Megjelent cikkeink

A szemet érő káros UV sugárzás elleni védelem

Itt a nyár, a szabadságok ideje, a kirándulás, a tenger, a hajó, mind a gyerekekre és a felnőttekre váró kikapcsolódás időszaka

Elindulunk kirándulni és a szükséges kellékeket tervezzük a csomagba betenni:ruha, tisztálkodási szerek, ,napvédő szerek, és sok –sok minden …egyéb, de ne feledkezzünk meg a napszemüvegről sem, hiszen az utóbbi időben egyre nagyobb szükségünk lehet rá,mert a napsütés bizony árt a szemnek.

Miért árt a napsütés?

Jó ha tudjuk, hogy miért., hiszen nagyon sokat hallunk a napszemüvegről, a szem védelméről.

Az utóbbi 10 évben egyre több olyan szembetegség jelenik meg, amelyet az úgy nevezett oxidatív stressz okoz. Ide tartozik a szemfenék meszesedés néhány formája, a szürke hályog néhány formája, a szem felszínének a gyulladása, a szemkörnyék bőrének a gyulladása. És, korai elöregedése.

Tudjuk,hogy a szemfenék meszesedés a tudomány mai állása szerint a gyógyíthatatlan szembetegségek közé tartozik, és a világ lakosságának kb 80%-nál felfedezhető. Feltételezik a tudósok, hogy a káros UV sugaraknak is szerepe van az egyes formák kialakulásában, ezért felhívjuk többszörösen a figyelmet a napszemüveg fontosságára.

Milyen is a jó napszemüveg?

Úton-útfélen, mindenhol lehet már napszemüveget vásárolni. Amelyik biztosítja a viselőjének a 100%-os UV védelmet, azt érdemes megvásárolni..

Tudjuk, hogy az Európai Unióban tilos az UV réteg nélküli szemüveget forgalmazni, de azért még előfordul nem Uniós területről származó áru is, bár a hatóságok szigorúan ellenőrzik, a forgalmazókat.

A jó napszemüveg legyen 100%-os UV védelemmel ellátva, és szerepeljen rajta az UV-400 felírat – ez egy fontos szempont a vásárlásnál. Legyen a szemüveghez egy garanciajegy is, amellyel lehet igazolni, a szemüveg származását, gyártóját stb.,

Manapság vannak helyek, optikák, ahol be lehet vizsgáltatni a napszemüveget, hogy megfelelően szűri-e az UV sugarakat..

Miből tudjuk meg, ha ártott a napfény a szemünknek?

Ez nehéz kérdés, mert a napfény hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, és sokkal később észleljük a látásromlást, mint ahogy azt gondolnánk.

Jó nyaralást kívánok, minden kedves olvasónak, és kérem ne felejtsék otthon a napszemüveget.

Dr. Ozsváth Mária


Az öt elemtan és a szem

A kínai filozófia szerint az ÖT ELEMTAN ,azaz az öt elem szerint müködik a természetes életenergiánk áramlása.
Az életenergia a QI, nem más mint az életerő.

A Qi áramlásának zavarai, ha hosszú ideig nem müködnek jól, először tűnetet, később betegséget okoznak.

A tűnetek mindig figyelmeztető jelként jelzik az energia áramlás hibáit,mintegy felhívják a figyelmet arra, hogy figyeljünk oda magunkra, mert valamit elrontottunk az életvitelünkben vagy a táplálkozásunkban, ezért a szervezetünk jelez.

Az öt elemtan szerint a szervezet funkcionális müködését az elemek közötti energiacsere, vagy energia block szabályozza.
A kínai fiozófia minden elemhez szerveket rendel,helyesebben szerv párokat rendel.ezek a szerv párok a Yin-Yang párok azaz üreges és tömör szervek.,amelyek egymást kiegészítve tudnak jól müködni.

A Qi energia a meridiánokban kering, és minden szeervnek van egy energia csatornája, meridiánja,,amely meridián valamelyik szerve nyilik,és ennek a szervenk a müködését nagyban befolyásolja.Természetesen van eredő/kezdő/ pontja is.
Melyik is ez az öt elem?

1-a Fa elem

A fa elemhez tartozó szervek : a máj és az epehólyag.

A máj a tömör szervet képviseli, az epehólyag az üreges szervet.

A fa elem szervei képezik a szervezet nagy laboratoriumát, ahol az elfogyasztott élelmiszerek elemzése folyik.

A máj meridián a SZEMRE nyilik, és befolyásolja a látás minőségét a máj Qi állapota.
Ezek után azt gondolom, hogy világossá vált, mindenki számára, hogy a táplálkozásnak mi köze van a látásunkhoz.

