Időskori szemfenék betegség

Tekintettel arra, hogy a szem, mint érzékszerv a szervezet egységes egészének a része, az újabb kutatások szerint a nyugati orvoslással fogalkozó szakemberek is egyre inkább megerősítik azt az általunk már régóta ismert és tanított tényt, hogy a táplálkozás, a táplálék kiegészítők rendszeres és pontos fogyasztása befolyásolja a látásunkat is.

A szemünket is egy nagy „érkosár” veszi körül, amelyen keresztül minden elfogyasztott táplálék eljut a retinánkra és természetesen a méreganyagok is, csakúgy mint a koleszterin, vércukor, túlzott alkohol fogyasztás jelei is láthatók a szemfenéken, nem beszélve a magas vérnyomásról, vagy a perifériás keringési zavarokról /glaucoma esetén is/.

A munkahelyi STRESSZ a PSZICHO-NEURO-IMMUNOLÓGIAI átíródás az egész szervezetünket megbetegíti, így a szemünket is, különös tekintettel az érrendszeri elváltozásokra, amelyek a stressz hatására alakulnak ki látószervünkben is. /Gondoljunk csak arra, hogy hirtelen idegességtől felugrik a vérnyomásunk, és bevérzik a szemünk -ez sajnos egy elég gyakran előforduló szemészeti probléma./

A rendszeres mozgás, testmozgás az érrendszernek, így a szemünk egészségesen tartásának is nagyon fontos, természetesen szemtréner szakember irányításával.

A jól megválasztott táplálkozás és a jól megválasztott test és szemtorna segíthet abban, hogy hosszú távon ne legyen súlyosabb elváltozás az egészségünkben.
EGÉSZSÉGESSÉGI ÁLLAPOTFELMÉRÉST AZ IRISZDIAGNOSZTIKA MÓDSZERÉVEL IS TUDUNK VÉGEZNI – EZT MA HIVATALOSAN A SZEMTRÉNER KÉPZÉSEN TANÍTJÁK MAGYARORSZÁGON.

Egy nemrég megjelent ausztrál tanulmány rámutat arra, hogy az időskori makuladegenerációban szenvedők csaknem kétszer akkora valószínűséggel esnek át szélütésen, mint azok, akiknél nincs jelen a fenti szembetegség. A tanulmány szerzői szerint szoros kapcsolat van a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az időskori szembetegség kialakulása között.

A több mint tízezer személy bevonásával végzett felmérésben azt találták, hogy az időskori makuladegenerációban szenvedők között 4%-os valószínűséggel alakul ki szélütés (stroke), míg a szembetegségben nem érintetteknél ez az arány alig több 2%-nál.

Az időskori makuladegeneráció (AMD) az ún. sárgafoltnak (orvosi nevén: makula), azaz a szem központi éleslátásért felelős területének a megbetegedése. Ez a szembetegség felelős a hatvan év felettiek körében előforduló visszafordíthatatlan látáskárosodás és vakság jelentős részéért.

A jelenlegi vizsgálathoz egy korábbi (több mint tizenöt ezer középkorú ausztrál lakos bevonásával 1987 óta végzett), az érelmeszesedés kockázatát vizsgáló tanulmány adatait használták fel. A mostani vizsgálatba ebből azt a 10405 személyt válogatták be, akik három évenként kontroll vizsgálaton vettek részt, és szemfenéki fotó is készült róluk. Az érintettek ideghártyájáról készült képeket úgy dolgozták fel, hogy az időskori makuladegeneráció jeleit keresték rajtuk.

A vizsgálat résztvevőit ezt követően tíz éven keresztül megfigyelték, hogy kialakul-e náluk stroke. A vizsgáltak közül 508-nál mutatták ki időskori makuladegeneráció jelenlétét – többségüknél a betegség korai stádiuma állt fenn. A tíz éves követés során a betegek közül 241-en estek át agyérkatasztrófán. Az életkor, a nem és más tényezők figyelembevétele után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az AMD korai formája növeli a szélütés kialakulásának valószínűségét.

Tien Wong (Szemészeti Kutatóintézet, University of Melbourne, Ausztrália), a kutatás vezetője szerint már évek óta él az az elképzelés a tudományos világban, hogy összefüggés áll fenn az időskori makuladegeneráció és a szív- és érrendszeri betegségek között. A magyarázatot talán az szolgáltatja, hogy sok a közös kockázatnövelő tényező a két betegség típus között, mint például a dohányzás vagy a magas vérnyomás. A nyaki főütőér meszesedése, ami a stroke egyértelmű rizikófaktora, az időskori makuladegenerációval szintén kapcsolatba hozható. További bizonyítékkal szolgálhatnak az elmúlt évek gyulladásos folyamatokkal kapcsolatos genetikai kutatásai – például a komplement faktor H felfedezése -, amelyek a szem és a szív megbetegedéseinek közös kulcstényezőit tárták fel.

Ahhoz aonban még további kutatásokra van szükség, hogy az eddigi eredményeket a klinikai gyakorlatba is át lehessen ültetni. Addig is, amíg elegendő bizonyíték gyűlik össze ehhez, az orvosoknak figyelembe kell venni a két betegségtípus kapcsolatát. Az orvosok ma még hajlamosak az időskori makuladegenerációra kizárólag a szem betegségeként gondolni. Az új tanulmány eredményei azonban arra utalnak, hogy az makuladegenerációban szenvedő betegeknél vizsgálni kellene a szélütés kockázati tényezőinek fennállását, sőt előnyös lehet ezeknek a betegeknek a részletes szív- és érrendszeri állapotfelmérése is.

