Kismamák szemészeti gondozása

Szemüveges kismama
Várandósok szemészeti gondozása

A várandósság során egy egész sor orvoshoz jutsz majd el, egy csomó vizsgálaton esel át különböző rendelőkben. Itt kiderül, hogy a baba és te is egészséges vagy, megfelelően fejlődik a kicsi, és a te értékeid is rendben vannak. De gondolsz-e arra, hogy milyen változások érintik a terhesség alatt a szemedet? Mikor kell szemész szakemberhez fordulnod, szülhetsz-e szemüvegben vagy kontaktlencsében? Ezekben a kérdésekben Dr. Ozsváth Mária szemész főorvos, a komplementer medicína megbízott országos főorvosa segít eligazodni.

  • Milyen változások mehetnek végbe a várandósság során a szemmel kapcsolatosan?
    A várandósság során a hormon rendszer müködésének változásai hatására a látás élesség is változhat, előfordulhat átmeneti látásromlás, de a szülés utáni időszakban legtöbb esetben visszaáll az eredeti állapot. A rövidlátás is változhat, akár jó, de legtöbb esetben rossz irányban,mert romolhat.
  • Érdemes-e a terhesség alatt szemüveget csináltatni, ha romlik a látásélesség, vagy célszerű ezt inkább a szülés utánra hagyni?
    Amennyiben sokat romlik a látásélesség, átmenetileg mindenkép szükséges lehet az új szemüveg. Amikor viszont már a szoptatási idő is véget ért akkor érdemes szemészeti ellenőrző vizsgálaton újból részt venni, mert változhat a dioptria.
  • Van-e valamilyen akadály a kontaktlencse viselésének, történik-e olyan változás áldott állapotban, amely esetleg körülményesebbé, kellemetlenebbé teszi a viselését például szárazabb szem?
    Néha előfordul, hogy a terhesség alatt több fehérjét termel a könnymirigy, és ezért a kontaktlencse hamarabb elszennyeződhet. Egyébként lehet viselni az áldott állapot ideje alatt is a kontaktlencsét. Amennyiben panasza van a kismamának, akkor feltétlen keresse fel a szemorvost. A kontaklencsében szülés szemészeti szempontból ellenjavallt.
  • Milyen fokú rövidlátás vagy egyéb szembetegség esetén indokolt általában a császármetszés a hüvelyi szülés helyett?
    Régen azt tanácsoltuk, hogy -10, D sph (dioptria) felett inkább a császármetszést válasszák a kismamák. Ma már bebizonyosodott tény, hogy nem szükséges még -9,0 Dsph – vel sem a császármetszés, mert a természetes szülőutakon történő szülés nem befolyásolja a rövidlátást. Minden esetben, azért ki szokták kérni a szemész orvos véleményét is a szülész kollégák.
  • Szükséges-e bármilyen krónikus, veleszületett szembetegséggel, elváltozással, rövidlátással a terhesség alatt szemorvoshoz fordulni – akkor is, ha nincs különösebb panasz?

Igen, mert nem árt az óvatosság. Bár nem szoktak rossz irányban változni a veleszületett szembetegségek a terhesség ideje alatt.

  • Melyek azok a szemészeti betegségek, amelyeket a baba nagy eséllyel örökölhet?

Ezt pontosan nem lehet megmondani, mert genetikailag nem bizonyított még. Minden esetre, amennyiben a családban halmozottan fordul elő valamilyen szembetegség apai vagy anyai ágon, érdemes időnként elvinni a babát, később kisgyereket szemészeti szűrővizsgálatra

  • Van-e olyan krónikus betegség, (például magas vérnyomás vagy
    cukorbetegség), amely miatt a kismama szeme is nagyobb odafigyelést, szemészeti kontrollt igényel?

Igen, a cukorbetegségben, magas vérnyomásban, esetleg glaucomában szenvedő kismamák szeme rendszeres szemészeti ellenőrzést igényel a terhesség ideje alatt is.

  • Érdemes-e lézeres látáskorrekciót végeztetni még a várandósság előtt vagy inkább halasszuk utána?

Megoszlanak a szemorvosok véleményei. Személy szerint én szülés előtt ezt nem végeztetném el, csak később.
Szülés előtti szűrővizsgálatként nagyon fontosnak tartom a teljeskörü szemészeti szűrővizsgálatot. Ez tartalmazza a látótér vizsgálatot, retinafotót, zöld és szürke hályog szűrést, vizus vizsgálatot. Egy ilyen korrekt szűrőcsomaggal a kezünkben, ha bárminemű változás következne be a terhesség alatt illetve a szülés után, nyomon lehet követni a szem változását.

Még szintén kedvelheted