Zöldhályog /Glaucoma/

A zöldhályog – orvosi nevén glaukóma – A zöldhályog több betegség összefoglaló elnevezése, melyek közös jellemzője a szem hátsó részében található látóideg károsodása. Ez az ideg szállítja az információt a látóideghártyáról (az ún. retinából) az agyba, lehetővé téve ezzel a látás folyamatát.

A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll. A szemnyomást a szemben található folyadék: a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly alakítja ki. Amennyiben az elvezetés valamilyen akadályba ütközik, felborul az egyensúly, és megnő a nyomás. A nyomásemelkedés okozza a látóideg károsodását, és ezzel a látás romlását.

Zöldhályog bárkinél kialakulhat. Világszerte a 40 év feletti lakosság kb. 2%-át érinti ez a szembetegség. Az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége nő, 70 éves korra előfordulási gyakorisága eléri a 10%-ot. Az idős koron kívül fokozott kockázatot jelent az, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés, valamint a nagyfokú rövidlátás, korábbi szemsérülés vagy szemműtét, a cukorbetegség, magas vérnyomás és egyes keringési betegségek továbbá szteroid gyulladásgátló gyógyszerek tartós szedése.

A zöldhályog heveny formáját hirtelen kezdet, és markáns tünetek jellemzik. A nyomás gyors növekedése miatt a szem kivörösödik és kemény tapintatú. Rövid idő alatt jelentősen romlik a látás, sőt vakság is kialakulhat. Erős fájdalommal jár a szemben és környékén, melyet gyakran hányinger, hányás kísér. Idült esetben nehezebb észrevenni a betegséget. Hiányzik a fájdalom, és a látásromlás mértéke is kisebb eleinte. Esetleg csak este veszi észre a beteg, hogy látása homályossá válik, fényforrások körül szivárványszínű karikákat láthat, később a látótér beszűkülésére figyelhet fel (gépkocsivezetőknél ez a „holttér” megnövekedésének felel meg). Enyhe fejfájás és hányinger ilyenkor is előfordul.

A zöldhályog ma már jól kezelhető betegség. Minél hamarabb fedezik fel a betegséget, a kezelés annál hatásosabb lesz. Legelterjedtebb a szemcseppek alkalmazása, a orvos minden betegnek személyre szóló kezelést javasol. Szükség esetén a szemész lézeres vagy mikrosebészeti eljárással történő szemműtét elvégzését ajánlja. Ezek az eljárások kis kockázattal járnak, és nagyon jó eredményt hoznak.

Ha az orvos valakinél már felállította a zöldhályog diagnózisát, akkor a kezelés sikeréhez nagyon fontos a szemcseppek pontos, előírás szerinti használata. Ezekkel a gyógyszerekkel a szem belső nyomása csökkenthető. Minél inkább sikerül állandó, normális szinten tartani a szem belső nyomását, annál hatékonyabb lesz a kezelés. (Olyan ez, mint cukorbetegeknél a vércukorszint kontrollja. Nemcsak a pillanatnyi érték, hanem az ingadozások kiküszöbölése is számít.)

Néhány életmódbeli változtatás segíthet a betegséggel való sikeres együttélésben. Így például egyeseknek speciális, sötétített üvegű szemüvegre lehet szükségük a fényérzékenység és a fényforrások körül látott villanások csökkentésére. Előrehaladott betegség esetén a látótér beszűkülése megnehezítheti az autóvezetést, ilyenkor a biztonság érdekében mérlegelni kell legalábbis az éjszakai vezetés mellőzését. Számos, az egészséges életmódhoz egyébként is hozzátartozó szokás bizonyítottan előnyös glaukómában is. Érdemes figyelmet fordítani a kellő mennyiségű telítetlen zsírsav, antioxidáns és más, a szem egészségéhez fontos tápanyag bevitelére. Ezek közé tartoznak a C-, E- és A-vitamin, a cink, szelén, króm, lutein és zeaxantin. A cukor és a telített zsírsavak fogyasztásának mérséklése szintén jótékony hatású. Glaukómás betegeknek érdemes a napi szükséges folyadékmennyiséget több kisebb adagban elfogyasztani. A rendszeres testmozgás csakúgy, mint a dohányzás kerülése jó hatással van az érrendszerre, ezért csökkenti a szem további károsodásának kockázatát

