Primer Prevenció-Természetesen a biztonságos életért

HONORIS CAUSA

címet az Egészségűgyi Miniszter adományozta 1997-ben Dr. Ozsváth Máriának, és egyben megbízta azzal , hogy vegyen részt a Szemtréner Oktatók vizsgáztatásában, a Magyarországon Szemtréner oktatás elinditásában.

A SZ E M T R É N I N G

EGY PREVENCIÓS ELJÁRÁS,
ahol a látást tehermentesítő
ÉLETMÓD és ÉLETVITELI módszereket hívjuk segítségül.
/pl táplákozás, mozgás, kínai gyógymódok, vitaminok, relaxációs technikák, szemizomgyakorlatok és leleki segítségnyújtás a szemproblémákkal hozánk forduló embertársainkank/

A LÁTÁS MEGŐRZÉSE és A MARADÉK LÁTÁS MEGTARTÁSA A FŐ FELEDATUNK.

Amikor a SZEMET VIZSGÁLJUK, AKKOR AZ EGÉSZ EMBERT VIZSGÁLJUK, így tudunk csak igazán jó prevenciós tanácsot adni, hiszen a szem nem választható külön az emberi testtől.

Az egészség fejlesztésével a jól látást vagy jobban látást is tudjuk fejleszteni, a megfelelő technikák kiválasztásával és alkalmazásával.

PREVENCIÓ
Magába foglalja mindazon törekvéseket, melyek az egészség fejlesztését, megőrzését, illetve egészségkárosodás esetén az egészség mielőbbi visszaállítását, a károsodás további súlyosodásnak kivédését szolgálják
PREVENCIÓ SZINTJEI
Elsődleges megelőzés /primer prevenció
Másodlagos megelőzés/szekunder prevenció
Harmadlagos megelőzés/tercier prevenció

Kockázati tényezők megelőzése /primordiális prevenció
BETEGSÉGEK OKAI
PRIMORDIÁLIS PREVENCIÓ
ÁLTALÁBAN ÖSSZTÁRSADALMI /KORMÁNYZATI TEVÉKENYSÉGEK
Melyek célja megakadályozni a tömegesen veszélyeztető tényezők, (környezeti, gazdasági,szociális, magatartás-és életmód-minták) kialakulását és elterjedését.

PRIMER PREVENCIÓ
Középpontjában a az egészség általános védelme és támogatása áll.
Célja az egészségkárosodás, és a megbetegedés bekövetkeztének megelőzése, a fizikális ellenálló képesség, a mentális jólét, a környezeti biztonság megőrzése és erősítése, a fertőzőbetegségekkel szembeni védettség védelem erősítése
EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS
/HEALTH PROMOTION/
Az egyén a populáció általános egészség potenciáljának megőrzésére, megerősítésére és növelésére irányuló törekvések, intézkedések . A betegség megelőzés /DISEASE PREVENTION/
KONCEPCIÓBAN KÜLÖNBÖZNEK, még a betegség megelőzés egy konkrét betegség megelőzésére szolgál, az egészség általános értelemben vett támogatását jelenti az egészségfejlesztés

qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

A SZEMTRÉNER TANÁCSAI

első cikk címe:

-A TÁPLÁLKOZÁS JÓTÉKONY HATÁSA A SZEMRE

„A halál a belekben lakozik”
/Hippokratész/

Kedves Olvasó!

Bizonyára meglepődik, amikor a látás kapcsán a táplálkozásról beszélünk.
Igen ,ez szokatlan téma, de eljött az idő, amikor már a szem orvosok is beszélnek róla,nemcsak a természetgyógyászok.

A táplálkozás a látásunk szempontjából is nagyon fontos, mert , a súlyos szem fenék meszesedést , sem az orvosok, sem a természet gyógyászok, nem tudják még gyógyítani.,csak lassítani a folyamatot.

Próbálkozások vannak,a tudományos kutatások folynak, de még igazi eredmény a gyógyítással kapcsolatosan nem született.

Egyre több tudós is a táplálékokban keresi a gyógyító erőt, nem véletlen, hogy fontos táplálék kiegészítők jelentek meg a piacon ,a lutein és a zeaxanthin szerepét kihangsúlyozva a szem fenék meszesedésben szenvedő emberek táplálkozásában.

Miután a táplálkozás egy olyan interdiszciplináris terület, ahol megegyezik az orvosok és természet gyógyászok véleménye is,ezért gondoltam, hogy elsőként ennek fontosságáról írok.

