Gondviselés az egészséges és gyengén látó szemekre /Beer Gy. J/

Szemünk védelmében

Növekszik a szemorvoshoz forduló fiatalok, köztük a gyerekek szá-ma, és az esetek többségében a szakember úgynevezett szárazsze-muséget kénytelen megállapítani. Dr. Ozsváth Mária szemész akiszemtréner is egyben mindezt azzal magyarázza, hogy egyre többidôt töltenek a fiatalok képernyô elôtt, beleértve a számítógépet és atelevíziót is. Aszemnek nincs ideje a pihenésre, és bekövetkezik a lá-tásromlás. Nem véletlen, hogy jogszabály intézkedik a képernyôelôtt végezhetô munka idôtartamáról, a kötelezô pihenôidôrôl, demindez elsôsorban a felnôttekre vonatkozik. Azt senki semellenôrzi, hogy az iskolai számítógépezés után odahaza még hányórán át nézik mereven a gyerekek a monitort. Az Országos Munka-higiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézettôl kapott tájékoztatásszerint ebben az évben átfogó ellenôrzést kezdenek a képernyôsmunkahelyeken, hogy betartják-e a jogszabály elôírásait. Ozsváth doktornô mindazonáltal arra is figyelmeztet, hogy elsô-sorban az ötven éves életkor fölötti korosztályban nagy a szemfenékelmeszesedésének veszélye, ami csökkent látással, de akár vakság-gal is járhat. A korai felismerés után nyomban megkezdett kezelésmegelôzheti a komolyabb károsodást. Ezért szükséges a rendszeresszemorvosi ellenôrzés, nem elég az üzleti szemészet kategóriájábatartozó számítógépes vizsgálat. Elkerülhetetlenné válik, hogy amunkahelyeken mûködô foglalkozás-egészségügyi szolgálat amelynek hivatalból kötelessége a képernyô elôtti munkavégzésszabályainak ellenôrzése a munka-alkalmassági vizsgálatokat ki-egészítse a szemészeti kontrollal is.Az optikai látáshibák kialakulásának megelôzésében nagy szere-pe van a szemtréningnek, ami hazánkban 1997 óta jogszabályban el-ismert természetgyógyászati tevékenység. Munkahelyen és otthonegyaránt elvégezhetôek az egyszerû gyakorlatok, de ma már hiva-tásos szemtrénerek is segítenek jó látásunk megôrzésében.Az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet SajtószolgálataA témáról bôvebb tájékoztatást dr. Ozsváth Mária szemész, szemtrénerad; hívható a 06-20-980-54-72-es telefonszámon.

.

Ez számomra öröm

Szerzõ Beer, Georg Josef

Cím Gondviselés az egésséges és gyenge szemekre

Kiadás helye Bécs
Kiadás éve 1805

ez számomra öröm.

Szerző: ozsvathmari Dátum: kedd ápr. 01, 2008 9:38 am

Ezt a címet azért adtam ,mert amikor 1989-ben először elmondtam egy kongresszuson, hogy a a szemtrona , a mozgás, az akupunktúra és a táplálkozás hogyan tudja megváltoztatni a látás élességet, akkor kollegáim kicsit megmosolyogtak.
Az idő pedig minket igazolt, és örülök neki, hogyí egyre többen foglalkoznak világ viszonylatban is a látás , a mozgás, a táplálkozás támakörrel, hiszen minden mindennel összefügg.11.01. – A sok mozgás gyógyír az időskori látásromlásra
Az időskori makuladegeneráció (AMD) a szem éleslátásért felelős központi területének, a sárgafoltnak (makula) idült, elfajulással járó megbetegedése. Ez a szembetegség az oka a hatvan év felettiek között előforduló visszafordíthatatlan látáskárosodások és vakságok jelentős részének.
Bár a betegség az idős korral áll összefüggésben, nemrég amerikai kutatók rájöttek, hogy testmozgással, így sétával vagy lépcsőjárással, sokat lehet tenni ellene.
Michael Knudtson és munkatársai a Wisconsin Egyetemen 4000 férfin és nőn vizsgálták a testmozgás hatását 15 éven át. Az önkéntesek 43 és 86 év közöttiek voltak, amikor a kutatás elkezdődött 1988/1990-ben. Arról kérdezték ki őket, hogy mennyit mozognak, az adatokat pedig ötévente értékelték ki. A vizsgált alanyok 25 százaléka élt tevékenyen, és csaknem ugyanennyien jártak naponta legalább hatszor lépcsőn.
Bebizonyosodott, hogy testmozgással csökkenteni lehet az AMD „nedves” változatának kockázatát.
Az AMD-betegek mintegy 10 százalékánál a normálistól eltérő erek nőnek a makula területére, s ezekből folyadék szivárog a szövetek közé: ez az AMD „nedves” formája.
Az AMD-vakságok 80 százalékban e nedves változat miatt következnek be – idézte a Reuters hírügynökslg a brit szemészeti szakfolyóirat cikkét. (forrás: MTV)
ozsvathmari www.alternativszemdr.hu
www.llelkiszem.gportal.hu
Hozzászólások: 174

