KOMPLEMENTER LÁTÁSFEJÉESZTÉS

Írta : Dr. Ozsváth Mária

Napjainkban a tudomány és a technika fejlődésével, a szellemi munka egyre inkább háttérbe szorítja a fizikai munkát. Egyre többen dolgoznak számítógépes munkakörben, és az iskolai oktatásban is egyre nagyobb teret hódít a komputerizáció.

Ennek következtében egyre jobban szaporodnak a szemüveget, kontaktlencsét viselő ember társaink, illetve egyre nagyobb a sor a szemészeti rendelők előtt, a szemklinikákra szinte lehetetlenség bejutni, sokszor napi 4-5 óra várakozás után is. Vajon miért vannak olyan sokan a szemészeten? Részben azért, mert egyre több az optikai látáshiba (szemüveges) ember, másrészt azért, mert egyre többen betegszenek meg szemfenék betegségben.
Világviszonylatban kimutatott tény, hogy a föld lakosságának 80 százalékánál ki lehet mutatni a szemfenék megbetegedések valamelyik formáját.

Kulcsszavak: szemfenék, szemfenék betegségek, macula degeneráció, retinopátia, megelőzés, látásfejlesztés

Szemfenék megbetegedésekről általában, fajtái (a teljesség igénye nélkül)

A szemfenék megbetegedésének diagnózisakor a beteg kétségbeesik, hiszen rögtön a vakulás, a nem látás, az egész életének megváltozása(megváltozatása) előtt áll. Nem minden beteg vakul meg a szemfenék betegség miatt, de kétségtelen, hogy a látásminősége fokozatosan csökken,és sajnos a súlyos formák vakuláshoz is vezethetnek.

Nagyon fontos szerepe van annak az orvosnak, aki ezt a diagnózist kimondja, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lelkileg hogyan készíti fel erre a beteget. Sokan megriadnak a diagnózisuktól, és kétségbeesetten mennek egyik orvostól a másikig keresve a csodás megoldást látásuk javítása érdekében. Csodák sajnos nincsenek, de vannak csodával határos prevenciós lehetőségek, életminőség javító látásfejlesztő terápiák.

A szemfenék megbetegedésénél, mindig attól függ a látásélesség csökkenése, hogy a retina melyik részén, milyen kiterjedésű a betegség, hogy száraz vagy nedves típusú-e, illetve,hogy mélységben érinti-e a retina alatti choriodea-t (érhártyát) stb. Ez nagyban függ attól, hogy az illető betegnek van-e magas vérnyomása, vércukor betegsége, a koleszterinszintje milyen, illetve van-e pajzsmirigy betegsége, daganatos betegsége.
A másik nagy csoport a szemfenék megbetegedései között a látóideg betegségei. Sokszor az alkohol, drog, nikotin fogyasztástól alakulnak ki, de a szervezet egyéb megbetegedésinek társbetegségeként is megjelenhetnek (pl. sclerosis multiplex).
A glaucoma (zöldhályog) is a látóideg működését károsítja és hogyha nincs időben diagnosztizálva és kezelve, szintén vakuláshoz vezethet.

A retinopáthia prematurorum a koraszülöttek szemfenék betegsége, amely az inkubátor után alakult ki. Ezeknek a gyerekeknek a látás sérülését/vakságát,az üvegtest elkötőszövetesedése okozza.

A teljesség igénye nélkül csupán csak néhány olyan betegséget említettem, amely súlyos látáskárosodást/vakulást okoz .

A macula – vagy sárgafolt – az éleslátás helye, felelős az éles látásért. Ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció (elfajulás) e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

Az egyik típusban az éleslátás helyének atrophiája („elkopása”) látható. Ez a típus az úgynevezett száraz forma. A panaszok fő jellemzője: „Éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó az évekig használt olvasószemüveg sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit.”

A másik a nedves típusú elváltozás – az éleslátás helyén az érhártyából kóros érnövekedés indul meg, később az erekből folyadék kiáramlás,vérzés keletkezik,és a látásromlás fokozódik.
A betegség valódi oka egyik formánál sem ismert.

A szemfenék megbetegedések kialakulása és vizsgálata

Családi halmozódás megfigyelhető a betegeknél, mely genetikai eredetre utal, életmódbeli jellegzetességek – dohányzás, állandó napfényben való munka, vitaminszegény étrend – is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.
Megfigyelhető cukorbetegeknél a betegség gyorsabb a kialakulása, de feltételezik, hogy a magas vérkoleszterin szint is szerepet játszik a létrejöttében.