Látástréning =szemtréning=a különböző látási funkciók fejlesztése, a megváltozott észlelési körülményekhez és a környezeti feltételekhez való alkalmazkodás kialakítása .Látást tehermentesítő életmód és életviteli korekciókvalamint látást segítő és védő táplálkozási javaslatok összessége.

A szemtrénerek=látástrénerek az Egészségűgyi Továbbképző Intézetben /ETI/ szereznek szakképestítést,és ezzel a szakképesítéssel ÁNTSZ engedély megszerzése után hivatalosan dolgozhatnak.

A megtévesztések elkerülése érdekében ,saját érdekében kérjük előzetesen tájékozódni, mielőtt szemtréning foglakozásra kezdene járni.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

A Képernyő előtt dolgozóknak Primér prevenciós foglakozásként tanítjuk a látástréninget.Szeretettel várjuk a fiatalokat is a Szt István parkban az ingyenes szemtornákra.

SEGÍTS a SORSTÁRSAIDON!!!

A felnőttkorban látássérültté vált, aktív korú emberek rehabilitációját végezzük,nem állami feladatként, ingyenesen.

Kérjük segítégét, hogy az információk a rehabilitációról minél több emberhez eljussanak.

Tapasztalataink szerint nagyon sok látássérültté vált ember azért nem jut el hozzánk, mert nem tudják, hogy létezik ilyen szolgáltatás,ingyenesen nem állami feladatként.A szemtornát államilag képesített szemtréner szakemberek tartják a Szent István parkban.

Kérjük, hogy levelünket küldje tovább ismerőseinek, és ha van az Ön környezetében érintett ember, hívja fel figyelmét szolgáltatásainkra.

Előre is köszönjük önkéntes munkáját!

(Kérjük, előzetesen jelezzék részvételi szándékukat a 06-20-5457940-es telefonon!)

Kedvezőtlen időjárási feltételek mellett (eső, hó stb.) a torna elmarad!

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————–„”—————————————————————————————————————-
Mi a Látástréning?

A Látástréning azon az egyszerű tényen alapul, hogy a gyakorlatok végzése üdvös hatással van az egészségedre. Köztudomású, hogy a rendszeres testgyakorlás jót tesz a közérzetednek, és az orvosod a megmondhatója, hogy napi alig harmincpercnyi séta is jelentősen feljavítja az egészségi állapotodat és a kondíciódat.

Az Amerikai Optometriai Társaság (1988) megállapította, hogy a Látástréning hatékonyságát a szemmozgató-, akkomodatív- és binokuláris rendellenességek orvoslásában számos tanulmány bizonyítja. Mégis számos hivatásos szemész vagy kereken ellenzi, vagy nagyon erős fenntartásokkal kezeli a Látástréninget, a látásterápiát és az orthoptikát. Egyszerűen nem látnak semmilyen alternatívát a szemüvegre és a fénytörés-korrigáló műtétekre.

A hivatásos szemészek általában az azonnali tünetkezelés orvostudományi modelljét fogadják el a legszívesebben. Ez persze nagyon eredményesen megvalósítható a megfelelő szemüvegekkel vagy a lézeres szemműtétekkel. A szemüvegviselés azonban egyáltalán semmit nem tesz a miópiáddal. A lencsék korrigálják a fénytörési hibát, de a rövidlátásod és a hozzá kapcsolódó veszélyek pl. a retinaleválás, a zöld hályog, a sárgafolt-elfajulás, stb. hatvan százalékkal magasabb kockázata — ettől még továbbra is fennállnak.