Csatlakozott: kedd máj. 08, 2007 7:47 am

IDŐSKORI MACULA-DEGENERÁCIÓ
(Korral járó sárgafolt-elfajulás, időskori szemfenék-meszesedés)

A korral járó macula-degeneráció (sárgafolt elfajulás, sokszor nevezik időskori szemfenék meszesedésnek is) a látáscsökkenés egyik vezető oka az idős korú népesség körében; előfordulása 60 éves kor előtt ritka. Amikor a retina központi része (az úgynevezett sárgafolt, macula) korral járó kopása1; elkezdődik, a látótér központi része károsodik. Normál esetben ez a központ a látótér legtisztább, legértékesebb része; ha ez károsodik, akkor annak a képe, amire éppen ránézünk, torzul, elmosódott vagy homályos. A perifériás vagy széli látás minősége nem függ a macula állapotától, ezért a macula-degeneráció még legsúlyosabb formájában sem okoz teljes vakságot.

A szem 1; mint fényképezőgép Az ideghártya (látóhártya, retina) fényérzékelő idegszövet vékony rétege, ami a szemfenék belső rétegét alkotja, a fényképezőgépben elhelyezkedő filmhez hasonlóan. Ez az a ;képernyő, amelyre a külvilág tárgyainak képét a szem optikai rendszere (a szaruhártya és a lencse) fókuszálja. Az ideghártya központi része a sárgafolt (macula lutea). Átmérője kevesebb, mint 1 mm, de itt találhatók a fényérzékelő idegsejtek a legnagyobb sűrűségben, ezért itt a legnagyobb az ideghártya feloldóképessége (két pontnak az a legkisebb távolsága, ami mellett megkülönböztetésük még éppen lehetséges). A sárgafolt épsége a központi éleslátáshoz (tehát hogy élesen lássuk azt, amire éppen ránézünk) feltétlenül szükséges; ha ezek az idegsejtek sérülés, betegség vagy korral járó kopási folyamat folytán károsodnak, a központi éleslátás rosszabbodik, és a beteg nem lesz képes olvasni vagy más olyan tevékenységet végezni, ahol apró részletek megkülönböztetése szükséges (pl. varrás, hímzés, finom szerelés, stb.)

Mi az időskori macula-degeneráció oka?

Nem ismerjük a pontos okát, hogy a retina központi része, amely a beteg eddigi élete során jól működött, miért kezd tönkre menni. A közvetlen ok a sárgafolt területében az ideghártya táplálkozási zavara, amit az ideghártya e területét ellátó hajszálerek károsodása okoz. Lehet ebben fontos szerepe örökletes tényezőknek is, az élet során a szemet érő napsugárzásnak is. A dohányzás és a szív- és érrendszeri betegségek rizikó-tényezőnek tekinthetők, de közvetlen ok-okozati összefüggés nem áll fenn. Egyes vizsgálatok az anti-oxidáns vitaminok és ásványi anyagok (nyomelemek) hatásosságára utalnak a folyamat kivédésében, illetve lassításában, ám a meggyőző bizonyítékok még hiányoznak. Azt biztosan állíthatjuk, hogy a szem normál használata (tv- vagy monitor-nézés, olvasás) akár hosszú évek, évtizedek során sem okoz ilyen elváltozást.

Az időskori macula-degeneráció formái
A betegségnek két fő formáját különböztetjük meg: az úgynevezett ;száraz és 220;nedvesagy exsudatív típust. Lényegesen gyakoribb a kevésbé súlyos szára; forma: ez általában lassan, fokozatosan halad előre, több év alatt jön létre a sárgafolt olyan mértékű károsodása, ami komoly látásromlást okoz. Egyes esetekben apró sárga lerakódások – úgynevezett drusenek képződnek az ideghártya alatt a macula területében. Ez lehet a korral járó normál elváltozás, de lehet az időskori macula degeneráció kezdeti tünete is.
A nedves formában az időskori szöveti elfajulás kóros erek képződésével jár: ezekből az ideghártya alatti kórós érburjánzásokból folyadék vagy vér kerül a sárgafolt területébe, ami a látás torzulását, későbbi hegesedése a központi látás nagyfokú romlását okozza.

Kezdeti tünetei

Legtöbb esetben a látás romlása lassan, fokozatosan következik be, a beteg többnyire arra gondol, hogy erősebb olvasó szemüvegre van szüksége. Az új szemüveg felírása azonban általában nem oldja meg a problémát, hiszen az olvasási nehézség nem abból származik, hogy az ideghártyára eső kép optikailag nem éles, hanem abból, hogy maga az ideghártya beteg. Amikor az olvasott szavak egyes betűinek képe az ideghártya nem működő, beteg területeire esik, a szöveg egyre nehezebben érthetővé válik. Gyakran mondják a betegek: egyes betűket ki tudok venni, a szavak mégsem állnak össze.
A betegség nedves formájában a látásromlás néha rövid idő alatt, viszonylag hirtelen következik be; a látótér központi részében homályos, torzító folt jelenik meg, az egyenes vonalak, pl. az ajtófélfa görbének látszanak. Ha az elváltozások eleinte csak az egyik szemen jelentkeznek, akkor a kezdeti tünetek sokáig észrevétlen maradhatnak, míg a beteg egyszer letakarva a jó szemét, rá nem döbben, hogy az egyik szemével már nem tud olvasni.