A diagnózis felállításához különböző orvosi vizsgálatokat végeznek, mint FLAG vagy fluoreszcens angiográfia, amikor vénás injekcióval festékanyagot juttatnak a szervezetbe és
OCT , azaz optikai koherencia tomográfia, amikor egy speciális fénynyaláb segítségével történik a szemfenék letapogatása,

A szemfenék megbetegedések kezelése

Konvencionális kezelések
Intraocularis, azaz a szem belsejébe juttatott injekció (speciális, szteroid tartalmú gyógyszer). A lézerkezelés célja a kóros érnövekedés elpusztítása. Erre az eljárásra azonban a szemeknek csak néhány százaléka alkalmas. A betegek látásának javítása érdekében a retinasebészek különböző műtéti megoldásokkal próbálkoznak, kevés sikerrel. A látásjavító segédeszközök a látott képet próbálják felnagyítani, de ezeket a készülékeket sem sikerül minden esetben jól alkalmazni.

Komplementer látásfejlesztés

Elsősorban olyan komplementer gyógymódokat alkalmazhatunk, amelyek már tudományos publikációban megjelentek, és nem károsak az egészségre, csak és kimondottan kiegészítő módszerként használtak.
Csak a témában képzett szemész szakorvos-szemtréner irányíthatja ezeket a látásfejlesztéseket.
Nem orvos természetgyógyász csak a szemész-szemtréner szakorvos iránymutatásai szerint végezhet részfeladatokat a kezelésben.
Ilyen rész feladat lehet a Bates, Koplakov, Schneider módszer alkalmazása, azon akupresszúrás pontok inger terápiája, amelyet a szemész-szemtréner orvos tanácsol az adott személyre vonatkozóan, illetve a fülakupunktúrás addiktológiai módszer alkalmazása, a dohányzás, alkohol, drog okozta látásvesztések, látáskárosodások esetében.
A gyógyhatású készítmények közül a lutein és zeaxantin tartalmú, valamint az A,E,C,B,D vitaminok kúraszerű, váltogatott adagolása, Zn, Se, mint ásványi anyagok bevitele, omega zsirsavak, gyógynövények, mint a máriatövismag, ginzeng, kisvirágú fűzike stb. javasolt.
Az orvostudomány nem alkalmaz diétát a szembetegeknek, mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy például a glaucoma esetében jó hatásúak a vesetisztításra alkalmazott célzott diéták és vizelethajtó teák kúraszerű alkalmazása.
A szemfenék meszesedés esetében pedig elsősorban a májtisztító diétákat kell kúraszerűen alkalmazni.
A látásvesztés komoly pszichés sérüléssel jár, ezért döntő fontosságú a pszichológiai tréningek, a relaxációs, meditációs technikák alkalmazása.
Néhány személyes tapasztalat a látásfejlesztés terén
Nem fér kétség hozzá, hogy a szemorvos társadalom még nem igazán fogadja el a komplementer látásfejlesztést. Hivatalosan az SZTK rendelőkben sajnos még nem javasolnak ilyen terápiákat.
Elsőként kb. tíz éve Budapesten egy nagy hírnevű kórházban engedélyezték, hogy a szemfenék meszesedésben szenvedő betegeknek akupunktúrás kezeléseket végezzek és életmód tanácsot adjak.
Kaptam ott hideget-meleget a szemész kollégáktól, viszont egyre több lett a beteg, aki ezt igénybe vette és le is tudtuk mérni az orvosi műszerekkel is az eredményeket.
Sajnos mindez kettő évig működött, mert a társadalombiztosító nem finanszírozta tovább ezt a tevékenységet.
Tapasztalat alapján állítható, hogy vannak bíztató eredmények, de csodák nincsenek. A csodával határos eredményekért viszont sokat kell dolgozni a betegnek, az orvosnak és a természetgyógyásznak közösen.

