olykor halálos is lehet.

A WHO szerint globális statisztika nem készült az alternatív szerekre adott reakciókról, így ők csak az egyes országok jelentéseire támaszkodhatnak. Például Kínában 2002-ben 9854 kedvezőtlen reakcióról számoltak be, ez a 90-es években regisztrált adatok több mint kétszerese.

Xiaorui Zhang, a WHO koordinátora szerint az emberek a természetest gyakran összekeverik a biztonságossal. A legtöbb országban semmilyen intézkedés nem szabályozza a gyógynövénytermékeket, szabadon, vény nélkül kaphatók.

Egyes országok már tettek bizonyos lépéseket, így például az FDA figyelmeztet az efedrin-tartalmú szerek használatának veszélyeire, Nagy-Britanniában pedig korlátozzák az efedrin árusítását.

Vladimir Lephakin, a WHO igazgatóhelyettese szerint az emberek súlyos tévedésben vannak a tradicionális gyógyszereket illetően, ezek ugyanis nem mindenkinek jók, és nem minden mennyiségben. Ráadásul egyes szerek nehézfémeket, mások pedig narkotikumokat is tartalmazhatnak.

Egy 2005. augusztusában kiadott EU-direktíva harmonizálni fogja az Unióban a vitaminok és táplálék-kiegészítők szabályzóit, és megadja az egyes vitaminokból szedhető mennyiségek felső határát is.

BBC News

…………………………………….

Média-generáció az elektronikus világ és az iskolás gyermek

gyermek, média

A mai gyerekek a számítógépek, mobiltelefonok, videojátékok és mp3-as lejátszók világában cseperednek. A kérdés csak az, javára válik-e mindez a média-generációnak.

Az átlagos 8-18 éves gyermek mintegy hat és fél órát tölt a média közegében, olvasható egy 2005-ös vizsgálatban. De ez még nem minden. Régebben csak a TV-t nézték a gyerekek, ma már igen sokféle elektronikus eszköz között oszlik meg a figyelmük.

A gyerekek chatelnek, miközben a Music Television műsorát nézik, mobilhívásokat fogadnak, és egy távoli földrészen élő partnerrel számítógépes játékot játszanak. És mindezt egyszerre mondja dr. Kathleen Clarke-Pearson, gyermekgyógyász.

Olyan ez, mint egy igen összetett kísérlet a gyermek és általában az ember agyának kutatására jellemzi a helyzetet dr. Jane M. Healy oktatáspszichológus.

A szakemberek néhány tanáccsal szolgálnak a szülők számára, ha nem tudják, hogyan segítsenek gyermeküknek megbirkózni az új technológiával járó dilemmákkal.

A tanulás rovására megy, ha közben zenét is hallgat a gyermek, és üzeneteket ír a számítógépen. Ha a tanulás a cél, fontos az összpontosítás. A halk háttérzene hallgatása nem egyértelműen kerülendő, ezt a kérdést egyénileg kell elbírálni. Vannak gyerekek, akik tudnak zenehallgatás közben összpontosítani, mások nem. De a többféle elfoglaltság mindenképpen zavarja a tanulást.

Nem célravezető azonban, ha ezt tiltással próbálja meg a szülő megváltoztatni. Jobb, ha egy a témába vágó cikket ad a gyermek kezébe, és megkérdezi tőle, Te hogy tudnád megoldani ezt a problémát

Nem egyszerű kérdés az sem, hány éves korától legyen a gyereknek mobiltelefonja. Ha egy tízévesnek ez növeli a biztonságérzetét, mert egyedül kell hazamennie az iskolából, akkor rendben van. De csupán azért ne vegyünk a kiskamasznak mobiltelefont, mert a társainak is van. Magyarázzuk el neki, hogy majd ha önállóbb, nagyobb lesz, ő is használhat mobilt.

Tipikus kamasz-szokás az állandó sms-ezés, és jó, ha a szülő türelmes és megértő e tekintetben. Nem árt azonban valamiképpen korlátot szabni a folyamatos, kiváltképp az éjszakai sms-ezéseknek.