Vizsgálatok időskori macula-degeneráció esetén

Amikor a szokásos szemészeti vizsgálat során kiderül, hogy a látásélesség szemüveggel nem javítható, szükségessé válhat a pupilla szemcseppel történő kitágítása, így lehetővé válik speciális lencsék és eszközök segítségével az ideghártya alaposabb vizsgálata és fényképezése is. Ezek a vizsgálatok fájdalommal nem járnak, csak a szembe vetített erős fény okozhat kellemetlenséget. A macula-degeneráció nedves formája esetén úgynevezett érfestéses szemfenék-vizsgálatra van szükség. Ennek során egy sárgás színű festékanyagot adnak be intravénás injekció formájában, és közben sorozat-felvétel készül az ideghártyáról. A szemfenék ereiben megjelenő festék pontosan kirajzolja a kóros érburjánzást, így fontos információt nyújt az orvosnak a folyamat kiterjedéséről és a kezelési lehetőségekről.

Kezelési lehetőségek

A száraz típusú macula-degenerációnak hatásos gyógymódját nem ismerjük; a rosszabbodás lassítása, egyik szem megbetegedése esetén a mások szem védelme érdekében vitaminok, enyhe értágító gyógyszerek szedése ajánlott. A nedves típus esetén, ha az ideghártya alatti érburjánzást még korai stádiumban kimutatják, lézerkezeléssel lehetőség van annak elroncsolására, azonban a lézersugár az ideghártya normál szövetében is elnyelődik, így a lézerkezelés során az is károsodik. A legújabb kezelési módok (fotodinámiás kezelés, termoterápia) célja éppen az, hogy a kóros érburjánzás roncsolása az ideghártya megkímélésével váljon lehetővé. A fotodinámiás kezelés során az intravénásan beadott speciális, fényérzékenységet okozó festékanyag az ideghártya alatti kóros erekben felhalmozódik, s így a megfelelő hullámhosszúságú lézerfény segítségével ezek elroncsolhatók az ideghártya károsodása nélkül. Történnek beavatkozások izotópkezeléssel is, az érburjánzás eltávolítása műtéti úton is lehetséges, azonban ha az ideghártya a sárgafolt területében már károsodott, a látás nem javul, csak a további rosszabbodás előzhető meg. Lényeges a korai diagnózis; ezért különösen azoknak a betegeknek, akiknek egyik szemén a macula-degeneráció nedves formája következtében az éleslátás elveszett, rendszeresen tanácsos ellenőrizniük a látásukat például egy négyzethálós lap megtekintésével, nincs e látóterükben torzult, elmosódott folt.
Az időskori macula-degeneráció tehát az esetek többségében nem gyógyítható, a központi éleslátás károsodása azonban különböző mértékű lehet: enyhe esetben csak az apró betűs nyomtatás olvasása nehezített, súlyosabb esetekben a nagyobb betűk olvasása, az arcok felismerése is problémát okoz. A perifériás látás azonban nem károsodik, így a közlekedés, térbeli tájékozódás képessége megmarad. Miután a folyamat az esetek többségében igen lassú, a legtöbb beteg egyre inkább megtanulja az ideghártya épen maradt területeit használni, azáltal, hogy kissé mellé néző a tárgyaknak. Ha a sárgafolt károsodása legalább az egyik szemen viszonylag kis kiterjedésű, látásjavító optikai segédeszközök (speciális nagyítók, távcsőszemüveg) segítségével ezek a működő területek tovább erősíthetők, így még nagyobb betűs szövegek olvasása is lehetővé válhat; ilyen segédeszközök Magyarországon is hozzáférhetők.
draczelklara
……………………………………………………

WHO figyelmeztetése az alternatív orvoslással kapcsolatban

WHO, alternatív medicina, komplementer

Az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy az alternatív gyógyszerek szabályozás nélküli alkalmazása kellemetlen, sőt esetleg veszélyes reakciókat válthat ki. A szervezet új irányelveket adott ki, amelyekben tanácsokkal látja el a fogyasztókat az akupunktúrától a gyógynövényekig vagy a táplálék-kiegészítőkig terjedő kezelési módokkal kapcsolatban.

A figyelmeztetések elsősorban azoknak szólnak, akik vény nélkül vásárolnak alternatív szereket, és erről nem számolnak be orvosuknak.

Számos példa van arra, hogy az alternatív szereket helytelenül használatva ezek interakcióba lépnek más gyógyszerekkel, és ez nemcsak kellemetlen, de