A szem betegek életében sem szabad elhanyagolni, és a napi több órán át képernyő előtt dolgozóknál is fontos a megelőzés a táplálkozással.
Szoktam mondani, „ha élünk akkor enni kell,és ha már enni kell, akkor táplálékunk legyen orvosságunk is egyben”

A betegségről már nagyon sokat hallottunk a sajtóból, hiszen a világ lakosságának 70-80 % -át érinti a betegség.
Az elfogyasztott élelmiszerek egy része nem távozik salak anyagként a szervezetből, hanem lerakódik a vastagbél falára.

A méreganyagnak nagyon káros hatása van a szervezetünkre., és a látásunkra is

A máj a szervezet nagy méregtelenítő „erőműve” ezért nagyon fontos a jól látáshoz a máj méregtelenítése is.

Amennyiben a májunkat jól működő állapotban tartjuk, és vigyázunk a táplálkozásunkra, nem kerül a vérünkbe a méreganyag , amely a szennyezett vízzel, gyógyszerekkel,növényvédőszerekkel, rosszul irányított táplálkozással került be a sejtjeinkbe..

Hihetetlenül hangzik de a beleinkben és a májunkban lerakódott méreganyag 45-50 éves korunkra több kg is lehet.
Nem véletlen, hogy a legtöbb panasszal ez a kor osztály kerül orvoshoz a statisztikák szerint is.

A kínai filozófia szerint a máj meridián a szemre nyílik.

A szem fenék meszesedésben szenvedő ember társainknak , ahol a tudomány is megpróbál mindenben segíteni, de még nem tud, úgy mi is a táplálkozási tanácsokkal próbáljuk megkönnyíteni az életét, megtartani a látását, a maradék látását.

Csodát nem tudunk tenni, de sok esetben egy jól irányított életmód és élet vitel rendezésével el tudjuk húzni az éveket ,a betegség stagnálása irányában..

Ez pedig felér „egy lottó ötössel” hiszen ezek az emberek sokat szenvednek a látó tér kieséstől, és nagyon sok esetben a folyamatos rosszabbodástól,egyáltalán a nem látástól.
Amikor a SZEMTRÉNER tanácsot ad,akkor táplálkozási javaslatot is tesz a látás megőrzése érdekében, a maradék látás megőrzéséért.

A SZEMTRÉNER TANÁCSAI SOROZAT

Ez a sorozat a látás karbantartásáról szól.

A látást tehermentesítő életmód és élet viteli korrekciók összességéről.

Ide tartozik, a táplálkozás,mint fő témakor, a keringés javító tornák csoportjai, a helyi szem mozgató izmok tornái „Bates módszer”, a látás pszichológiai alapfogamlamk, hiszen a „szem a lélek tükre, és a test ablaka”.

A szem nem választható külön az egész szervezettől.azért, hogy jól lássunk sok egyéb tényező mellett nagyon fontos a helyes táplálkozásra, a helyes életmódra is odafigyelnünk.

1-Táplálkozásai tanácsaink fő része a méregtelenítés.

A szervezetet évente legalább kétszer ősszel és tavasszal méregteleníteni kell, hiszen a mindennapok során bejutott méreganyag mennyiség nem tud kiürülni egyik napról a másikra, abban az esetben, ha nem teszünk semmit érte.

A méregtelenítés során oda figyelünk a táplálkozásunkra még jobban, és kiegészítőként gyógynövényeket is fogyasztunk, valamint napi 2-3 l folyadékot is fogyasztunk

A nagytakarítást a következőképpen szoktuk végezni:

A szervezetünkben lakoznak társ bérlők:

a férgek, paraziták,baktériumok,amelyek rontják az élet kilátásainkat.

Ezek eltávolítása nagyon fontos, hiszen sok bél probléma is az Ő számlájukra írható.

A paraziták eltávolítására használható élelmiszerek a következők:

fokhagyma

kurkuma gyökér

articsóka

borsmenta

ánizs/csillag ánizs/

pézsma tök

Hatásukat az epe elválasztás javításával, és a máj méregtelenítő funkciójának javításával fejtik ki.