A videojátékokat ajánlatos más játékokkal kiváltani, a 2-18 éves gyermek semmiképpen sem üljön képernyő előtt összesen napi 3 óránál többet, a kétévesnél fiatalabb gyermeket egyáltalán ne engedjük a készülék elé ülni.

Ha a szülőt aggasztja, hogy kiskamasz gyermeke sok időt tölt internetezéssel, figyeljen arra, romlik-e az iskolai teljesítménye, nem kezdi-e elveszíteni a barátait, és alszik-e rendesen. Ha ezek fennállnak, ajánlatos szakember segítségét kérni.

WebMD
…………………………………………..

A beteg látja kárát a komplementer orvoslásról szóló vitának
komplermenter medicina

A British Medical Journal egy tanulmányában a komplementer orvoslás szakértője, Edzard Ernst kifejti, hogy az örökös viták nagymértékben félrevezetik a betegeket.

A szakember szerint a beteg képtelen tájékozódni az egymásnak ellentmondó érvek rengetegében, és nem találja arra az egyszerű kérdésre a választ, hogy az komplementer gyógymódok többet ártanak-e, mint használnak.

Ernst szerint a szkeptikusok nem veszik figyelembe a bizonyítékokat, és az orvosi folyóiratok nem közlik a pozitív eredményeket.

Másfelől viszont a komplementer gyógyászat feltétlen hívei hajlamosan nem tudomásul venni azokat a tényeket, amelyek nem felelnek meg saját hiedelmeiknek, és kijelentik, hogy a komplementer gyógyászatban nincs helye a tudományos bizonyítékoknak.

A vesztes ebben az örökös vitában természetesen a beteg írja Ernst. Ha a nincs bizonyíték érvelésre figyelnek, nem részesülnek a gyógymódok előnyeiből. Ha azonban a tudomány erre nem alkalmas nézetet követik, esetleg több kárt okoznak maguknak, mint hasznot.

A szakember változásokat sürget, és szerinte a pozitív változást csakis a laikusokat megcélzó megbízható információk hozhatják el.
Dobos, L.

InforMed Hírek 6 InforMed
…………………………………………..

Népszerűek az alternatív gyógyszerek

alternatív, komplementer

Az urológiai betegségekben szenvedők annak ellenére ragaszkodnak az alternatív gyógymódokhoz, hogy hatékonyságukra semmiféle bizonyíték nincsen, hangzott el egy előadásban az amerikai urológusok társaságának kongresszusán.

Az alternatív gyógyszerekről és kezelésekről azt tartják, hogy biztonságosak, könnyű hozzájutni, és használóik pozitív szemlélettel rendelkeznek a betegségükkel kapcsolatban. Az alternatív gyógyszerek szedése annál gyakoribb, minél magasabb iskolai végzettséggel és társadalmi-gazdasági státusszal rendelkezik használójuk, akik igen aktívan foglalkoznak egészségükkel.

Az amerikaiak több mint 70 százaléka rendszeresen szed valamilyen vitamint vagy táplálékkiegészítőt ; mondja dr. Franklin Lowe urológus professzor. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodással diagnosztizáltak 90%-a, a prosztatarákos betegek 80%-a már használt valamilyen alternatív gyógyszert.

Az alternatív termékeket az Egyesült Államokban mindenfajta vizsgálat nélkül lehet árusítani, és nem szükséges ehhez az FDA jóváhagyása sem. Dr. Lowe megvizsgálta az urológiai problémákra használt három legnépszerűbb termék, a fűrészpálma, az áfonya és a szelén valamint az E-vitamin mellett szóló bizonyítékok minőségét, és a következőket állapította meg:

Az áfonyatermékek a közhiedelem szerint hatásosan gyógyítják a húgyúti fertőzéseket, a vizsgálat során azonban csak a megelőzésben játszott esetleges szerepük merült fel. Növelhetik azonban az erre hajlamosaknál a vesekő-képződést.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére leggyakrabban használt készítmény a fűrészpálma, ennek azonban nem ismert a hatóanyaga, a klinikai adatok pedig gyakran ellentmondóak.

Ami a szelént és az E-vitamint illeti, nincs arra nézve bizonyíték, hogy szedésükkel gyógyítható vagy megelőzhető lenne a prosztatarák.