A szemfenék megbetegedések megelőzése

Primer prevenció
A betegség okát nem ismerjük, ezért inkább a prevenciónak van fontos szerepe, mely terén az életmód változtatása nagy fontosságú. A máj és a szem a kínai medicinában egy meridiánon található és ezt egyre jobban bizonyítja az a tény is, hogy bizonyos egyénre szabott táplálkozási modellekkel lehet késleltetni a betegség előrehaladását.
Szerepet kell kapjon a növényi alapú táplálkozás, a szénhidrát fogyasztást csökkenteni kell (különösen retinopathia diabetica esetén). A mozgáshiány szintén fontos szerepet játszik ezeknél a betegségeknél, a felgyorsított vérkeringés javítja a látást. Az életvitelünkbe a napi rendszeres gyaloglást, sétálást, tornát szükséges beiktatni.
A különböző multivitamin-készítmények mellett ma már többféle, szemre specifikus kombinációjú vitamin is kapható, továbbá elmondható, hogy a természetes zöld és sárga festékanyagot tartalmazó zöldfélék fogyasztásának a vitaminokat kiegészítő jó hatása van.
Továbbá ajánlatos mellőzni a dohányzást, az alkohol fogyasztást és természetesen a koffein túlzott bevitelét is. A drogokra pedig különös tekintettel oda kell figyelni, mert súlyos látáskárosodást okoznak.
Szekunder prevenció
Ez is nagyon fontos, hiszen ma már funduskamerás vizsgálatokon lehet részt venni, ahol pontosan kinagyítják a szemfeneket, és pontosan lehet látni a kezdődő szemfenék betegségeket.
Ez lehetőséget ad az időben megkezdhető orvosi és látásfejlesztő komplementer kezelésekre, illetve a későbbi látásromlás megfékezésére.
Tekintettel arra, hogy a látásunk napjainkban nagy tehernek van kitéve, mindenkinek kivétel nélkül, de negyven éves kor fölött különösen ajánlott évente, vagy legalább kétévente egy komplex látásszűrésen részt venni.

 1. Glaucoma szürésre – zöldhályog felismerése miatt
 2. Funduskamerás szűrésre – szemfenék meszesedés felismerése miatt
 3. Computeres dioptria szűrésre – szemüveg, dioptria vizsgálat miatt
 4. Látótér szűrésre – látóideghártya működésének vizsgálata miatt
  Tercier prevenció,
  Főleg az olyan esetekkel foglakozik, ahol már kialakult a betegség következtében a nagyfokú látásvesztés és a maradék látás megőrzésével kell foglalkozni a komplementer medicina szakemberének. Az orvosi kezeléseket nem szabad abba hagyni. Minden esetben alá kell íratni a beteggel egy nyilatkozatot, hogy igen is az Ő személyes kérésére történik a komplementer látásfejlesztés.
  Összefoglalás
  A szemtréning eljárások a látást tehermentesítő életmód és életviteli korrekciók összessége, a látásminőség javítása érdekében.
 • A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek. – (Wass Albert)

Bejelentkezés

+36 70 622 45 72

+36 20 9805 472

e-mail:alternativszemdr@gmail.com
Szemészeti centrumunkban kiemelt gyorsasággal és odafigyeléssel igyekszünk kideríteni az Ön panaszainak okát, amelyben a korrekt diagnosztika nagy segítségünkre van. Ez alól a gyermekek sem kivételek, az ő vizsgálatukat is elvégezzük 2 éves kortól.

Rendelkezünk a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel, ezért, amennyiben Önnek csak részvizsgálatra van szüksége(látótér, funduskamera,szemnyomás ellenőrzés, ultrahang),azt is igénybe veheti.

A szemorvosi diagnosztika nem foglalkozik az iriszdiagnosztikával. A szemorvos a szem anatomiai és oprikai elváltozásait vizsgálaja, és ennek megfelelően állapítja meg a látáshibát vagy szembetegséget.
Elhatárolódik a természetgyógyászattól,és nem végez semmiféle természetgyógyászati módszerrel állapotfelmérést


A természetgyógyászat végez állapotfelmérést a test külömböző reflexterületein. Ilyen a talp, a kéz, a nyelv, a fül, vagy akár az irisz is.

Az irisz a szem optikai reflexológiai területe.
elsősorban a természetgyógyászati állapotfelmérő módszerek közé tartozik.
Nem egyenlő az orvosi diagnózissal, ezért kérjük mielőtt Iriszdiagnoszta szakemberhez megy tájékozódjon arról, hogy nem orvosi diagnózist kap.

Íriszdiagnosztika, mi is ez?

Az írisz (szivárványhártya) optikai reflexológiás területe.