A látásunkat nagyon befolyásolja az általunk elfogyasztott élelmiszer.
Ezt a kínaiak már évezredek óta tudják, de a nyugati medicina,azaz az orvos tudomány is egyre többet kezd foglakozni az egészséges táplálkozással.

Nem véletlen, hogy meg jelennek cikkek a LUTEIN, ZEAXANTHIN ,KAROTIN
látásra gyakorolt jótékony hatásáról.

Az sem véletlen, hogy nagyon sok anyagcsre betegségnek szemészeti tűnetei vannak.
Ne említsek mást, csak a cukorbetegséget,vagy a pajzsmirigy betegséget.
Természetesen a magasvérnyomásnak, amit kezdeti stádiumban lehet táplákozással is szabályozni /szintén vannak szemfenéki jelei./

A teljesség igánye nélkül, csak rá szeretnék arra világítani, hogy a látásunk minősége és az elfogyasztott tálálékok között igenis komoly összefüggések vannak.

A Szemtrénernek ezért egy optikai reflexológiai módszer áll a rendelkezésére, amit úgy hivnak, hogy „IRISZDIAGNOSZTIKA”.

Ez nem a hagyományos értelemben vett diagnózist jelenti, hanem a szervezet funkcióköreinek elemzését.
Érthetőbben a szervezet QI áramköreinek a figyelését, a figyelmeztető jeleit, intéseit.

Az iriszen látható elváltozásoknak sok esetben nincs is anatómiai hátterük, hiszen abban az esetben ,ha még nem alakult ki az anatómiai elváltozás,csak a funkcionális egyensúly bomlott meg,akkor is ad jelzést a szervezet a reflexterületein.

A máj funkció zavarai uitán egy bizonyos idővel megjelennek a látási panaszok is.

Erre, amikor ráfigyeltem , akkor kezdtem a betegeim anamnézisére is odafigyelni.
Nagyon sok esetben kiderült az anamnézisből az epekővesség vagy egy korábban lezejlott májgyulladás.
Érdekes lenne ezeket az összefüggéseket tudományosan is figyelni és feldolgozni, hiszen ez csak a kínai filozófia alpján történt.

Minden esetre én nagyon fontosnak tartom a táplálkozást a látás karbantartása miatt, és nagy figyelmet szentelek rá, azoknál a pacienseimnél, ahol az anamnézisből ki is derül a fa elem energetikai gyengesége, netán egy háttér betegség a máj-epehólyag rendszeren.

Dr. Ozsváth Mária

H.C. szemtréner
prevenciós orvos

www.alternativszemdr.hu

06209805472

A SZEMTRÉNER TANÁCSAI

első cikk címe:

-A TÁPLÁLKOZÁS JÓTÉKONY HATÁSA A SZEMRE

„A halál a belekben lakozik”
/Hippokratész/

Kedves Olvasó!

Bizonyára meglepődik, amikor a látás kapcsán a táplálkozásról beszélünk.
Igen ,ez szokatlan téma, de eljött az idő, amikor már a szem orvosok is beszélnek róla,nemcsak a természetgyógyászok.

A táplálkozás a látásunk szempontjából is nagyon fontos, mert , a súlyos szem fenék meszesedést , sem az orvosok, sem a természet gyógyászok, nem tudják még gyógyítani.,csak lassítani a folyamatot.

Próbálkozások vannak,a tudományos kutatások folynak, de még igazi eredmény a gyógyítással kapcsolatosan nem született.

Egyre több tudós is a táplálékokban keresi a gyógyító erőt, nem véletlen, hogy fontos táplálék kiegészítők jelentek meg a piacon ,a lutein és a zeaxanthin szerepét kihangsúlyozva a szem fenék meszesedésben szenvedő emberek táplálkozásában.

Miután a táplálkozás egy olyan interdiszciplináris terület, ahol megegyezik az orvosok és természet gyógyászok véleménye is,ezért gondoltam, hogy elsőként ennek fontosságáról írok.

A szem betegek életében sem szabad elhanyagolni, és a napi több órán át képernyő előtt dolgozóknál is fontos a megelőzés a táplálkozással.
Szoktam mondani, „ha élünk akkor enni kell,és ha már enni kell, akkor táplálékunk legyen orvosságunk is egyben”

A betegségről már nagyon sokat hallottunk a sajtóból, hiszen a világ lakosságának 70-80 % -át érinti a betegség.
Az elfogyasztott élelmiszerek egy része nem távozik salak anyagként a szervezetből, hanem lerakódik a vastagbél falára.

A méreganyagnak nagyon káros hatása van a szervezetünkre., és a látásunkra is

A máj a szervezet nagy méregtelenítő „erőműve” ezért nagyon fontos a jól látáshoz a máj méregtelenítése is.