A számos negatív klinikai vizsgálat ellenére a fogyasztók viselkedése nemigen változott, összegzik a kutatók. Továbbra is az marad a teendő, hogy minden egyes beteget külön kell felvilágosítani az alternatív termékek kockázatairól.

Dobos, L.

InforMed Hírek 2006;4 InforMed
………………………………………..

Amit nem vehetsz meg pénzért (3.)

Egészségünket csak úgy tudjuk mőgőrizni, ha előrelátók vagyunk, tudatosan élünk. Odafigyelünk arra, hogy miből és mennyi kerül tányérunkra, poharunkba. De ez még nem minden! Sportolnunk is kell(ene), s nem utolsósorban felhagyni káros szenvedélyeinkkel…

Napjaink embere fotelből, távirányítókkal körülbástyázva szemléli és irányítja környezetét. A kevés mozgás és a négy fal közötti önkéntes száműzetés sok testi-lelki betegség alapja lehet.

MOZGÁSBAN…

A folyamatos bezártsággal ugyanis megfosztjuk szervezetünket attól, amire nagy szüksége lenne: a tiszta levegőtől, a napfénytől és a szabadban végzett egészséges testmozgástól.

Ez pedig nem pénzkérdés! Gondoljunk csak bele, mennyivel olcsóbb és hasznosabb egy kirándulás a szabadba, mint például beülni egy elsötétített moziba!

A rendszeres testmozgás:

csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
csökkenti a káros, illetve növeli a hasznos koleszterin mennyiségét a szervezetben
csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
hatására a szervezet több kalciumot és más fontos ásványi anyagot hasznosít
jótékony hatású kedélybetegségek esetén (pl. depresszió, stressz)
növeli a fizikai és a szellemi terhelhetőséget
hozzájárul az egészséges testsúly kialakításához és megtartásához
serkenti a vérkeringést, az emésztést, elősegíti az alvást és a gyógyulás folyamatát
jótékony hatású az immunrendszerre
a normál csont- és izomtömeg kialakulásának és megőrzésének elengedhetetlen feltétele
javítja a testtartást, megelőz számos gerinc- és ízületi betegséget
növeli az önbizalmat, és rengeteg örömet okoz.
Az úszás, a kerékpározás, a kocogás, a séta és a túrázás mindenki számára ideális sportolási lehetőségek, és sohasem késő elkezdeni!

HOLLYWOODI SZTÁROK ÉS A SPORT

Rendszeresen futócipőt húz Renée Zellweger, Harrison Ford és Sheryl Crow is – hogy csak néhány színészt említsünk. Ők általában 3-4-szer kocognak egy héten. A nagyon elfoglalt embernek tökéletes ez az edzésforma, mert nem igényel különösebb előkészületet. Egy-egy tréningnek legalább 20-30 percig kell tartania. Aki komolyan akarja venni a zsírégetést, viseljen pulzusmérőt, így a szívritmusát mindig a célzónában tarthatja. Egyébként Madonna is a futók lelkes táborát erősíti, bár számára a Central Parkban futni csak kiegészítő edzés.

Hozzá képest a zárt teret részesíti előnyben Calista Flockhart, ő ugyanis heti 3 alkalommal nyomja a pedált egy spinningklubban. Szintén a ritmusra tekerés híve Julia Roberts és Jodie Foster is. A spinningedzés során a felsőtest alapos megdolgoztatása lényegében kimarad, de a fenék, a comb és a vádli izmai annál inkább dolgoznak. Ennek az edzésformának az az előnye, hogy kíméli az ízületeket, miközben keményen megdolgoztatja az izmokat.

A Matrix és a Charlie Angyalai típusú filmeknek köszönhetően különösen divat a kick-box aerobik. Az Amerikai Pite sztárja, Shannon Elisabeth és a Terminator 3-ban tündöklő Kristanna Loken gyakran járnak ilyen órákra. A keleti ütés- és rúgástechnikákat az aerobikkal ötvöző tréning szuper stresszlevezető, emellett keményíti a testet és a lelket, és még magabiztosabbá is tesz. Carrie-Anne Moss, aki mindkét Matrix-epizód előtt alapos harcművészeti kiképzésen vett részt, távol tartja magát a divatos tae-bo és aero-kick-box óráktól. Nem úgy, mint Lucy Liu, aki heti 2-3 alkalommal élesben is kick-bokszol.