Az örökletes tényezők, a belső szervi megbetegedések, a toxikus anyagok, a stresszhelyzetek különböző nyomokat, jeleket hagynak az íriszen.
Precíz szervtérkép alapján következtetni lehet a teljes szervezet működésére, az energiaszintre éppúgy, mint a szerzett tulajdonságokra, betegségekre.

Az írisz vizsgálata réslámpával történik. Maga a vizsgálat fájdalommentes, ártalmatlan, bármikor és bármilyen gyakorisággal elvégezhető. Megállapítható vele a szervezet funkcióköreinek működése, a szervezet holisztikus egyensúlya.

Nem téveszthető össze semmiféle „diagnosztizálással”, mert nem diagnosztizál, bár a neve így idegződött be, hanem a szervezet működésének funkció szintjeibe nyújt betekintést.
Elváltozások az íriszen
Abban az esetben, ha valakinek eltört a lába, de ez a szervezet működésében nem okoz gondot, akkor az íriszen sem látható semmiféle jelzés a működészavarra. Abban az esetben, hogyha, az illetőnek semmiféle panasza nincs, de esetleg a szervezet valamilyen működészavart jelez, akkor viszont látható a szervezet energiaszintjeinek egyensúlyzavara.

Véleményem szerint az íriszdiagnosztikát nem fényképezőgéppel és nem nagyítóval kell végezni, hiszen a funkciókörök a szervezet, az idegrendszer a vérkeringés állapotától függően állandó változásban vannak.

Az, hogy a tudomány még nem tudta igazán bizonyítani tudományosságát, azért van, mert az íriszdiagnosztika nem olyan, mint a röntgen, vagy mint az ultrahang vizsgálat, ahol konkrét anatómiai elváltozást lehet látni. A tudományosság bizonyítása még várat magára, mind az orvostudomány, mint a természetgyógyászat terén. Ettől függetlenül a tényeket el kell fogadni, a jót felhasználni és a tapasztalatot továbbadni, mert azok működnek akkor is, ha még nem tudjuk a tudomány eszközeivel bizonygatni. A tudományra szükség van, de a ténytan is működik:

JinJang energiarendszerek egyensúlyának változása
öröklött genetikai hajlamok
energiaszintek
egyes szervek működészavarai
a szervezetet terhelő stressz

Az íriszdiagnosztika az alternatív gyógyászat egyik formája, amiben a páciens egészségi állapotát az íriszében látható színek, minták és egyéb jellegzetességek alapján próbálják megállapítani. A megfigyeléseket írisztérképekkel vetik össze, amik az íriszt számos zónára osztják. Az íriszdiagnosztika gyakorlói szerint ezek a zónák az emberi test részeinek felelnek meg.
Az íriszdiagnosztika nem alkalmas a betegségek kezelésére
Mivel az íriszdiagnosztika a betegségek kezelésére nem alkalmas, gyakorlói rendszerint az alternatív gyógyászat más ágait is tanulmányozzák. Az írisz vizsgálatát a gyógyítás első lépéseként, mint a diagnózis ez azért téves, mert az íriszdiagnosztika, nem diagnózist állít fel, hanem a szervezet funkcióinak általános állapotáról ad tájékoztatást a vizsgálónak felállítására használják. Az íriszdiagnosztika nem más, mint optikai reflexológia.

Az íriszdiagnosztika elsősorban Európában azon belül is Angliában és Németországban népszerű, ahol körülbelül 20 000 gyakorlója van, az Egyesült Államokban tizedennyien vannak.

A szem vizsgálata régóta az egészségi állapot megállapításának része, már az ókori görögök is használták.
Chiromatica Medica
Az íriszdiagnosztika elveinek (például a homolateralitásnak) az első leírását a Chiromatica Medica tartalmazza, amit 1665-ben jelentetett meg. Ebben még nem szerepelt az íriszdiagnosztika kifejezés. Az Augendiagnostik (szemdiagnosztika) kifejezést Ignatz von Péczely, egy 19. századi magyar orvos vezette be.

Az Első Nemzetközi Íriszdiagnosztikai Kongresszuson Péczely unokaöccse, Dr August von Péczely kitalációnak nevezte a történetet, és azt állította, hogy efféle csíkok nem figyelhetőek meg. Aki nem tudja elemezni a funkcionális elváltozásokat, az csak csíkokról tud beszélni, ami valóban nincs, mert ha az energia-funkciókörök helyreálnak nem látható a nyoma semmiféle elváltozásnak, még a lábtörésnek sem, hiszen helyreállt a működés a törés ellenére is.