A következő teákkal,bél hám nyugtató, szélhajtó,emésztést javító hatást tudunk elérni:

kutyabenge kéreg

orvosi székfű

kömény/édeskömény/

lenmag

zöld tea

ánizs

A rost anyagok a bél falra csiszoló hatást fejtenek ki .Ezek a fructo-oligo zacharikdok probiotikus hatással bírnak,ami azt jelenti, hogy csak a bél csatorna hasznos baktériumai, a tej sav baktériumok maradnak meg szervezetünkben.

A probiotikus táplálékok fogyasztása után csak a hasznos tej sav baktériumok maradnak túlsúlyban, ami feltétele az egészséges belek müködésének..

alma, narancs rostok segítenek ezen probiotikus hatás elérésében.

A sárgarépa, a spenót, a brokkoli, a kelkáposzta és a kel bimbó lutein és , zeaxanthin nevű tápanyagot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szem jó működéséhez, és szintén rostban gazdag táplálékok.

Ezekkel a táplálékokkal készítjük elő a szervezetünket egy speciális táplálkozási modell kialakítására.

Egy állapot felmérő vizsgálat során adjuk meg az egyénre szabott receptet, hiszen minden szervezet más, még akkor is , ha hasonlít egymáshoz.

Állapot felmérő vizsgálatra lehet jelentkezni a 06209805472 v 0620545794 telefon számon
http://www.alternativszemdr.hu honlapon bővebben is tájékozódhat tevékenységünkről

Dr. Ozsváth Mária
Prevenciós orvos
Honoris Causa Szemtréner
szemész főorvos

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Metabolikus betegek szemfenék vizsgálata

Fontosnak tartom a metabolikus, PCOS betegek szemfenék vizsgálatát,. Tudott dolog, hogy a hormon rendszer változásai okozhatnak látászavarokat, illetve súlyos szemfenék elváltozást is /gondolok itt a cukorbetegekre,pajzsmirigy betegségekre/

Magán Egészségügyi Központunkat már rég óta foglakoztatja a téma, hiszen egyre több beteg jelenik meg Iriszdiagnosztikai vizsgálaton,/mert nem szeretnének orvoshoz menni/ ahol az állapotfelmérés során kiderül, hogy nem csak a látáspanaszaival kell foglalkoznunk,amit szemorvosok kezelnek, hanem,endokrinológiai vizsgálatra is tovább kell küldenünk.betegeinket
Nagyon sok esetben az endokrinológussal együtt kell dolgoznunk, hogy segíteni tudjunk embertársainkon.ez sajnos hosszú évekre, sőt egy egész életre szóló kezelést és állandó ellenőrzést jelent.

A szemfenék vizsgálatának fontossága az Endokrin Kórképekben, az inzulin rezisztenciában, a PCOS szindrómában is elkerülhetetlen.
Dr. Ozsváth Mária

www.alternativszemdr.hu
gggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

A szívbetegek többsége feleslegesen jár orvoshoz

  1. február 13. 06:31 | Forrás: STOP/MediPress nyomtat | elküld

A szívinfarktus a legtöbb ember esetében nem elég indok arra, hogy a betegek egészségesebben táplálkozzanak – állítja egy új tanulmány, melynek szerzője a Massachusettsi Orvosi Egyetem docense, Dr. Yusheng Ma. A szakértő figyelmeztette betegeit, hogy amennyiben nem változtatnak az étrendjükön, újabb szívproblémáknak teszik ki magukat.

Kapcsolódó cikkek
Ha nem csontritkulás, akkor infarktus?
A brokkoli véd a szívinfarktus ellen

„A szívkoszorúér-elzáródás, azaz a klasszikus infarktus (CHD) egyike a vezető halálokoknak Amerikában. Kb. 13 millióan estek már át szívrohamon vagy szenvednek koszorúérrel kapcsolatos szívpanaszoktól” – állítja Dr. Ma. Az eredmények a Journal of the American Dietetic Association februári számában jelennek meg – írja a MediPress.

Ma és csoportja 555 beteget vizsgált, akiknek átlagéletkora 61 év volt. A 60 %-ban férfiakból álló csoport tagjainak mindegyike átesett már szívinfarktuson, anginán vagy arrhytmián. Felmérték a betegek étkezési szokásait, és arra jutottak, hogy csak 12,4 %-uk fogyasztott az ajánlott mértékben zöldséget, 8 % vett magához naponta gyümölcsöt, és szintén 8 % szívbarát gabonarostokat. Alig több mint 5 % szorította vissza a veszélyes zsírok használatát. A legrosszabb eredményt felmutatók általában még dohányoztak is, és az elhízás jeleit is mutatták.