Az izomnövelés és -szálkásítás klasszikus módját választja Penélope Cruz és Halle Berry. Mindketten heti három alkalommal látogatják a konditermet, híres személyi trénerük társaságában. Edzéseik izomzatuk átmozgatásából és kardiotréningből áll. Súlyzós edzéseik nagy sorozatokat jelentenek, legalább 12-20 ismétléssel, könnyebb súlyokkal, majd irány valamelyik kardio-gép! Penélope 20 percet tapos, pár percet pihen, majd ismét 20 percig időz a lépcsőzőgépen. Ez a módszer jobban megdolgoztatja a keringést, mint a megszakítás nélküli 2 órás taposás.
TIPP: szálkásítás, az izmok tónusosabbá tétele érdekében érdemes személyi edzővel konzultálni.

AMIRŐL LE KELL MONDANUNK…

A koffein: ma már nem csak kávé formájában van jelen életünkben, különféle üdítőitalokban” is megtalálható.

A koffein felborítja a szervezet természetes egyensúlyát, mivel a frissesség hamis látszatát kelti. Ám hatása elmúltával hullámvölgy következik, hiszen a vészhelyzetre tárolt erőtartalékokhoz kellett a szervezetnek „hozzányúlnia” a mesterséges serkentés miatt. Tehát koffeinfogyasztáskor szervezetünket feleslegesen stresszeljük.

JÓ, HA TUDJUK: bár a koffein segíti az egyszerű feladatok gyorsabb elvégzését, az összetettebb, komoly szellemi kapacitást igénylő tevékenységeknél kifejezetten rossz hatású a teljesítményre.

A koffein:

vérnyomás- és szívritmuszavarokat okozhat
károsítja a gyomor-bél nyálkahártyát
hangulatváltozásokat, függőséget okozhat
felborítja az alvás ritmusát
növeli a pszichés betegségek kockázatát.
A nikotin: A dohányzás káros az egészségre!”, A dohányzás halált okozhat!”, A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és a környezete egészségét!” Minden dohányos naponta többször is olvashatja cigarettája dobozán ezeket a mondatokat, ennek ellenére Magyarországon az összlakosság 40 százaléka dohányzik.

TUDTA? Hazánk az Euromonitor adatai szerint világelső a cigarettafogyasztásban. Az egy főre jutó adag tíz év alatt 25 százalékkal nőtt. Nagyon magas a fiatalok dohányzási aránya, minden harmadik 20 év alatti dohányzik. A helyzet elszomorító! A legtöbbjüket még az sem tántorítja el, hogyha összeszámolja, mi mindent vehetne abból a pénzből, amit egy hónapban cigarettára költ és elfüstöl. Akinek ez sem elég, legalább az egészségére kellene gondolnia!

HAZAI HELYZET

A világstatisztikai adatokat figyelembe véve, naponta mintegy 77, évente pedig 28 000 olyan embert – 14 593 férfit és 13 407 nőt – veszítünk el, akiknek a halála összefüggésbe hozható a dohányzással!

A nikotin:

emeli a vérnyomást és a pulzust
növeli a szív munkáját
a dohányzás közben belélegzett szén-monoxid és kátrány közvetlenül károsítja az erek falát és a tüdőt.
Senki sem születik cigarettafüggő, masszív dohányosként! Éppen ezért erről a káros szenvedélyről is – kisebb-nagyobb erőfeszítéssel és kitartással – le lehet szokni!

ÉRDEKES TÉNY: a dohányzás abbahagyása után tíz évvel a volt dohányosokban a tüdőrák kialakulásának kockázata nagyon nagy mértékben csökken, ezért érdemes még időben leszokni róla.