Amennyiben a májunkat jól működő állapotban tartjuk, és vigyázunk a táplálkozásunkra, nem kerül a vérünkbe a méreganyag , amely a szennyezett vízzel, gyógyszerekkel,növényvédőszerekkel, rosszul irányított táplálkozással került be a sejtjeinkbe..

Hihetetlenül hangzik de a beleinkben és a májunkban lerakódott méreganyag 45-50 éves korunkra több kg is lehet.
Nem véletlen, hogy a legtöbb panasszal ez a kor osztály kerül orvoshoz a statisztikák szerint is.

A kínai filozófia szerint a máj meridián a szemre nyílik.

A szem fenék meszesedésben szenvedő ember társainknak , ahol a tudomány is megpróbál mindenben segíteni, de még nem tud, úgy mi is a táplálkozási tanácsokkal próbáljuk megkönnyíteni az életét, megtartani a látását, a maradék látását.

Csodát nem tudunk tenni, de sok esetben egy jól irányított életmód és élet vitel rendezésével el tudjuk húzni az éveket ,a betegség stagnálása irányában..

Ez pedig felér „egy lottó ötössel” hiszen ezek az emberek sokat szenvednek a látó tér kieséstől, és nagyon sok esetben a folyamatos rosszabbodástól,egyáltalán a nem látástól.
Amikor a SZEMTRÉNER tanácsot ad,akkor táplálkozási javaslatot is tesz a látás megőrzése érdekében, a maradék látás megőrzéséért.

A SZEMTRÉNER TANÁCSAI SOROZAT

Ez a sorozat a látás karbantartásáról szól.

A látást tehermentesítő életmód és élet viteli korrekciók összességéről.

Ide tartozik, a táplálkozás,mint fő témakor, a keringés javító tornák csoportjai, a helyi szem mozgató izmok tornái „Bates módszer”, a látás pszichológiai alapfogamlamk, hiszen a „szem a lélek tükre, és a test ablaka”.

A szem nem választható külön az egész szervezettől.azért, hogy jól lássunk sok egyéb tényező mellett nagyon fontos a helyes táplálkozásra, a helyes életmódra is odafigyelnünk.

1-Táplálkozásai tanácsaink fő része a méregtelenítés.

A szervezetet évente legalább kétszer ősszel és tavasszal méregteleníteni kell, hiszen a mindennapok során bejutott méreganyag mennyiség nem tud kiürülni egyik napról a másikra, abban az esetben, ha nem teszünk semmit érte.

A méregtelenítés során oda figyelünk a táplálkozásunkra még jobban, és kiegészítőként gyógynövényeket is fogyasztunk, valamint napi 2-3 l folyadékot is fogyasztunk

A nagytakarítást a következőképpen szoktuk végezni:

A szervezetünkben lakoznak társ bérlők:

a férgek, paraziták,baktériumok,amelyek rontják az élet kilátásainkat.

Ezek eltávolítása nagyon fontos, hiszen sok bél probléma is az Ő számlájukra írható.

A paraziták eltávolítására használható élelmiszerek a következők:

fokhagyma

kurkuma gyökér

articsóka

borsmenta

ánizs/csillag ánizs/

pézsma tök

Hatásukat az epe elválasztás javításával, és a máj méregtelenítő funkciójának javításával fejtik ki.

A következő teákkal,bél hám nyugtató, szélhajtó,emésztést javító hatást tudunk elérni:

kutyabenge kéreg

orvosi székfű

kömény/édeskömény/

lenmag

zöld tea

ánizs

A rost anyagok a bél falra csiszoló hatást fejtenek ki .Ezek a fructo-oligo zacharikdok probiotikus hatással bírnak,ami azt jelenti, hogy csak a bél csatorna hasznos baktériumai, a tej sav baktériumok maradnak meg szervezetünkben.

A probiotikus táplálékok fogyasztása után csak a hasznos tej sav baktériumok maradnak túlsúlyban, ami feltétele az egészséges belek müködésének..

alma, narancs rostok segítenek ezen probiotikus hatás elérésében.

A sárgarépa, a spenót, a brokkoli, a kelkáposzta és a kel bimbó lutein és , zeaxanthin nevű tápanyagot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szem jó működéséhez, és szintén rostban gazdag táplálékok.

Ezekkel a táplálékokkal készítjük elő a szervezetünket egy speciális táplálkozási modell kialakítására.

Egy állapot felmérő vizsgálat során adjuk meg az egyénre szabott receptet, hiszen minden szervezet más, még akkor is , ha hasonlít egymáshoz.

Állapot felmérő vizsgálatra lehet jelentkezni a 06209805472 v 0620545794 telefon számon
http://www.alternativszemdr.hu honlapon bővebben is tájékozódhat tevékenységünkről

Dr. Ozsváth Mária
H.C.szemtréner,

prevenciós orvos

Még szintén kedvelheted