Az Egyesült Államokban az 1950-es években jött divatba az íriszdiagnosztika, amikor egy Bernard Jensen nevű amerikai kiropraktikus oktatni kezdte a saját változatát.

Kevés kutatónak sikerült támogatást találnia a szem feltételezett nem vizuális funkcióinak vizsgálatához. Egy, a Medical Hypotheses-ben megjelentetett cikkben az egyik ilyen csoport átlátszó mintázatokat figyelt meg az íriszben, amik fényt juttattak az ora serrata-ba (a retina peremére), amiket az ún. functio ocularis systemica feltételezésével próbáltak magyarázni.

A funkcióköröket nem fénnyel kell megvilágítani, és nem is használható a fény a funkciókörök erősítésére, hiszen a szervezetben a meridiánok végzik ezt a szerepet, és az íriszen csak jelzés értékkel kapjuk meg az adott funkciókör gyengeségéről az információt.

Ezt úgy kell értelmezni, mint egy tünetet, bárhol a szervezetben, aminek még nincs anatómiai háttere. Például egy fejfájás esetében, amikor a kivizsgálások ellenére sincs semmiféle orvosi diagnózis, viszont fájdalommal küszködik a paciens. Az Optikai reflexológia ilyenkor segít abban, hogy melyik funkciókörön meridiánon kell segítséget adni a paciensnek, hogy a fájdalmát enyhíteni tudjuk.

Az íriszdiagnosztika tudományos vizsgálata

Az íriszdiagnosztika tudományos vizsgálata többnyire de nem minden esetben negatív eredményt adott. A módszertanilag átgondolt, kettős vak teszteken az íriszdiagnosztika egyetlen esetben sem bizonyult statisztikailag szignifikánsnak, mert nem a funkcióköröket próbálják vizsgálni, hanem az anatómiai elváltozásokat, pöttyöket, jeleket.

Egy, a Journal of the American Medical Association-ben publikált vizsgálatban három képzett íriszdiagnosztának íriszek fényképei (a fényképekről nem szabad és nem is lehet véleményt felállítani a szervezet egészségességi állapotára vonatkozóan) közül ki kellett választania azokat, amik vesebetegségben szenvedő emberekről készültek
Sem szelektív, sem specifikus
A kutatók végkövetkeztetése szerint az íriszdiagnosztika sem szelektívnek, sem specifikusnak nem bizonyult.

Dr. Knipschild végkövetkeztetése szerint a vizsgálat kimutatta, hogy az íriszdiagnosztika diagnosztikai segédeszközként hasznavehetetlen. Az íriszdiagnosztika nem is diagnosztikai segédeszköz, ez nagy tévedés, ha a kutatók ezen a vonalon próbálkoznak. Az íriszdiagnosztika funkcionális állapotfelmérő módszer. Demea pozitív eredményt mutatott ki. A kutatás bizonyos írisz-jelek és a tanulmányozott páciensek általános patológiája közötti összefüggést vizsgálta. 57 kórházba utalt pácienst vizsgáltunk. A kapott korrelációk erős összefüggést mutattak az íriszdiagnosztika által megállapított jellemzők és a létező patológia között.
Az írisz vizsgálatának hasznossága
Az írisz-vizsgálat nagyon hasznos lehet az általános patológia diagnosztizálására, a páciens holisztikus megközelítésének jegyében. Mivel a vizsgálat nem teljesítette a megbízható tudományos kutatások kritériumait vak tesztek, elfogultság hiánya, az eredmények statisztikai szignifikanciája stb. a szkeptikusok szerint nem sok jelentősége van. Pedig az általános egészségi állapotfelmérésben utat tud mutatni a paciensnek a hova tovább?úton.

Az orvosok többsége az íriszdiagnosztika minden állítását elutasítja, és azt áltudománynak vagy akár szélhámosságnak tartja. A kritikusok köztük a mainstream orvostudomány képviselői elsősorban azért utasítják el az íriszdiagnosztikát, mert a tudományos vizsgálatok nem igazolták az állításait.

Véleményem szerint a tényeket nem kell bizonygatni a tudomány eszközeivel. A megtarthatót fel kell használni, a nem megtartható tényt ki kell iktatni. Attól még mozog a föld, hogy a tudósok nem tudnak valamit bizonyítani.
Hiszen mégis mozog a föld pedig…. aki ezt állította, azt máglyán égették el.

Megelőzni jobb, mint gyógyítani!