KOCKÁZATNÖVELÕ

A dohányzás növeli az infarktus, az agyvérzés, az alsó végtagi érszűkület, a tüdő-, a szájüregi és ajakrákok, az emlő-, a vese-, a petefészek- és prosztatadaganatok kialakulásának esélyét. Hajlamosít a krónikus hörgőgyulladásra, ami minden reggel kínzó köhögéssel, hányingerrel jár…

ÉLHETNÉNEK…

Azon országokban, ahol évtizedek óta elterjedt a dohányzás, a tüdőrák-halálozás 90-95%-áért, az összes rákhalálozás 30-35%-áért, az idült légúti betegségek miatt bekövetkező halálozás 80-85%-áért, a szív- és érrendszeri halálozás 20-25%-áért a dohányzás felelős.

Évente 5 millió olyan ember hal meg világon, akinek a halála a dohányzással hozható összefüggésbe. Másképpen szemléltetve: minden 10. másodpercben bekövetkezik egy olyan haláleset, amiért a dohányzás okolható.

SZTÁROK ÉS A DOHÁNYZÁS

BROOKE SHIELDS: A dohányzás megöli az embert. A halállal pedig elveszíted életed egyik legfontosabb részét!”
LENNY KRAVITZ arra kérte egy elegáns londoni klub tulajdonosait, hogy amikor barátaival beugrik egy italra, senki se dohányozzon vele egy légtérben. Az amerikai popsztár nagyon félti a hangját a cigarettafüsttől, ezért közismerten kerüli a dohányfüstös csehókat.
MARK TWAIN: „A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább már százszor megtettem.” A híres író fanyar humorral érzékelteti, hogy nem olyan egyszerű búcsút mondani ennek a szenvedélynek. Ám, ha valaki elszánt és még szakértő segítséget is kap hozzá, egyáltalán nem lehetetlen!
Nádas Linda
Nádas, L.

Ideál – Reforméletmód magazin 2005;17(12):23-25 Celsus Kft.
…………………………………………………

Meg kell védeni a betegeket az alternatív szerektől

komplementer, alternatív, természetgyógyászat

A tekintélyes brit szaklap, a British Medical Journal legújabb számában egy rákkutató szerint itt az ideje, hogy a természetgyógyászok rosszindulatú, cinikus és káros kizsákmányoló módszereitől megvédjék a betegeket.

Becslések szerint a rákos betegek mintegy 80 százaléka részesül alternatív kezelésben, vagy követ valamilyen diétát, írja Jonathan Waxman a londoni Imperial College onkológus professzora. Mégis, ezeknek a módszereknek a jogosultsága meglehetősen kétes, akár félrevezető is lehet.

A gyártók állításai egyértelműen helytelenek, sőt, hamisak, csak az eladhatóságot fokozzák. Sok esetben termékeiket a hagyományos gyógyszeripar termékeivel manipulálják.

Miért szedik a betegek az alternatív szereket? Miért veszik semmibe a tudományos érveket? Hogy lehet, hogy életmentőnek neveznek egy kezelést, amikor az még csak nem is hat? Ezek az alternatív gyógyászati termékek azért hozzáférhetők a betegek számára, mert táplálék-kiegészítőként kerülnek forgalomba, és így nem vonatkoznak rájuk a gyógyszerek esetében alkalmazott szigorú szabályok.

Waxman professzor véleménye szerint ezek a szerek és gyógymódok azért olyan népszerűek, mert valami olyasmit kínálnak, amit az orvosok nem tudnak a reményt.

Ha ezt vagy azt beveszi, ettől vagy attól óvakodik, és valóban hisz benne, akkor őszintén ígérjük, hogy meg fog gyógyulni Ez az a mondat, amit az orvos soha nem mondana ki. És ha a beteg mégsem gyógyul meg, akkor ő tehet róla, nem az alternatív terápia.

A sok alternatív szer szedése mellett a legtöbb rákos beteg teljesen megváltoztatja étrendjét is. A szakember szerint bár a rák kialakulásának van táplálkozástudományi alapja, ha egyszer már diagnosztizálták, nincs az az étrend, amellyel javítani lehetne az esélyeket. A betegek mégis ehhez folyamodnak, mert valószínűleg úgy érzik, átveszik az irányítást, egy különben számukra irányíthatatlan valami fölött.

Itt az ideje, hogy a törvényhozás odafigyeljen, és korlátozza a betegek kizsákmányolását mondja a professzor.

British Medical Journal

Oldalak: 1
Dobos, L.

Még szintén kedvelheted