Dr. Wong elmondása szerint a jövőben olyan kezelési módszerek kidolgozása lesz a cél, amelyek szerepet kaphatnak mindkét betegségtípus megelőzésében illetve kezelésében. A kutatás egyik lehetséges területe például annak vizsgálata, hogy az időskori makuladegeneráció kockázatát bizonyítottan csökkentő antioxidáns és cink táplálékkiegészítők szedése hogyan hat a stroke-ra. Ezzel párhuzamosan figyelmet érdemel a stroke kockázatát csökkentő gyógyszercsoport, a sztatinok szerepe az időskori makuladegeneráció előfordulásának esetleges csökkentésében.

A szemészet területén intenzív kutatás folyik az AMD-re jellemző új, a kóros erek kialakulását megakadályozó kezelési mód, a szembe direkt beadott érnövekedést gátló (antiVEGF) terápia felhasználhatóságára is. Wong szerint ez a terápia ugyan ígéretesnek tűnik a szembetegség kezelésében, azonban az érrendszerre gyakorolt hosszú távú hatásának biztonságossága egyelőre még kérdéses. /origo/


Megelőzhető-e az időskori makula degeneráció?

A világon minden ötödik percben megvakul valaki, köztük minden percben egy gyerek. Ezért alkotta meg a vakság elleni világ méretű programját az Egészségügyi Világszervezet . A WHO Vision 2020 programjának jelszava: ” Jogod van látni! ” Ez nyílván a vakság megelőzésére, az önvizsgálatra, az öntesztekre, valamint a szembetegségek időben történő terápiájára vonatkozik

Mi az a makula degeneráció?

Gyakori szürke hályog ,amelyí műtéttel jól kezelhető, a kutyaürülék okozta gyermekkori vakságnáll,a higiéné fontosságáról, majd az időskori vakság leggyakoribb okozójáról , a makula degenerációról, más néven sárgafolt elfajulásról. Miközben az életminőséget alaposan rontó betegségről beszélünk- az illető nem tud olvasni, nem látja az arcvonásokat, a központi látótér megszűnik- az emberek szinte nem is ismerik a betegséget Ezt támasztja alá egy idén júniusban készített internetes felmérés is, amelynek eredményeként a megkérdezettek 82 százaléka még csak nem is hallott a makula degenerációról. Pedig ötven felett bárkit elérhet a betegség amennyiben dohányzik, magas a vérnyomása, elhízott és nem fogyaszt elég luteint és zeaxantint. Ezek a vegyületek főleg a zöld levelű zöldségekben, a káposztafélékben találhatók meg. Arra a kérdésre válaszolva, hogy érdemes- e kifejezetten látásjavító táplálék kiegészítőket fogyasztanunk , vagy elég az egészséges táplálkozás, Győri József az előbbire voksolt. A ma termesztett zöldségek sajnos már nem tartalmaznak annyi vitamint, mint évtizedekkel ezelőtt, ráadásul nem tudjuk mennyire szennyezettek: biztonságosabbak tehát a táplálék kiegészítők . Ekkor állt fel Kocsis Beatrix a Kor Kontroll Társaság egyik együttműködő partner cégének vezetője, hogy a résztvevők figyelmébe ajánlja azt a látásjavító táplálék kiegészítőt, aminek hatását nemzetközi klinikai vizsgálatok bizonyítják, és amit ők forgalmaznak Magyarországon.

Havonta egyszer végezz önvizsgálatot!

Néhány perc múlva a Pallas Páholy vendégei félszemű Jumurdzsákra emlékeztettek, hiszen mindenki befogta előbb egyik, majd másik szemét, hogy Győri doktor utasításai szerint elvégezze a havonta legalább egyszer szükséges önvizsgálatot. Ez rém egyszerű, még a szakmában használatos Amsler rács sem kell hozzá. Elég csak a fürdőszobában a csempéket nézni , úgy, hogy előbb egyik szemünket takarjuk le , aztán a másikat. Ha látjuk a négyzeteket hullámvonal nélkül: minden rendben. Ha hullámzik az amúgy egyenes vonal: irány a szemészeti szakrendelés. A tesztet 50 felett havonta érdemes megismételni. Győri József már most is megteszi, pedig még nem érte el az ötödik x-et. Hallhattunk a betegség nedves , illetve száraz formájáról -utóbbi a rosszabb, illetve a nehezebben kezelhető- valamint arról, hogy a makula degeneráció sajnos nem gyógyítható, csak megállítható, ha időben orvoshoz fordulunk. Egy hallgatói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szürke hályog eltávolítása ma már rutin műtét, régebben egy órát, ma alig 10-20 percet vesz igénybe. Ultrahanggal aprítják fel a hályogot, a beteg alig fekszik fel a műtőasztalra, már távozhat is. Ausztráliai élményeire hivatkozva hangsúlyozta, hogy a metróban üldögélve az egyik utas kezében olyan cikket látott, amelyik egy egész oldalon keresztül az emberi szemről szólt. Persze az embereket nemcsak arrafelé érdekli testük működése, hanem talán nálunk is. Ezért van óriási szerepe a médiának abban, hogy tájékoztasson bennünket szerveink működéséről, betegségeiről, és arról, hogy önvizsgálattal rengeteg betegséget megelőzhetünk, vagy legalábbis elcsíphetünk időben.

Várhegyi Andrea

Meg kell-e vakulni a Makula degenerációtól?
Duna TV 2007. április 26.
A tisztánlátás mindannyiunk érdeke

Még szintén kedvelheted