A lézeres sebészet a legújabb fejlemény a látásproblémák mechanikus megközelítésének terén. Ennek során az történik, hogy a korrekciós lencsét mintegy rávésik a szaruhártyádra. Mivel a szaruhártya mindössze fél milliméter vastag, mindennemű műtéti beavatkozás jelentősen meggyengíti a szövetet. Ez a sebészeti beavatkozás elkerülhetetlen következménye. Az ezt követő komplikációk pedig látáskárosodást okozhatnak. Továbbá az éjszakai látásod valószínűleg komolyan romlani fog, úgyhogy megeshet, hogy sötétben nem is tudsz majd a volán mögé ülni. Az Egyesült Államokban és Kanadában folyamatban van azoknak a törvényeknek a megalkotása, melyek eltilthatják a lézeres szemműtéten átesett embereket az éjszakai vezetéstől. Németországban a jogosítvány megszerzésének egyik követelménye a speciális kontrasztvizsgálatok elvégzése. Sok ember, aki átesett a Lasik lézeres szemműtéten, megbukik ezen a vizsgálaton, következésképpen nem szerezhet vezetői engedélyt. Egyesek pedig azt fedezik fel, hogy a lézeres szemműtét után olvasószemüveget kell hordaniuk. Így ők gyakorlatilag az egyik szemüveget egy másikra cserélik. „/Leo Angart/——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

” Dr. William H. Bates
(1860-1931)

A Látástréning szülőatyja

Dr. William Bates a Columbia Egyetem Orvosi és Sebészeti Intézetében szerezte meg diplomáját 1885-ben.

1886-tól 1896-ig Dr. Bates a New York-i Szemkórház, az Északnyugati Beteggondozó és a Harlemi Kórház segédorvosa volt, egyben a New York-i Posztgraduális Orvostudományi Iskola és Kórház oktatójaként is tevékenykedett. Sikeres és nagy megbecsülésnek örvendő szemsebésznek számított. Azonban annak következtében, hogy az orvostanhallgatókat a rövidlátásuk javításának módszereire tanítgatta, 1891-ben kidobták a fakultásról.

Dr. Bates számos értekezést megjelentetett a New York-i Orvosi Közlönyben felfedezéséről, miszerint a látásproblémák tanult és funkcionális rendellenességek, és ezért a szemünk jól reagál a lazítással egybekötött gyakorlatokra.

Bates egy sor egyszerű gyakorlatot dolgozott ki, melyek a különböző látásproblémák kezelésére szolgáltak. Munkásságát Tökéletes látás szemüveg nélkül (1920) című könyvében hozta nyilvánosságra, melyet később, 1940-ben átszerkesztettek, és „Jobb látás szemüveg nélkül címmel adtak ki. A könyv még napjainkban is kapható.

William Batest sokan a látástréning szülőatyjának tekintik. „/Leo Angart/
————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-„–Mire van tehát szükség szemünk optimális egészségéhez?

Két tápanyag létfontosságú a szemed számára. Az egyik a C-vitamin. A szemlencse, a csarnokvíz és az üvegtestfolyadék C-vitaminszintje körülbelül hétszer olyan magas, mint testünk bármely más részéé. A C-vitamin fontos antioxidáns, mely harcba száll a szabad gyökök okozta oxidatív károsodással, amit egy fényre aktiválódó folyamat is gyorsít. Ezek egy láncreakciót indítanak be, melynek végeredménye a szürke hályog kialakulása. A szürke hályog vakságot okoz, ha nem kezelik. A kezelés pedig rendszerint annyit jelent, hogy a szemlencsét sebészi úton eltávolítják.