A kutatás megerősítette, hogy a zöldség és gyümölcs fogyasztás összefüggésbe hozható a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. Az Amerikai Szív Szövetség általánosságban egészséges táplálkozást javasol, mely csak igen kevés telített zsírsavat tartalmaz, és célja, hogy a megfelelő szinten tartsuk a testsúlyunkat. A háziorvosok és egészségügyi szolgáltatók segítségére lehetne az is, ha felhívnák betegeik figyelmét az életmódváltás fontosságára, mely az étrend mellett a testmozgást is magában foglalja. A rehabilitáció önmagában nem elégséges, fel kell keresni a dietetikust, hogy megtehessük a szükséges lépéseket az étrendváltoztatás terén.

Ma szerint a betegek 80 %-a nem jár rehabilitációra a szívbetegségét követően, de ha ezt meg is teszik, a legtöbb helyen a program nem tartalmazza az étrendre vonatkozó felvilágosítást.

Dr. Alice Lichtenstein a Tufts Egyetemről segített összeállítani a Szív Szövetség étrendjavaslatát, annak ellenére, hogy megkérdőjelezte a Dr. Ma nevével fémjelzett tanulmány eredményeinek meggyőző erejét, mivel szerinte elképzelhető, hogy a megkérdezettek nem a valóságnak megfelelően nyilatkoztak az étrendjükről. Ennek alátámasztásaként azt hozta fel, hogy az egészséges kalóriabevitel mellett az átlag testtömeg-indexük 30 volt, ami az elhízott kategóriába esik. Szerinte a zsírok méricskélése helyett inkább a fogyasztandó egészséges ételek típusaira kellene koncentrálniuk. „Amerikában rengeteg ilyen táplálék közül lehet választani” – mondta Lichtenstein.

STOP

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmA szem a szív egészségének tükre
Írta: diabetesonline.hu / MediPress

  1. augusztus 14.
    Ablak az egészségre: Sydney-i kutatók felfedezték, hogy a gyakori szemelváltozásban, az ún. retinopátiában szenvedők nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben. Lehet, hogy a szem a lélek tükre, de az új ausztrál kutatás szerint a szív egészségi állapotáról is tájékoztatást adnak.

Úgy hiszik, hogy ez a betegség, melynek következtében az abnormális vérerek károsítják a szem hátuljában levő fényérzékeny szövetet, a test más részében fennálló hasonló elváltozásra is utalhatnak. „Úgy tűnik, hogy a szem mutatja meg az egész test hajszálereinek állapotát, beleértve a szívet is.” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Jie Jin Wang, a Sydney Egyetem Látáskutatási Központjának munkatársa. „Lehetőség nyílt a károsodás felfedezésére, mely segíthet a megelőzésben is.” A 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizált pácienseinél tudjuk, hogy nagyobb arányban fordul elő a retionpátia és a szívbetegség a hajszálerek károsodása miatt. A British Medical Journalban megjelent cikk azonban kifejtette, hogy a hasonló szembetegséggel küzdő nem cukorbetegeknél ugyanolyan magas a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Dr. Wang csoportja 3000 ausztrált követett nyomon 12 éven át. Azt találták, hogy a cukorbetegségben és közepes súlyosságú retinopátiában szenvedők hatszor nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, miután az egyéb tényezőket rögzítették. A retionopátiában szenvedő nem cukorbetegek 50%-kal nagyobb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akiknek a szemében nem volt tapasztalható ez az elváltozás. Dr. Wang elmondása szerint a felfedezés nagy jelentőséggel bír, mivel 50 év felett minden tizedik nem cukorbeteg szenved ebben a szembetegségben.

„Sok emberről van szó, akiknél a szemük állapotából előre jelezhetők az esetleges szívbetegségek.” Véleménye szerint az idősebb korosztály esetében a szemvizsgálatot is be kellene venni a szív- és érrendszeri betegségek szűrésébe. „Akiknél retinopátiát diagnosztizáltak, a továbbiakban is ellenőrizni kell a szívük állapotát.”

Kapcsolódó cikkek:
Megduplázza a szívroham és stroke veszélyét az időskori maku
A szívbetegségek megelőzésére nem lehet elég korán gondolni
A biszfenol A összefüggésben áll a diabétesszel és a szívbet
Ülő életmóddal már tizenévesen fenyeget a szívbetegség
A retinopátia kezelési lehetősége

Még szintén kedvelheted