A szem számára szükséges másik létfontosságú tápanyag az A-vitamin, mely a fény idegenergia-impulzusokká történő átalakításában játszik szerepet. Az A-vitamin hiány közvetlenül összefügg a farkasvaksággal. Két másik karotinoid tápanyag pedig fontos szerepet játszik a sárgafolt, vagyis a szem azon részének megfelelő működésében, melyen tökéletes éles a látásod. A lutein és a zeaxanthin táplálja a szem sárgafolt-régióján lévő sárga bevonatot, amely a fényérzékeny sejteket a károsító kék fénytől megvédi.

A sárgafolt-elfajulásnak nevezett betegség esetén, mely a sárgafolt roncsolódása, a fényérzékeny sejtek sérülést szenvednek, és ez maradandó látáskárosodáshoz vezet. Egyre több tanulmány kapcsolja össze a táplálkozást és a rossz emésztést a sárgafolt-elfajulás elterjedésével. Régebben ez a probléma csak az idősebbeket sújtotta. Manapság sajnos egyre fiatalabb emberekben alakul ki ez a betegség. A sárgafolt-elfajulás megelőzésének és kezelésének legeredményesebb módja jelenleg a megfelelő táplálkozás, legfőképpen pedig a lutein nyelv alatt történő alkalmazása. „/Leo Angart/

„Hogyan gyakorolj a látásvizsgáló táblázattal?

A látásvizsgáló táblázat (Snellen-tábla) olyan eszközül szolgál, melynek visszajelzései révén nyomon követheted a fejlődésed. A cél az, hogy fentről lefelé haladva a tábla minél több sorát ki tudd olvasni. Helyezd a szemvizsgáló táblázatot egy olyan pontra, ahol jó nappali megvilágítás éri! Mérd ki pontosan a háromméteres távolságot, és tégy jelzéseket a padlóra egyméterenként! Most pedig lássuk Dr. Bates javaslatait a táblázattal végzett gyakorláshoz:

  1. Helyezd a látásvizsgáló táblázatot a falra jó nappali megvilágításban!
  2. Helyezkedj el 3 méterre (tíz láb) a táblától, és addig olvasd a sorokat, míg erőlködés nélkül képes vagy rá! Az egyes sorok mellett kis számjegyek jelölik a távolságot. A nagy E betű mellett a 20/400-as szám áll, tehát ezt a betűméretet normális látás esetén 400 lábnyi (130 méter) távolságból lehet elolvasni. A látásvizsgáló tábla utolsó előtti sora három méter távolságból olvasható.
  3. Mármost tegyük fel, hogy az ötödik sorig tudod elolvasni a betűket. Azt fogod látni, hogy annak a sornak az utolsó betűje az E. Ekkor a tenyereddel takard el a szemeidet, és jegyezd meg az E-betűt! Ez a mentális kép segíteni fog, hogy meglásd a közvetlenül alatta lévő betűt, mely egy A. Folytasd ezt az eljárást lefelé a táblán!
  4. Ha a sor utolsó betűjére meredsz, azt fogod észrevenni, hogy az adott sor összes betűje elhomályosul. Üdvös hatású, ha egy pillanatra lehunyod a szemed, majd pillantásod átirányítod az első betűre. Váltogasd a pislogást és a figyelmed átirányítását az első betűről az utolsóra! Ha egy pillanatra minden betű előtt lehunyod a szemed, úgy fogod találni, hogy az adott sor valamennyi betűjét képes vagy elolvasni.

A szemvizsgáló táblázattal végzett gyakorlat kiváltképpen akkor hasznos, ha csak egy vagy két dioptriát kell korrigálnod. Ha a szemed több mint öt dioptriás, a táblázat első betűjét sem látod.

A táblázattal végzett gyakorláshoz a legjobb távolság az a pont, ahonnan képes vagy a tábla alsó felével dolgozni. Ahogyan mind több és több sort tudsz kivenni, egyre távolabb állsz a táblázattól. Végül a 20/20-as sort is ki tudod majd olvasni három méterről. „/Leo Angart/

Még szintén kedvelheted